ruam

Ade sesapa tahu camne nak hilangkan ruam di muka dia , kesian sgt. Tktahu nak letak ape. Sbb ape ye naik ruam cmni..

ruam
44 Balas
 profile icon
Tulis jawapan
TapFluencer

Baby sy pn mcmni. Ada 4 sbb knp naik ruam 1.eczema (hormon ibu, ayah yg ada allergic anak lahir dpt eczema) 2.ruam pns (suhu bilik tlalu panas/baju baby tlalu tebal), 3. ruam susu.. (most baby alami ruam ni, so ruam mi common & x bahaya) 4.air mandian bayi (shampoo baby x sesuai mybbkn kulit kering & wujud ruam ni) Cara pcegahan 1.Eczema (klu monthly chckup dkt KK bgtw nurse), kalau pergi klinik swasta jmp doktor. 2.Ruam pns, suhu blk @baju. Pakaikan bayi baju sleeves pndek, baju lubang2, make sure pengaliran udara bilik baik, x panas..Bayi kita mpunyai kulit sensitive, kulit mrk blum blh hasilkan liang peluh diwajah jd bila mrk pns, ruam ini akan thasil.. Sbaiknya kalau ada aircond, psg level 28-29 suhu ikut selesa. Atau buka sj kipas, buka pintu bilik. Sb kdg2 kipas kotor. Utk pgaliran udara, buka tingkap di bilik spy udara segar masuk, kipas akan tolak suhu pns keluar baby pn selesa. Snts chck suhu blkg kepala atau belakang bdn panas sb baring lama sgt, bila trs pns tepuk2 lembut atau alihkan tukar posisi bayi ke tmpt sejuk. 3 Ruam susu, slps bayi myusu, jgn mls utk bersihkan pipi bayi dgn towel bersih. Wet tisu hny digunakan apabila xde pilihn (sbaiknya elak sb wet tisu kdg2 ada flavour) sebaik2nya lap muka/pipi bayi pakai air bersih-basahkan towel. Lap pipi anak. Bgtu jg dgn breast ibu.. Kena snts bersih, cuci pakai air shj & lap pakai kain bersih slps myusukn anak. Sb bdn ibu slu bpeluh, suhu bdn pns.. Mybbkn pipi anak tkena bacteria. 4.Air mandian slh saru pyebab kulit bayi bsisik, kasar, tumbuh ruam pns/gatal. Elak pakai mandian direct pd kulit bayi. Hny dlm baby bathtub 2titik je. Kurangkn buih. Jgn mandikan bayi lama2 nt minyak pd lapisan kulit bayi hilang. Mmg slps mnd nmpk bersih, tp kita dh tlalu lama mandikn dia smpi lapis minyak yg perlu utk lindungi kulit anak thakis. Slps mnd, pakaikn losyen yg utk bayi sensitive.. Tp seeloknya, pakai aloevera yg mgandungi 99% water. Aloevera akan bantu moisturiser kulit anak. Be careful bila sapu pd kulit bayi sb aloevera ni sejuk nt anak tkejut. Baca bismillah bgtw anak, sejuk sikit ye.. Sapu secalit d pipi dia tgk reaksi dia. Kdg2 baby teruja. Kdg2 tkejut nangis. Tp kita pujuk.. Cuba tgk hasil nt mcmna. Mst dlm ms 1hari ruam akan surut. Oye kalau kulit kepala kering on blh sapu pd rambut dia. Aloevera bgs utk mjaga klembapan kulit.(cara ni 1hari trus hilang) Mula2 ruam jd pd anak sy, sy pakai kapas muka letak air. Kmudian letak pd pipi anak. Dia akan teruja sikit sb sejuk. Biar kapas tu slowly kering snd & sejukkn pipi anak. (cara ni dlm 2-3hari trus hilang ruam)

Baca lagi
Post reply image

Selalu saya basuh dg rendaman air daun sirih. Caranya ambil beberapa helai daun sirih yg dah tua lebar daunnya. Cuci bersih lalu ramas2 dalam air brsih sampai tercium aroma sirih di dalamnya. Bilaslah kulit baby jngan smpai kena mata sbb akan terasa pedih. Boleh buat sekurang2nya 2 kali sehari. Atau sesering yg anda suka. InshaAllah kulit baby akan segera membaik krn daun sirih mengandungi antiseptic yg terbaik. Selain utk baby, dg cara yg sama org dewasa pun boleh menggunakannya.

Baca lagi

Kulit bayi jadi mcm ni mmg normal.. Itu tandanya kulit bayi sedang beradaptasi dengan persekitaran sekeliling. Sis kerap bersihkan baby dan pastikan bayi x berpeluh. Boleh letak bedak.. Boleh juga guna cream. Boleh beli d farmasi atau dari klinik/hosp. Pastikan pengaliran udara dlm bilik atau rumah puan lancar.. Ada tpt angin masuk dan keluar..

Baca lagi

Baby saya pun macam ni.. pergi kkm.. kkm suspect ezema.. diorg bagi 2 ubat sapu.. 1 dari ubat tu ada steroid.. 1 lagi nama dia aqueos.. nmpak better lepas apply.. Bsgitahu kakak ipar.. Lepas tu akak ipar bagi cuba ubat anak dia.. doktor pon suspect ezema gak.. nmpak perubahan cepat lepas pakai ubat dlm gambar.. apa2 pon pergi check doktor dulu..

Baca lagi
Post reply image

haritu pegi klinik sebab baby ada ruam . tp masa.lahir pun ruam dia begini juga tp pakai sabun sebamed . dan jgn terlampau bendung baby .maybe panas . tp ruam pandai on off . p doktor bagi ini sabun ezerra dan cream tu . sahun ezerra tu sesuai untuk semua jenis maslaah kulit . so far lepas 2 hari ok sdh ruam ruam .

Baca lagi
Post reply image
VIP Member

Better bawa jumpa doktor sis. Based on beberapa post yg lepas ttg ruam baby, banyak parents kata sudocream bagus untuk ruam. Apa2 pun, lebih baik tnya pendapat doktor dulu. Semoga dipermudahkan urusan dan cepat sembuh ye. Aamiin 🤲🏻💕

ruam panas. kalau baby baru lahir cepat naik ruam. dalam dua hari hilang da. anak saye camni. x letak pape pun. kalau pegi hospital dapat krim sapu tuk ruam ni.

Kulit anak puan mcm anak sy dlu. Tak ngam dengan susu formula. Puan bole try cream iboyan. And klau bole stop susu formula. Bg baby susu badan sahaja..

Klu bole use sebamed face cream for baby...totally clean... And parut pun hilang. Klu miss dah tahu Cara sembuh Dia akan putih

Kalau saya letak kan kunyit untuk pagi dan malam kalau nak mandi kan baby pakai raving alkohol untuk bilas