sedih

Ada tak yang mcm saya. Kadang2 rasa down g check up sorang2. Seronok tgk org lain ada yg husband teman. Kadang2 rasa mcm husband x ingat pun ada anak dia dlm perut ni. Kalau tak update, dia x tanya Faham dia penat kerja. Tp perasaan ni ??? Sebelum ni janji nk g check up sama2. Hakikatnya...hanya mampu merancang . Masa tak mengizinkan Kadang2 rasa down jgk Tp cuba pujuk diri. Hanya mampu berdoa supaya cekalkan hati, kuatkan semangat. Deki anak.. ?

195 Balas

Hurm... Husben sis bkn x ingt sis pregnant and got the bby inside... Tp sbb kekangan keje.. kekdg nk apply cuti half day or full days pn kekdg sush sis.. mcm sy pn ms preggy dlu pn kne uruskn dri sndri..sbb pk dia kje pn utk kita dan bby juge... Dan try positif.. pk ms tu think husben tu sbgai ketua keluarga sdg berusaha bg yg trbaik tuk anak dan isteri..kekdg husben ni dia xnk tnjuk dia syg kita..or care.. mebi dia simpan cuti dia tuk ms sis dh due nti spe tw... Tuk uruskn sis dia cuti lebih dr yg spttnye dia dpt cuti..... Jd ms.skrng dia trpkse suh sis pegi uruskn dri sndri..xmo sedih2 k..xbaik tuk bby dkt dlm tu...nti if mommies stress..bby pn stress... If mommies.sedih..nti bby kluar nti pn sedih...cer mommies chills..nti bile bby kluar nti..mommies bgun pg je..dia hppy alwyz smua mcm.mommies snyum n hppy ms.preggy2 ni..😉✌jg dri bebaik k... Alwyz positif... Chill n hppy went preggy k.. 😉✌take care ur self .may Allah alwyz bless u..aamiin

Perasaan down tu sbnrnya pembawaan msa hamil sis. Sy utk sebulan ni je dh 5 appointment suami x temankan. Ke kk atau hospital pun naik grab je. Sy x larat nak drive sbb asyik pening. Sebelum ne hnya 2,3 kali je dia temankan. Selebihnya sy hnya minta htr sbb fhm kerja suami sgt byk. Kdg2 dia balik jam 7 ptg pastu nak turun lg jam 10 mlm utk settle bbrp tugas. Sampai rmh jam 1,2 pagi. Sebelum sy hamil, pernah gak join suami g ofis dia time mlm2. Mmg byk giler weyhhh kerja dia. Kdg2 sy pun ada tlog takat mana yg mampu. Bila ingt balik time mengandung ni, sy cuba fhm dgn keadaan suami yg busy. Sekali sekala ada gak rasa sedih sbb time g appointment kat klinik o&g semua bw husband. Sy pula sorg2. Sy sabar je la sbb husband mmg sentiasa busy dgn tugas dia. Apa2 pn be strong ye sis. Buang jauh2 perasaan down tu. Kita kena kuat demi baby 💪🏻

Jangan lah down Sis. Masa mengandung ni memang sensitive. Saya dr awal check up sampai la ni, suami tak teman pon sebab Saya tak kasi. Kesian kat clinic tuh ramai orang takde tempat duduk nanti suami bosan. Saya lagi suruh & prefer suami pi kerja dr teman saya kat clinic. Sis Jangan lah terasa Hati dgn suami setakat tak teman g check up baby. Fikir positive lah Sis. Suami kerja sebab nak carik duit nak bagi makan pakai tempat tinggal yang selesa untuk kita & anak yang dalam perut bakal lahir. Kita patut bersyukur sebab ada suami yang jaga kita. Setakat benda kecik tak teman g check up sebab suami kerja, Takyah amik Hati Sis. Kalau suami tak kerja takkan suami nak goyang kaki lak kat rumah tak bagi kita makan kan? Fikir positive je Sis.

Saya anak nk masuk tiga sis.. husben memg teman hantar p check up.. tapi nak borak tu taklah.. dia ke kiri sy ke kanan.. Dia nak sy kemas rumah sebersih bersihnya.. tp dia tak membantu saya pun.. semuanya kena buat.. dia hanya main telefon dan tengok movie jaa.. Bila sy ambil masa untuk melihat facebook kejap, tengok google tentang kehamilan.. suami da meradang.. sekarang, saya tengok facebook ke, nk google ke semua kena tengok kat opis.. Saya tension jugak.. kt rumah ngan ank2, dgn suami.. kt opis pulak, task deadline, task xurgent tapi important.. buat emosi saya terganggu.. Mcm mne pun.. Kita kena kuat sebenarnya.. takot nanti kita terlalu tension, boleh menyebabkan gangguan mental..

