Emosi tak stabil

Ada tak pregnant mumy yg susah kawal emosi time mngandung.. Masa 1st trimester sy ok je tp start masuk trimester kedua emosi lain mcm hilang sikap pnyabar asyik nak marah tak menentu.. Time tengah marah tu mmg tak sedar sbb tlalu ikutkan emosi nnt lepas tu baru rasa mnyesal? Normal ke mcm ni, ada tips utk kurangkan rasa marah tu?

18 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Kalau agak tiba tiba nak marah atau emosi tak dpt nak control..cepatkan istighfar sis. Inn shaa Allah tenang hati . Mmg laa time preggy ni perasaan kita sensitif , kita kena pandai manage selagi ia tak parah .yg penting jgn ikutkan emosi tu sgt, nanti kita yg merana

2y ago

Betul lah tu sis, mmg kita jg kena kwal emosi tu sdri

Sye still first trimester pun da kerap mara2. Pantang silap skit cepat je angin naik. Smpai husband pun tegur apesal kejap2 nak mara πŸ˜‚ tak thu la hormon kot kan. Pastu cepat sentap. Gurau2 pun bole nanges. Stress ngan perubahan diri sndiri kadang2 πŸ˜₯

Ibu mengandung kdg mood memang ke laut semua tak kena , pd sy elok elakkan emosi nk marah je , sebab bayi dalam kandungan akan ikot sifat kita , sis bykkan doa solat mengaji insyaAllah akan rasa tenang 🌸

sme.. tp x semua ank kne mcm tu..sy ni baby ke4 baru rase ssh Nk kawal emosi.. tetibe stress tetibe nak nagis.. nnt nak manje2 lak ngan suami.. suami x layan je siap la...cm2 keluar...hehehe tp doc kate normal..

2y ago

kan.. sy pun mule2 ingat depres..tp bile tny doc die kate normal..hehehe...

Haha semua org mesti rasa sis.. betul laa benda ni mcm susa mau elak.. tapi tulaa mahu tahan hati.. sbb org tua ckp, nnti bby dlm perut jdi emosi x menentu wkwkw

Sy 1st trimester camtu emosi tak stabil, cepat marah, senang nangis.. kalo berasa nak marah tu sis istighfar byk2 ye n rehatkan diri dalam bilik tu..

VIP Member

Sy dari trimster kdua smpai skrg ..rasa mcm mw marah jga kdang2..suami xbwt apa2 pun tiba2 sy mrah sbab tringat masa lalu dia..πŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚

Biase lah tu. Ada masa mood cantik, berbunga2 je. Ada masa mood swing, tong gas pun boleh angkat punye lah marohhh haha sabar ehhh

Haha sama la sis mcam sy dlu.. kesian orang dalam rumah.. πŸ˜‚ pastu husband ckp control diri , lawan perasaan tu husband ckp..

2y ago

Sama la sis, husband sy pun hanya boleh suruh btenang dan pg duduk mnyendiri utk tenangkan diriπŸ˜‚

Sama lah..menda kecik je nangis mcm hape..kna lak klu laki pon sama hangin lg rsa mcm nk lari umahπŸ˜…πŸ˜…

2y ago

Haaaa tu setuju...slalu pesan kt suami jgn cpt melenting sbb emosi kita mmg sgt x stabil skarng..cba sabaq dan layankan ja..hri ni dia ingt esok lusa lupa dah..kita sentap dia pon ikot join skali siap package merajuk..time tu pikir gak laki lak ka yg pembawakan ni..last2 sya yg mengalahπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