Pantang sendiri

Ada x 1st time mom yg pantang sendiri?sbb mak sy dh meninggal,n sy xnak susahkn mak mertua..tgh mencari CL yg sesuai dgn bajet..tp.in case x dpt,blh ke pantang sdiri je?suami dpt cuti smggu klu sy beranak

11 Balas

saya pantang sendiri. suami 3 hari je ada sebab ambik cuti awal. tak susah kalau dah siap prepared semua. 1. makanan pantang frozen + makanan emergency (bilis goreng/ikan masin) 2. standby snacking yang cukup (biskut paling mudah) 3. deal dengan partner tugas dia sebelum keluar bekerja 4. susun barang baby sebaiknya (dekat, senang dicapai) tips tambahan; 1. beli pam susu incase breast bengkak or anak ada masalah tak pandai menyusu. standby syringe untuk susukan bayi elakkan botol. 2. mantapkan ilmu penyusuan. WAJIB 3. utamakan diri awak sendiri baru bayi. if mommy ok bayi pun ok. 4. belajar teknik 5s tenangkan bayi. btw, saya emergency czer n first mom. suami keluar ops weeks 3 lepas saya delivered. 2 minggu suami takda dan saya uruskan semua sendiri (no CL). Bila suami ada dia yang tungku kan, urut saya dan take over anak. apapun badan setiap orang tak sama dan ragam setiap bayi juga berbeza. saya mungkin berjaya tapi awak mungkin tidak. so jangan down and keep positifkan diri 💛

2mo ago

tq so much for the tips dear..sy hargai sgt2