barang baby

Sy 1st time pregnant.. boleh mommy share apa yg perlu sy beli utk baby? Risau ada yg trlepas pandang.. sbb sy nanti pantang sorang2.. pjj dgn suami.. mak n ibu mertua dah meninggal dunia..

7 Balas
Tulis jawapan

Yang perlu of course pakaian bayi (rompers, baju tidur, baju berlubang2) , muslin/selimut baby, barut, stokin baby, wet wipes, pampers, tuala. Bab berpantang pula, saya nasihatkan awak cari peneman untuk temankan awak selepas bersalin. Sebab memang susah nak jaga baby sorang2 tau especially first time mother. Takut nanti awak stress, macam2 benda negatif yang awak akan terfikir nanti. Ada kes stress teruk sampai terasa nak bunuh baby. So, better awak cari juga peneman untuk sama2 jaga baby dengan awak. Jangan berpantang sorang2!! Melainkan awak dah ada pengalaman menjaga baby sorang2 sebelum ni then awak bolehlah abaikan nasihat saya tadi.

Baca lagi
2y ago

Debarnya.. rasanya memg kne minta husband upah org teman sy.. tq sis kongsi pngalaman 😊

Hi, senarai utk hospital bag semua dah complete? If not I'll share mine😊. Selain barang2 utk baby jgn lupa jugak brg utk mommy. Kalau boleh buat checklist n boleh beli by stage kalau ad barang yang akan guna kemudian dan mana yg didahulukan. If you need the list sy boleh share😉. Then pasal berpantang saya harap ad org jagakan sis. Sbb berpantang ni x mudah, alhamdulillah I got my husband stay by my side and berpantang dkt rumah mertua (mertua bekas nurse). Kalau boleh cuba cari confinement lady. at least 2 minggu awal tu ad org jagakan.

Baca lagi
2y ago

Pjj dgn husband.. plan nak upah org utk temankan juga sbb mcam takut la nak lalui sorang2 brpantang.. tq ye sis 😊

Sy anak 1st pun pantang sorg2.. Suami pjj.. Mak sakit kat icu.. Mak mertua jauh n bkerja.. Tapi nasib baik ada adik tolong tgk2 kn jgk n bermlm kat umh.. Siang je xde sbb dia keje.. Mmg struggle n stress.. Sbb 1st time jd ibu mmg bnyk xtau.. Semua kene wat sendiri.. Sampai luka jahit pn lambat sembuh.. Nsihat sy better cr peneman or pembantu.. Brg keperluan baju, romper, pempers, wipes tissue, mitten n booties, kain bedung, barut, minyak baby n keperluan berpantang etc jamu, bengkung, n ubt2an

Baca lagi
2y ago

Debar, risau, takut juga nak lalui sorang2.. tu plan bli brg2 baby awal.. risau t x larat nak kluar.. tq sis 😊

Tak digalakkan pantang sorang2 awak. Please jgn pantang sorang2. Byk bnd nak kena jaga. Urself and also the baby. Ask husband to hire org utk jaga awak. Sy ibu sy jaga skjp2 pon struggle utk kita. Bdn kita lain tau lps bersalin. Takut awak stress syg. Brg2 baby byk blh google yg specific mcm bentuk jadual tu nanti yg mana dah ready blh tick. One more mtk lah husband cuti lama sikit utk jaga awak awal2 bersalin.

Baca lagi
2y ago

Oh i see, kalau mcm tu mtk tlg sesiapa yg rapat ke yg blh teman and jaga. Sbb anak 1st ni kita pkr kita blh jaga sendiri preparation mental semua ready tp bila btl2 nanti nak taknak mesti kena ada org jaga. Be safe ok.

Baik upah org jaga sbb aku bersalin mmg tak larat nak jaga sendiri..kalau suruh husband pun nanti mmg dia letih juga sbb dia kan kerja..banyak pantang kena ikut and mommy pun kena banyak berehat.

VIP Member

https://yoorinmelacolea.blogspot.com/2016/02/senarai-keperluan-bayi-baru-lahir.html?m=1 boleh cek kat link ni... byk list dia senaraikan utk shopping brg baby..

2y ago

Terima kasih sis 😊

Sy pun mak dah tak de.. Menumpang kasih makcik2 je.. Mujur ada yg sudi jaga sy n ank dlm pntg nnt

2y ago

Alhamdulilah..brtuah sis ada mkcik boleh jagakan..