Makan zincofer

Saya 10 week. Sy dh mkn zincofer 2 minggu. Selama sy mkn ni ade pening2 kalau mkn siang. Kalau mlm takde apa. Mual dan rasa nk muntah kadang2 shaja. Tp alhamdulillah setakat ni x muntah lg . Jd sy nk tanya kalau rasa pening2 lepas mkn tu kiranya ubat Zincofer tu sesuai x ngn saya? Sy risau mkn2 hb x naik.

17 Balas

Better sis makan zincofer pd belah malam sebab sis kata bila makn malam takde ape kan. Teruskn je makan malm. Doc sy pun suggest better ambik zoncofer pd belah malam before tidur kalau boleh.. zincofer ni bagus sis utk tambah darah berbanding pil lain.. just tahan tak tahan je lagi makan sbb bila telan rasa zinc tu kuat sangat. Banyakkan minum air suam..

pening okay lg sis, sy sampai muntah² kurang air dalam badan lepas vonsume zincofer. makan pg ke malam ke, sama je ttp muntah. end up kena tuksr ubat jugak zincofer adalah supplement terbaik utk naikkan hb. cuba praktikkan pemakanan seimbang utk bantu kenaikan hb. more protein dan sayur hijau dalam setiap pemakanan

saya xsesuai zincofer..sebab sepanjang preg hb xnaik malah turun je..doc sarankan saya makan maltofer..sebab saya dah cuba minum dengan air oren tapi still sama juga..bila makan maltofer skjap je hb naik..mendadak lagi tu..sampai ke bersalin saya punya hb okay..mungkin awak boleh cuba minta tukar ubat lain

2mo ago

itu memang betul sis..saya pun ada check..tp smua normal..doc tukar ubat

1st pregnancy saya macam sis, tukar ubat end up sampai bersalin hb low, kena cucuk kat bontot sakit..2nd pregnancy saya cuba makan zincofer dgn air oren sunquick tanpa gula. alhamdulillah hb cantik sampai 9bulan. zincofer ubat yg paling tinggi kandungan ironnya daripada yang lain

Selagi mual dan loya tu tak menjejaskan daily life awak, means okay saja. Macam saya ya, zincofer tu tak sesuai. Dah cuba makan siang, tengah hari, malam tetap muntah2 jugak. Next checkup saya inform nurse dan nurse tukar vitamin.

Saya pon bila mkn zincofer pagi dia naik pening and mmg muntah, so saya switch mkn time malam sblm tido, lepas mkn zincofer malam tu terus tido, utk elak dia muntah, so far saya practise kn mcm tu Alhamdulillah okay ja

normal sis zincofer paling terbaikasa pretnang NIE kalau makan ari²...MCM Sya makan MLM kalau siang mmg akan pening kesan ubat tu...tapi zincofer elok untuk kandungan kita bagi Sya ..sis telan MLM ok je

saya angin + loya makan zincofer. saya tukar maltofer. terus hilang loya+ angin. boleh beli sis. spend duit sikit pun takpe untuk keselesaan diri. maltofer sedap macam choc. tk stress nak makan.

tukar zincofer kpd tablet yg lain .. CBA tya nurse sis .. sy dlu amek zincofer 2x Cuba amek still muntah .. then sy tukar kpd obimin smpai skang dgn nasihat nurse

nurse sruh sya mkan maltofer pagi dan tghari ,, tp mlm mkan zincofer .. bila dh okay xda muntah2 mkan okay smua so doktor saran mkan zincofer sja .