PJJ

macam mana nak positifkan diri supaya tak kuat cemburu, tak cepat sedih kalau check up sorang2, tak sensitif makan sendiri, tak beremosi kat rumah sendiri dll.. sbb suami jauh.. sy johor, dia selangor.. cuti pun sabtu je sama sbb cuti setiap negeri tak selaras.. kadang2 down juga, rasa sedih sbb sorang2 bawa baby pergi mana2.. kalau mengidam pape pun usaha cari sendiri.. ?

16 Balas

Setuju dgn sis amira.. suami sy selalu pesan.. ada lg yg lebih kuat ujian dr kita.. sekurang2nya masih boleh vc n jmpe.. ada psgn xdpt jumpa langsung bertahun2.. sy pjj juga.. suami di saudi.. sy di malaysia.. dari hri pertama tahu pregnant, suami xda disisi.. cuma dapat bgtau by video call shj.. skrg dh 4 bulan.. masa check up tipu la xsedih.. tp positive kn diri je n berdoa pd tuhan.. inshaAllah dipermudahkn.. inshaAllah tuhan jg hati suami isteri.. tuhan x kan uji kalau kita xmampu.. kalau sedih atau risaukan sesuatu, terus bgtau suami.. supaya dia juga fhm.. tp jgn smpai salah fhm pula.. 😅 explain betul2.. semoga kita semua yg pjj ni diberi gnjrn baik berkat kesabaran.. tuhan bersama org yg sabar..

5y ago

Allah.. sis lagi hebat ujian pjj dri sy.. suami sy kje uniform.. dh la cuti x sama setiap negeri.. hari sabtu tu pun kdg tak dpt jumpa sbb brtugas.. moga kita sama2 trus kuat ye sis..

Kita pun sama gk PJJ even sama negeri tp sbb qeja kilang ni x menentu cutinya so p mana2 berseorgan gk... So setiap hr kena positifkn diri n sentiasa pujuk hati..lama2 awak akn terbiasa.. bila awak dpt jumpa husband awak, sentiasa buat aktiviti x Kira la g shopping ka masak ka beriadah ka so gunakn Ms dgn sebaiknya.. bukan awak sorg ja, ramai Dr kalangan kita yg PJJ gk so awak memg x keseorangan... Bykkn bz utk diri sendiri and menikmati pregnancy awak dgn sebaiknya...x mo stress na...

Dr seblum kawin sy pjj.. Now dah masuk 5thn kawin & pregnant anak 1st.sy di muar, somi di kl.. Jumpa weekend, mse mula2 pregnant die selalu teman check up, now dah masuk 30weeks somi byk oustation.. So think positif & nanti bersalin die claim cuti lama.. Sensitif of cos sensitif bile tau die oustation sebln x balik tp die kata ni sume sbb kump duit utk baby & kump cuti utk mama.. Kdg2 terasa nak mkn mcm2 cari sndiri. Nasib baik sume tu senang nak cari..

Sabar jee sis stiap org lain2 nsib dia.. sis just ingat mesti ada org lagi teruk nasibnya dri sis.. mcm sy di pahang suami di pulau pinang sebulan dah x jumpa 😔 .. positivekan diri jee.. jujur juga sy pernah mnangis juga sorg2 😁 tpi lepas video call kongsi sedih tuu ngan suami kat hp.. okay lah sikit.. dh laa sy bbyfirst n dh nk msuk 7bulan dh.. sebulan suami dpt cuti 3hari jee untuk dtg jumpa.. 💆‍♀️

Saya pon pjj jgk.. Lepas nikah 15/9 . Just 4 hari ja dpt sma2 lepas tu suami balik kat pahang, saya duk pj.. Krja.. Sbb dh byk amik cuti wktu buat persiapan knduri nikah hari tu kat sabah.. Ne smpai skg xjmpa .. Kitaorg masing2 positifkan diri dan cuba bsabar..Just cuba habiskan tahun ne je baru plan tinggal bersama.. Sbb rugi la kan kalo berhenti awal2.. Nanti tak dapat bonus...ehehehe

saya pun pjj sis, dari awal pregnant lagi pjj. Suami sy dah 2bln lbih xjumpa sbb nk cuti panjang time sy bersalin. Skrang sy dah 34weeks. Suami d KL sy d klantan. Checkup dri awal pregnant smua sdri je😂. Sy klau sdih,cemburu ke ap trus chat suami/vc luah prasaan kat dia. Baby first pulak tuh😂😂

5y ago

btul sis🥰

Sye pun pjj sis. Huhu lg lah anak first.. Suami srwak sye johor.. Sume. Sis ckp tu sye rse.. Sedih prit.. Kdg2 mkn pun x slera sorang2 je.. .tp nk wat cmne.. Kne kuat gak hhuuhu dmi baby

5y ago

Sama la.. anak pertama.. huhu..

sy even tak pjj . suami keje pg² bute balek mlm² bute . sume buat sndri . kuatkn diri je . jgn layan perasaan hehe

5y ago

sama sis... saya pun x pjj... tp suami kerja shift kt singapore.. saya pulak kerja shift kt sini.. mmg semua urusan buat sendiri termasuk checkup.. saya preggy twin 7month ank first jd follow up kt hsa pun sendiri naik grab.. sampai saya hari tu admit wad pun kwn2 yg hntr ke hospital..

be strong & positif sis 💪🏽 geng pjj mmg geng yg kuat hatinyaaaa 🤗

sama la.. tp kena think positif .