Vaksin vaksin

Ada x sini mommy preggy dah ambil vaksin ? Minta bagi feedback baik2 . Sebab khamis ni turn saya ambil vaksin 27weeks preeggy

86 Balas

Saya belum lagi tapi cadang nak daftar esok sbb esok baru masuk 14minggu. Tapi saya tgh tunggu husband tanya doktor, klau doktor kata boleh saya daftar esok. Bestnya dpt vaksin. Tengok tak berita allahyarhamah Siti Sarah pregnant 7bln dia satu family kena covid. Family lain sembuh termasuk anak2 kecil dia tapi cuma Siti Sarah je yg tak dpt diselamatkan sbb pregnant. Betul kan terbukti org pregnant senang kena penyakit sbb sistem antibodi tgh down. Vaksin ni kalau dh ambil tapi masih kena covid -19 juga kesan penyakit pd body tak seteruk tak ambil vaksin. Harap kita semua terhindar drp COVID-19 amiin.

3y ago

Aaminn

Pengalaman saya alhamdulillah ok saya baru ambik dos pertama vaksin pfizer baru ni 6/8 (29minggu) saya tak alami sebarang simptom yang tak ok cuma rasa letih, mengantuk dan sakit di tempat cucuk selama 2 hari macam tu. Niat nak ambik lepas bersalin tapi difikirkan balik nanti kena tggu tarikh panggilan lambat dan masa tu kalo dapat mungkin waktu dalam pantang. Ibu yang belum vaksin ambiklah ye, setiap rasa selepas vaksin mungkin berbeza jadi masa nak vaksin pastikan ambilan vitamin dan makanlah makanan secara sihat supaya badan cukup kuat menerima vaksin pada waktu itu.

saya dah lengkap dua dos. masa first dose dgn yakin kata x pregnant , not expecting to be preganant etc.. lepas cucuk dos pertama x demam, cuma letih , pening , tangan kebas. sy baru cucuk dos 2. lepas dos dua rasa loya tangan kaki kebas dan badan berangin. Alhamdulillah lepas sehari rasa sihat semula. sebab loya rasa nak muntah tu baru check pregnancy test rupanya double line

3y ago

pfizer

sy ambil vaksin time 14week nurse bagi nama..alhamdulillah okay cumnya imun kita kan tak kuat so bnyakkn minum air and rest bnyak2..before pergi vaksin make sure mkn dlu..after vaksin rsa mengantuk sgt, tempat cucuk bengkak kalau pernah cucuk kancing gigi lenguh dia mcm tu lah rsa..y lain semua okay..inshaAllah dipermudahkan..

baru saja lepas vaksin dose 1 jumaat lalu , preg 34weeks . so far ok saja badan xda simptom lain. lengan cuma kebas skit2 , baby ok gerak aktif syukur. Saya ada bincang dgn dr sblm ambil mmg disarankan bagi wanita hamil. mula2 risau juga, nanti 2nd dose kandungan dah msuk 37w harap2 smua jalan lancar 🙏💉💉

sy pun dah settle 2 dose masa 19week & 22week.. skrng dah 24week.. alhamdulillah cuma skt kt tmpt cucuk ja. ibu2 pun kena positive, jgn fikir bukan2.. in shaa Allah semua ok.. no side effect.. kita ikhtiar untuk ibu dan baby.. make sure jga diri jgak.. pakai mask, ikut sop semua.. semoga kita semua dilindungi Allah..

sy dh bbrpa mggu lengkap 2 vaksin!..hehehe alhamdulillah okey saja..yg pertama pening2..dos kedua nk demam dlm 3 hri..tp makan je panadol...setel..skg sihat dan insyaAllah yakin dan tawakal..risau tu risau juga sbb kluar kan kdg .tp skurgnya dh usaha .rsa lebih selamat..ambil jeee..selawat byk2..

sy da lengkap Dua dos.. dos 1 x pregnant lg n dos 2 sy x th sy pregnt..kalo ikut kiraan sy pegnt 2 atau 3 mggu mase amik dos 2.. skrg spttnyer sy dah 11 weeks.. tp pg scan doc bg th heartbeat baby x de Dan kemugkinan besar sy miscarriage.. tggu lg 2 mggu scan.. doakan sy ye..

macam mana ya nak tangguhkan vaksin ke 14 minggu.sekarang saya baru 6 minggu tapi dah 2 kali panggilan untuk pergi vaksin.yang pertama panggilan masa kandungan baru 5 minggu.dokter yang saya rujuk kandungan cakap ambik vaksin sebaik2 nya 14 minggu ke atas.

alhamdulillah sy selesai 2dose pfizer..sblom nie bnyk dgr crita negatif...kate pfizer effect after vaksin lebih teruk..tp alhamdulillah 1dose n 2nd okey..xdek ape..just lenguh dekat tempat cucuk..in shaa allah..kite redha Allah permudah..