Dari zincofer ke maltofer

Ada tak yg hb low mkn maltofer hb jd okay?? Sy dh sebulan makan zincofer dr 9.7 jd 8.7 then harini 8.9 . Sy ckp kt doktor nk tukar ubat sbb mcm xmnjd kt sy . Dan kdg muntah juga. Sy risau mkn maltofer pon sama. Ade ke yg hb low mkn maltofer hb jd tnggi??

3 Balas

saya dulu mkn iberet.. but xserasi dgn tekak.. setiap kli mkn jdi loya .. pastu doc bgi maltofer.. mulaii x jalan jugak.. last ii kunyah maltofer mlm.. pgi esok minum susu hl or susu bear yg thai punya tu.. saya amik yg high calcium.. dari 10.12 terus naik 12.0

Saya pun hb low dulu makan iberet few months, tak jadi apa. Maybe tak sesuai iberet dengan saya. Then sampai week 26 mcmtu Dr suruh try tukar maltofer. And then hb lepas 2 weeks makan maltofer terus naik dari 10.8 ke 11.7.

3w ago

3 biji sehari, pagi petang malam. Tapi bulan puasa ni saya ambil 3 biji sekaligus sebelum tidur.

Saya dari zincofer tukar ke ferrous fumarate 2 biji sekali. Baru okay. Selain tu macam biasa la. Ikut dos & don'ts

2mo ago

10, terus nurse tukar vitamin sebab saya ada simptom pitam.