Sabar ye sis. Sy faham perasaan sis. Tapi kan.. kalau checkup kt kk, rasanya lebih baik suami tak payah temankan. Sbb selalu berlaku pd sy, bila masuk bilik jumpa ngn misi atau doc, diorang suruh suami tunggu kt luar, tak bagi masuk. Sbb bilik kecik agaknya. Lagipun ada lagi 2 or 3 table lain , utk layan patient lain jugak. So dari situ.. Suami takleh temankan masuk kt dalam pun. Sbb tu sy lagi suka suami tak temankan. Kesian kt dia. Dah la dia penat bekerja utk cari nafkah. Kt rumah pulak dia dah letih, banyak sangattt tolong2 uruskan rumah. So setakat nak temankan sy tunggu no giliran, baik tak payah. Sy layan game & movie je kt phone ni. Hahaha

SABAR. ada ibu2 kar luar sana lg teruk nasib mereka..ada yg single mom, ada suami kaki pukul, ada suami yg x nak mengaku itu anak dia, ada suami yg xnak bekerja, ada suami kaki mabuk/panagih..nauzubillahiminzalik.. sis sekurang2nya ada suami utk bercerita even dia x excited tp kita xtau dlm hati dia tgh runsing fikirkan future anak dia nnt. Bagi saya, saya lebih suka pergi checkup sendiri😊selagi mampu saya drive sendiri, saya xnak susahkan suami..suami dah tentu ada 'perangai' dia jd saya xnak stress nk hadap perangai suami tuh🤗 cuma fokus saya dan baby..tak semua orang merasa nikmat ni..Relax n enjoy the moment sis❤

Mcm sy, utk appointment checkup biasa mmg sy mtk suami hantar dan ambil shj. Sy yg x tak bagi dia ikut sama sbb masa awal2 hari tu dia siap ambil MC nak temankan tp kesian pulak dia sorang2 kat situ. Baik dia gi kerja dan simpan cuti utk perkara emergency lain. Lgpun kadang2 kejap sangat appointment tu, pukul 10.30 dah settle. Rugi pulak cuti sehari. Tapi kalau ada appointment yg major mcm utk detail scan baby, utk check darah/minum air gula, suami selalu ambil cuti. Tp kesian jugak sbb kat KK sy ni jarang suami2 ada. Kadang2 suami sy duk luar je sbb segan. So baik x pyh datang la. Lgpun sy masih larat uruskan sendiri. Hehehehe.

Sy plak x suka suami teman..kadang dia beria sampai amik cuti semata2 nk teman p check up..kadang bila p scan d kk ,suami x bleh masuk, dia kna tggu Kat lua..jdi sy rasa cam buang Masa dia tggu sy..kadang sy terfikir mgkn sy jdi camni sb dlu semua benda sy uruskn sendiri..bila sy minta tlg slalu dia sibuk..nk kata sy jauh hati entahlah..sy faham dia risau keadaan sy.. memandangkn jarak utk preg Kali ini terlalu jauh hmpir 14 tahun.. sblm ni sy pnh miscarriage 2x..alhamdullilah now dah 29 weeks..hope ank sy ni setabah Mommynya...😊😊😊..doakn sy yep kawan2 moga selamat melahirkn BBY sehingga ke akhirnya..

Alhamdulillah..stakat ni suami tman stiap kali check up..Sbb dekat trganu ni ahad kerja..nasib la dia tgh kursus jt phg..phg ahad cuti..stiap checkup jatuh hari ahad..kcuali hritu jtuh hri isnin..Fil hntr..jd mil tman.Suami sy klau xde org dia duk je kat bgku..bila dia nmpak ibu2 dah rmai msuk..dia stay je kat bgku batu kat luar smbil main game.haha..tp ksian jgk tgok kat dia tggu lama2,kdg2 bdiri..tp dia kata dh biasa..as long as sy dpt duduk.Dia kata dia nk tmn stiap kli check up..n siap suh sy tuka bawa je hari ahad untuk checkup..xdpt dgr jntung bby/tgok scan pon xpe..as long as dia dpt tmn.Alhamdulillah..

Sy pulak x suka suami ikut sekali.. bkn apa kdng kat klinik tu ramai ibu mengandung & yg bw baby lg.. kerusi pulak terhad sian pada pmpuan yg nak duduk.. kdng sy tgk kerusi tu dah dipenuhi ngan llaki je.. sian ibu mengandung yg nak duduk.. lg pun kalo suami teman dia bkn leh buat apa pun.. dr dia tgk hpon baik dia g keje.. & leh simpan cuti tuk bila baby dah lahir nnti.. masa baby lahir lg byk nak pakai cuti.. nak urus sy dlm pantang la..nak check up baby kuning lg.. nak g jpn lg.. sis jgn sedih2 ye.. tu cuma emosi kita masa mengandung terlebih sensitif tu.. insyaAllah nnti ok..