Berdebar debar

Ada tips tk utk hilangkan berdebar bila check bp.sbb sy ada anxiety. Mmg pulse tinggi. Kena dtg klinik selang sehari.jujur sy sgt stress 🥲please bantu sy 😔

20 Balas

kena kenal pasti kenapa debar tu. lepas tu ada cara hilangkan debar. Sy pun ada anxiety. Sblm ni, sehari sblm cek up atau bsp test, sy stress. Sy akan mkn jajan. rosak diet 😅 pagi nk cek up tu sy pastikan dah breakfast, bawa air kosong, biskut klu lapar, bawa tasbih utk fokus zikir, doa supaya cool, positif.. tengok benda2 yg sedap mata mandang.. tarik nafas dalam2, klu result ok, syukur.. klu x ok, bincang sama2 nurse n doc mcmana nk improve. fikir utk sayangi diri dan kandungan

2y ago

Itulah. Kena bertenang dulu baru ok

sy pun mcm sis , tiap kali checkup pulse mesti 100+ , bila doc suruh pantau sndiri bp kat umah ,eh elok pulak dia bwah 100 ,sy tkde anxiety alhamdulillah, mgkin kite bnyk fikir kan, mana nak fikir timbang berat lg, hb lg ,tkut rendah ke ape ,aduhai ,mcm2 dlm kepala, tp alhamdulillah so far doc ckp sy sihat baby sihat ,cuma die nk tgok pulse sy je la , tp doc tkde ckp apa2 pasal amik apa2 ubat ,sy telan obimin je dr awal hamil ,sy pun tk sure nape la tiap kali checkup pulse mesti 100+ 😅🤣

2y ago

Semoga dipermudahkn awak. Saya bru amik drh utk cek tiroid. Harap semua normal ❤️

Samalah mcm kes sy, masa mula² buka pink really mmg BP naik.. Nurse dh suspect sy ada drh tinggi sbnrny tkde pun malahan history family n suami pun tkde.. Smpai nurse ajar tips cara nafsa ia menjadi tp kdng² okay kdng tak, pastu tips seterusnya bgthu bila smpai klinik duduk sekurangny ² 15minit sebelum check BP pastu tarik nafas masih tetap tak okay.. Sehingglah sy jumpa doc untuk on ubat bg kawal BP tinggi alhamudillah sjk mkn ubat okay dh BP sy.. now dh 5bulan.. 😊

2y ago

Bila on ubat, kalau berdebar masa cek bp pon bacaan bp still okay ye?

sy pon jenis cepat brdebar. tp bukan anxiety. tah apa msalah xtau . aura seram nk kena ambil darah kot. mcm ni sis. cuba mcm sy. awak trik nafas dalam2, tahan lepas tu hembus pelan2 . buat la bnyak2 kali. then lapangkan fikiran. kita buat semua ni demi baby. kalau brdebar lagi repeat lagi. bila sy buat mcm tu, debaran jantung mkin lama makin slow. mungkin awk boleh cuba.

2y ago

InsyaAllah sis terima kasih saya cuba ❤️

saya pon mcm sis jugaa, kena selang sehari check, sebelum ni check normal je. masuk 23w tetiba naik mendadak. fuhhh ghisauu. kali 3 ulang, nurse suruh bring 10 minit. pastu dia suruh mengiring bru normal semula bacaan, mngkin penat kot. lg satu sebelum check bp ckp ngn nurse nk ambil masa dulu. rehatkan bdn dan minda. then bru okay.

2y ago

Betul2. Cuma haritu tk sempat nk rilek dah cek bp. Mmg tggi lepastu jumpa doctor terus tmbh lg hari kena dtg 🤣letih sgt ulang alik.

saya pun sama..baru bukak buku pink..penuh satu laman ditulis doc..hahahhah..selang sehari kene g klinik..hadoiii..kene refer doc makan dulu..p klinik cek..elokk xtinggi..lapor rupenya..hahha

cuba tarik nafas dalam2, lepas. sentiasa bercakap dengan diri " tak ada apa pun, check je " and try fikir benda lain. i dulu pun camtu juga huhu, kena sentiasa practice

2y ago

Saya cuba! Nk kekal positif pn ssh

Inform pada nurse nak ambil masa bertenang dulu sebelum check BP. Fokus pandangan pada 1 tempat je, relax fikiran dan nafas pelan2.

sama mcm sy sis. baru bukak buku pink bp 140/79. td jmpa doc 152/84.. tp bila cek kt rmh jd normal blik. stress pkir ya Allah

2y ago

Ikut klinik awak, wktu saya dia mntk dtg selang sehari. Seminggu tk ok dia mntk refer hospital . Byk la lepas tu appoimnt. Tp dia ambik darah dlu sbb bk cek ada tirod atau tak. Saya hrtu ada tirod . tk on ubt sbb hormon mengandung

sy penah jgk mcm ni..kne pg klinik selang shri cek bp smpai la kne tarikh checkup seterusnya. alhamdulillah spnjg tu bp ok je..

2y ago

sebulan