"pantang sendiri utk anak pertama"

Ade sesiapa pantang sendiri x mase ank first? bleh shre pengalaman x?sbb sy nk try pantang sendiri utk ank first ni memandgkn sy ade masalah yg xdpt dielakkn utk bpantang di rumah mak/mak mertua.

11 Balas

I start 1st pregnancy lg dh pantang sendiri. Same like others.. Jaga mkn. Jaga pergerakan. I amik CL utk 3hari saja. So, trjaga rapi la mkn, penjagaan i & anak utk 3hari. After that, semua i & husband buat sendiri. Both of us blaja dari CL yg dtg utk 3hari tu. Mcmmn dia uruskn i & baby. 1st day buat sndr tu mmg kelam kabut, day by day dh ok dah.. My husband akan prepare semua. Dr bab mkn, penjagaan diri (mandi etc) until brg2 i & baby.. Kl dia dh start kerja, dia akan prepare awal. So, senang i nk buat apa yg perlu. Semua buat sndr. Slow & easy. Nothing to rush. Im lucky sbb bersalin normal. So, is much easier to handle. Dari bengkung, pilis, tungku.. Semua buat sendiri. Baby sblh pg-ptg i uruskn. Ptg-subuh, my husband handle. Kami bergilir2 mcm tu. Bab2 mknn dlm pantang, masak sndr je. Kami google what the best for mommy dlm pantang (do's & don'ts).. Don't worry mommy.. Everything will be fine. Good luck. Happy2 je. Jgn buat kerja2 berat. Ask for help if there is anything u need. ✌

Saya pantang sendiri. Baru 3 hari habis pantang n anak first. Bagi saya lg senang pantang sendiri bebas. Saya pantang cara modern plus tradisional. So mcm tak pantang sgt 😁. Awal2 je jaga betul2 sebab baby kuning. Call tanya mak apa yg boleh dan tak boleh makan. Lepas tu husband cari barang dapur. Pagi2 dia la masak tinggal before pergi keje. Yang susahnya masa baru lepas bersalin luka belum baik. Susah nak gerak. Elok baik je luka semua saya buat sendiri sbb nya saya tak reti duduk diam n malas nak susahkan husband. Kesian jgk dia keje dari pagi sampai malam tak cuti2. So apa boleh buat saya buat.

Klu ank first better ada org tlg jaga. Try ambik confinement lady. Sy blm ada pengalaman. Tgh tggu hari. Tp dr cite kwn2 sume galakkn better ada org jaga. Sbb sy nnt seminggu je mak jaga. Lps tu pantang sdri. Ada member yg bg tips sbb dia dlu pn cmtu. Bhn mentah utk mkn better ambik yg dh siap siang. Ada org yg jual mknn pantang yg siap siang sume. Tggl masak je. Sbb nnt dia ckp xde masa nk urus baby n nk msk lg. Cmpur rse stress. Suami plk keje.

tiada pengalaman. sbb anak first. tapi kalau sis sudah anak byk bpantang sndiri mmg tiada mslh. tp lebih baik ada org tua bersama. memudahakn sbb pantang bukan benda main main. kalau tidak ikut pantang betul, boleh kena meroyan. minta dijauhkan

takde pemgalaman lagi .tapi ayah saya dah call nenek sye suruh jaga sye mase pantang nnty sbb anak first dye takut meroyan ke ape ape jadi .lebih baik org jaga sis .

Kene make sure husband main peranan.. N kene bnyk study lauk2 pantang n cara berpantang yg betul

Boleh je sis...tp suami kena tolong la sikit2...br blh...kalau nk buat semua sorg2 mmg xblh

InShaaAllah. sy pon anak first n bakal pantang sendiri. InShaaAllah Allah bantu

xde pengalaman lg tp mgkn bleh dgn bantuan husband..

Boleh jnji suami kne main peranan membantu