Saya dah 24w tp dh 3x kaki cramp bila tidur tgh malam...sakit dia jgn ckp la😫..

ada apa2 tips tak?

10 Balas

Makan / minum apa2 yg ada kalsium sblm tidur/ masa makan malam. Tinggikan kaki dgn 2 biji bantal jika tidur terlentang. kalau tidur mengiring, kepit bantal di antara peha, mana yg selesa & better mengiring ke kiri bg aliran darah lancar. Sy 3 malam berturut-turut kena, bila cek, saya terskip makan calsium tablet (yg doc prescribed) slps mkn malam 🤭. bila sy pastikan sy makan calsium tablet, alhamdulillah tak kena lagi cramp tu. tidur pun pakai stokin.. lgpun, hujung tahun ni, cuaca sejuk

2y ago

tq share tips

masa sis tsadar dri tidur jgn terus rengangkn kaki .mngeliat ke. tu yg jd urat tegang. klu sy buat gini je. hihi. sbb sy x minum susu sy amalkn ni je. alhmdulillah ngndong ke5 xkne da mcm ngndong sblum ni.

sye baru jumpa nurse siang tadi, masalah sama, dia ckp kene banyakkan calcium. kalau allergic susu boleh try kerapkan urut ambik mknn lain yg ada calcium mcm kekacang.

Sapu minyak panas kat kaki n tinggikan kaki.. Normally benda ni jd sbb tk cukup kalsium. Sis minum susu high in calcium atau mkn supplement calcium ye

Kalau sy, sy tdo pakai stokin. Ms mengeliat nk bangun, jgn luruskan kaki. Mmg x puas mengeliat gtu. Tp, insyaAllah x cramp.

Usually cramp ni sbb kena topup kalsium. So kena Bykkan minum susu. Lapik bantal kat bahagian kaki, biar kaki selesa.

Banyakkan minum susu, pakai compression socks masa tidur takpun tggikan sikit kaki masa tidur

huhu,, sama, saya pun macam tuh juga

sblom tdur rendam kaki dgn air suam

tinggikan kaki