SIAPA PENAH CONSUME ZINCOFER

Ada sesiapa yg consume ubat ni tak ? Setakat ni mcm mana ?? Sy baru je kena tukar obimin ke zincofer sbb hb drop untk 3rd trimester ni...baru 2 hari mkn bila sendawa tu rasa mcm nk tkluar balik ubatnya+rasa drh...tp kalau x sendawa tu elok je xde pening ke mual ke boleh je telan?

27 Balas

Saya mkn zincofer 5 hari ja.. Mkn sebelum tido.. Mlm ke 5 tu susah tido terus muntah2 sampai lembik.. Esok tu terus gi beli maltofer kt farmasi.. Saya mkn zincofer badan jadi lesu ja..kira nk tido ja.. Bila tukar mkn maltofer terus badan rasa segar bugar.. Saya bnyk mkn jambu batu jugak + ikan bilis goreng ranggup2 + susu kotak kurma tu.. Bln lepas hb 11.3 ja. Bulan ni dh naik 13.0 alhamdulillah.. Maltofer tu saya mkn sebiji ja sehari.. Jambu batu dlm sbln tu ada dlm 10biji jugak laa.. Esok nk check hb mlm ni still kunyah jambu batu lgi..

Tips makan zincofer. Makan sebelum tido dgn air oren masam atau ribena atau mangga ikut la. Tido dulu then bangun makan ubat tu pastu tido balik. Kalau makan 2 jam sebelum tido ubat sempat meresap ke badan akan jd mual jgk. Tido dlu bangun pastu makan ubat tgh mmg mengantuk sgt tu tido tkkan jaga dah. Pagi esok bangun mual takkan ada dah sbb mual biasa akn rasa 1-3 jam selepas makan. Time tu tgh proses cerna kan😊

Saya memula makan zincofer molek la tkde mual muntah ke hape...tp doc sruh naikkan 2 biji skali makan.. start tu tk boleh sy kena gastrik.. bayangkn bawak baby kena gastrik.. menangis² sy.. masa alahan menangis skali je sbb pnt muntah tp kena gastrik mmg azab huhu.. trus doc ckp ok tukar obimin 2biji bru molek.. jgn follow org sis.. mindset diri sendiri.. in shaa Allah boleh.. mcm tu jgk mnm air gula hehe..

Sis, makan zincofer dgn air sunquick oren tanpa gula ya.. Kalau x lalu nak makan time siang, makan time malam ya.. Lepas dinner time & sebelum nak tido tu... Sis cuba ya. Saya buat cmtu baru boleh telan zincofer tu, kalau tak mmg sampai ke sudah sy muntah.. Makesure air sunquick tu jangan letak gula ya.

4y ago

Ye.. Ni saranan dari doctor saya. Saya checkup swasta dgn kerajaan. Doc di kedua-dua hospital & klinik pun minta sy buat benda yang sama. Harap sis boleh lah makan. Semoga dipermudahkan semua urusan sis..

sy dri obimin ke zincofer.. still tak boleh terima .. lastly sy consume maltofer , beli dekat farmasi , doct sruh saya mkn 2/3biji sehari ... maltofer sedap sikit rasa coklat sihat .. makan kunyah mcm gula2 tapi bila masuk mulut warna dia mcm darah sikit 😅

Sya dri awal mengandung sm sekrg ok je mnum zincofer...awal je rasa takut nak telan.sebb bau nya tu sngat bau..sendawa pun risau lgi.😄 ..tp lama2 ok je sis..da biasa...mnum dengan air jus sunquick ...sekali...naik hb mendadak 13.8...semga berjaya sis...

4y ago

Betul2 💪🏼💪🏼

Sy baru makan smlm sbb selama ni mmg dapat yg 4 jenis tu je. Dah hujung2 baru dapat zincofer. Sy makan sebelum tido, minum dgn air masam2. Bila sedawa takde rasa darah2 tu. Cuma bila bangun dari tido tekak tak sedap macam nak muntah je.

4y ago

Huhuhu sy risau gak memula nak makan tu. Sy lagi rela makan yg 4 jenis tuu 😅

Sama la.. tapi saya makan dari awal preggy. minum dgn air kosong biasa, mmg tak lepas. Kalau berus lidah lepas makan, mesti termuntah balik. End up telan dgn air sunquick je lepas

4y ago

Betul tu.. saya kalau nak makan, tahan nafas sbb tak nak bau. Siap jauhkan dari muka.. nak makan, cepat2 masuk mulut n minum air

Sy pon ambil zincofer ugk memg ase gtu lau munth rsa drh huhu 2mggu mkn still munth hri2 doc tkr ubt bru leh tln ubt tu nm menda tah lupa dh bb bnyk sngt ubt tukr

sy minum zincofer ok je..xde mual..tidur pun nyenyak..sy akan consume 2 jam sblm tidur..minum dgn air masak je..Alhamdulillah Hb pun 12..maybe ikut badan kot..

4y ago

Bagosnya tula rasanya ikot bdn jugak xsemua sama tq awk