Cepatkan bukaan bersalin

Ada sesiapa dekat sini pernah amalkan minum air milo + mentega? Betul ke cepatkan bukaan bersalin? Boleh share tak waktu bila sesuai utk minum?

25 Balas

Tak pasti la byk sgt petua sbnr nye cume try n error mne yg berkesan utk kite..klau sis, bese nye dr ank 1st smpai ank ke3 sis just amalkan doa nabi yunus, byk kn pergerakan, n hjung2 trimester tu sis krapkan bersama dgn suami itu je.. alhamdulillah tige2 ank mudah je bukaan n skit contraction pn xlame.. xpasti la btol ke tidak atau myb sbg asbab je..smua nye atas kehendak Allah swt..kun faya kun..byk kn doa..minta maaf pd suami, ibu bapa n kwn2.. mnta mereka doakan permudahkan proses bersalin kite insyaAllah mudah berslin..

4y ago

Iye..wktu pregnant ni perkara2 negatif kite ignore je... Jga aura positive kite 😊

Tak tahu pasal ni. Tapi saya rasa tak perlu try pun. Better try dari sumber natural je. Lebih selamat untuk Ibu & baby. Milo terlalu tinggi gula. Try makan nenas, especially empulur dia tu. Tinggi kandungan bromelain. Sangat membantu proses bersalin. Saya dah nak dekat bersalin, beli nenas sampai 3,4 biji makan empulur je. 5cm masuk LR, 2 jam lepas tu bersalin dah. Masa tu 1st time bersalin normal. 1 lagi tips, bersama dengan suami. Lagi kerap, lagi bagus. Good luck mommy. Moga urusan bersalin dipermudahkan.

4y ago

Ohh okay, skrg baru tau.. Thanks reply sis. ☺️

Sy xde plak bt benda pelik2 nak cpt bukaan. Huhu. Sy bykkan jalan, naik turun tangga, exercise. Masa induce, bukaan sy maintain 1cm sahaja beberapa jam. Sy buat squat and mencangkung banyak2. Alhamdulillah lepas tu check dah 4cm 😁 kemudian teruskan swuat dan mencangkung.... Suami pegang tangan. Kita berpaut kat tangan dia dan cangkung utk stay balanced. Haha. Lepas tu alhamdulillah fully dilated. Sbb doktor ckp anak sulung ni kalau induce pun belum tntu bukaan boleh ada huhuhu.. alhamdulillah semuanya lancar

sy bru ja bersalin anak sulung 15/1 hri tu . time g cek bukaan , bukaan bru 3cm (3am) then dlm pkl 6.50am , sy terasa kepala baby dh keluar . sempat tukar katil ja dlm labour room , msok labour room 2mnit then kluar la putera sy . time mngandung , sy cuma amalkan mnyak klpa dara , kerap bersama suami almost hri² , dan bnyakkan bjalan . Alhamdulillah , sakit kejap ja dan kena jahit pon sikit je yg dokter gunting tu je . lain org lain pengalaman , apa pon try n error

4y ago

sy kerap bersama dr awal kandungan

Tak pernah minum macamtu. Nak cepatkan bukaan sis boleh banyakkan posisi merangkak/sujud. Then, naikkan & turunkan posisi badan dalam kiraan 5second. Buat squad, rapatkan badan bersandar ke dinding, then naik turun kan badan dalam kiraan 5second . Kerapkan mandi juga ya. Insha-Allah, cepat bukaan jalan tu nanti.

Saya ade minum main2..tak ikut masa pon.. Start 37 w.. Saya ade minum sempat 3x je sebelum tido.. Alhamdulillah 39w2d, contraction saya pon xlame.. Pergi hospital, bukaan terus 5 cm, 2 minit kemudian air ketuban pecah sendiri then dh 7/9 cm camtu. Hehe..

2y ago

yup..majerin tu jangan la banyak sangat..suku sudu je..tak rasa sgt pon sis sbb rasa milo tu lebih kuat

Sy tak lama lagi nk due, bnyk kan jugak baca tips petua dr org brpengalaman. Psl air milo ni bru dgr. Tp kalau org tua ckp bnyk kan brjalan, buat senaman simple . Dgn gune minyak kelapa dara buat urutan perineum tp blum try sbb takut hehe

4y ago

Urutan perineum tu pun saya takut nak buat walaupun ramai cakap berkesan. Hahah. Mampu minum jela kelapa dara tu😂

Pernah cuba masa bersalin ank no 3 ngan 4 alhamdulillah mmg senng nk bersalin 2 kli teran bby kuar tanpa koyak..minum.minum milo+mentega pastu mkn kurma apa lagi mkn vco macam2 la pertua sy cuba

Banyakkan squat. Last time when I was admitted due to cardiac attack ada 1 ibu ni terberanak atas wheel chair. Bukaan dia terlalu cepat.. Nurse ckp dia selalu squat & mencangkung dlm ward😁

Mkn buah kurma (jumlah ganjil), selawat, baca doa nabi yunus, baca surah maryam. Air zamzam jika ada, niat permudahkan urusan bersalin, anak dan ibu sihat dan etc.