Zincofer

Mommies. Saya baru start consume zincofer hari ini sebab doc tukar ubat. Sebelum ni makan iron tablet tapi hb makin turun. Setengah jam lepas consume zincofer (masa perut kosong) muntah. Keluar balik ubat tu. Ade tak mommies yg ada pngalaman yg sama? Nak buat mcm mn ye? Kena tukar waktu makan ubat ke?

28 Balas

Sy nurse bg zincofer dr first buka buku lg.. Maybe sbb sy jenis hb rendah kot. N zincofer ni ubat yg plg lengkap kandungan dia ad zinc, asid folic n lain2. Ubat ni klau mkn mmg akn buat kita rasa mual nk muntah. Mcm sy selalu amik waktu malam sebelum tdo. Mmg ad rasa sikit nk muntah tp lpas tu tdo n x rasa apa dah.. Sis amik sebelum tdo ya.. Lebih mudah.

Sy masa mula2 pun mcm tu mual2. Sy mkn sebelum tidur, which jarakkan dgn last meal 2-3 jam sebelum mkn zincofer. Ada jugak beberapa kali muntah. Sebelum tidur mmg standby plastik if muntah🙈 Tp alhamdulillah lps tu ok. Kalau puan tak tahan sgt blh je tukar vitamin lain tp kalau ikutkan nurse ckp zincofer is vitamin yg paling bagus compare yg lain.

Saya makan sebelum tidur.. tapi kena pastikan perut kosong dalam 2 jam sebelum makan ubat tu.. cuba try makan ubat tu dengan air jus.. jus oren ke jus buah buahan.. sy sebelum ni muntah jugak makan zincofer tu.. sekarang minum dengan air jus je xde la mual..

Sy pown xleh mkn time perot kosong.. Nnt muntah balik.. Pastu nurse soh mkn 2 jam lepas breakfast.. Tp HB still low.. Last2 skrng ni sy mkn 2 jam lepas dinner.. Sblom tido.. Barula HB naik cantik.. Tp sy amalkan jambu batu sekali.. Sehari sebiji.. Alhamdulillah

ye..sama mcm sy..mkn zincofer jadi pening kepala..lama2 muntah..keluar abis ubat td...mmg xleh mkn zincofer..misi ade bgtau..klau ade rasa pening n nak muntah..xpyh teruskan..amik ubat lain je.skrg sy amal maltofer...alhamdullillah..sesuai ngn sy...

Ms Mula2 pregnant dulu mmg mkn zincofer tp muntah teruk.. Bau die pun xboleh nk telan sampai drop berat bdn.. Pastu tukar maltofer baru ok.. Bentuk tablet yg boleh dikunyah n perisa coklate tp rasa mcm zink tu ckt2 tp better dr zincofer

Sye pon mkn zincofer jadi cmtu.. Pastu sye tukar ubat.. Mkn iberet folic.. Sbb sye dah amik iberet folic dari awal kehamilan sbb pegi check up kat hospital swasta.. Lepas tu baru bukak buku pink kat kk masa 10minggu kalau xsilap😂

Sy makan zincofer sebelum tido. Minum dgn air kosong je. Dulu pernah try makan pg sebelum breakfast mmg mual lepas makan tu. Makan sebelum tido tu pastikan lepas 2 jam makan/ minum susu. In sya Allah naik balik hb sis

sy pun mcm tu jgak . lpas mkan zincofer je trus mntah~ then beli ubat sndri kt farmasi . iberet folic ~ nurse kata dia mcm zincofer jgk . ada mum tkleh mkan zincofer boleh try iberet folic ..

4y ago

Tak sama. Fungsi je sama.

Iron tablet tu rupa dia mcm mana ya? Mcm sy doktor tukar bagi mkn iberet folic. Iron tablet tu sama dgn iberet folic ke? Sbb sy mkn iberet pon tiba drop dari 11++ jadi 9.8

4y ago

Iron tablet lain. Iberet folic lain.