SCAN

2-3 mgu lepas sy ada tya tntg scan KK..sbb last dorng scan 32w Ada ckp xperlu risau kalau dh nurse cek minggu2 ok.. Tapi sy nasihatkan kena scan jugak 36/37w. Sebb pagi 39w nurse ckp bby dh masuk laluan tpi petang scan sebenarnya breech.. Sy dh selamat melahirkan 15/3 secara cezer..masa 39w sy kurang sihat..batuk+ selsema.. KK refer jumpa doc UTK ambil ubat tp doc tgok xda scan 36w jd doc tu nk scan bby.. tp msa scan bby sy songsang.. doc kelam kabut refer pakar.. lepas refer pakar cdgkan UTK ECV(pusingkan baby) pd 15/3..doc pakar bising pada KK sbb 36w xscan.msa ni kalau ecv peluang masih tinggi.14 admit dan 15 ecv tpi apabila cek ctg bby mengeras maksudnya ada cntrction jdi xdpt buat ecv terus emergncy cezer..

SCAN
13 Balas

Mcm sy dlu dua2 tmpt pantau..hsptl dgn kk.. klu kk xscan doc kata hsptl akan scan.. sbb mcm sy nye kes pp type 3. Bby pn breech...kk doc pling sush nk scan..alasan patient rmai..nsb ada refer gh..klu x msti perkara yg memudaratkn blh trjd... Tu pn ms dkt kk doc leh acuh x acuh ms sy bgtw pd 25wik yg sy alami pp type 2.. doc blh kata alaa..nti pusing la.tu..tnye mne tahu?? Sbuk sgt scan nk tahu...sy tahu pn lepas buat details scan dkt private klnik... Sanographer bg details scannye report suh bg dkt kk.. kk tu pn nsb2 dpt doc ok..dia akn chck btl2.. ada tu akn kata xpyh risau nti bby pusing..tgk2 ms 32wik bby sy xpusing..tu pn sbb chck dkt gh kes endometriosis.. klu x msti xtw pape.. ms 33 wik msih sm dan doc gh decide suh admit pd 34wik suh bedrest until due..tgk2 admit hsptl esknya dh trpkse brsalin awl..doc tkut jika bleeding ms dorg xde cuti perayaan.. tu czer ms 34wik...

4y ago

Tulah alhmdulillah sy Pon thu awal.trus cezer xde la tunggu tanda sakit 2x

Eee. Sepatutnya dah masuk third trimester la doc akan kerap scan. Lebih2 lg klu bby posisi breech... If doc kk x scan, mommy boleh p scan d swasta.. kadang nurse pun pndai silap. Bontot baby d kata kepala😅😅😅.. tiap kli jumpa nurse mesti nurse ckp kepala bby dah d bawah.. sekali scan still d atas😂😂😂.sepanjang kehamilan kita ada hak untuk minta doc scan baby dlm rahim. Sebab sebulan sekali ja jumpa doc.. kecuali klu doc tetap kata semua ok,Mommy blh p swasta scan.

4y ago

Ya..mungkin dia pikir cmtu.. tpi pakar ckp tetp kena scan.. ya sy dh bersalin emergency cezer. Hri nk ecv cek mesin Ada cntrction jdi dorg nk opret. Pilihan Sy trus opret sbb dia ckp bila Ada cntrction pluang ecv tipis

Doc kk klau bab scan memang "kedekut" sikit 🤭🤭 lebih puas hati klau hospital yg scan, semua detail doc tunjuk. Bila dkt kk doc syok sndri tgk monitor langsung tak alih tnjuk dkat kita 🙄🙄🙄 bila checkup pun dia cuma baca balik apa yg nurse tulis saja, kot la nak terang lg mendalam, nak tanya kondisi kita ke. Klau mcm tu baik jumpa nurse je 😂😂😂 Nak kata tunggu giliran ramai tak nampak batang hidung org lain pun.

4y ago

Tahu xpe.hitam putih.seblum tu mmg g swsta.. swsta Pon BBY dah kepala kt bwah.. jdi msa 36/37w sy Pon Salah juga xrepeat lg swsta.. hrp kk je.

Sya masa 32w bby sya songsang. Sampai kna jumpa pakar, tiap kli checkup pakar tu akan scan. Alhamdulillah kpla bby dah kat bawah. Skrg 37w, aritu 36w mmng kna scan. Minggu depan klau xbrank lg, kna scan blik lg kot. Seminggu skli kna pergi kk skrg ni sampai lh bby lahir. Dulu 2 minggu skli.

4y ago

Klu thu dri awal mcm sis mungkin sllu scan juga. Sbb pakar ckp detect awal Ada harapan byk ecv berjaya.. Kita Pon msih Ada Masa utk Cuba petua2 utk bby tempat sptutnya

Sy checkup kk mmg banyak scan. Nak2 masa 32w tu baby melintang. Scan 36w dengan FMS melintang lagi, padahal checkup klinik desa 35w baby dab masuk laluan, FMS terus book appt o&g awal bulan 5. Next week scan masa 37w plak dgn MO. Skrg pon boleh rasa baby dok melintang lg.

4y ago

Sy dpt rsa 36/37w cmtu.. keras Kat atas. Tpi sbb anak sulong sy pkir maybe sbb BBY padat kot.. xtahu cmna rasa..pastu kurang kencing cam sblum tu

Risaunya.. Sbb kk tmpt sy xscan pon. Sy tnya jgak hr tu. Last scan time 28 weeks... Lepas tu next scan 37 weeks nti. Appointment 34 weeks baru ni tnya nurse xde scan ke hr ni? Dia ckp tggu 37 weeks.

4y ago

Sy time 32w tu Pon kebetulan nurse baju biru tya Blum scan ke.. ptg Ni scan dia ckp.. Pastu diala bgtahu Akan Ada lg msa 36w. Tetibe ckp xde.tu hati xtenang

kk tempat saya ada sorg doc tu nampak mls nak scan..ada yg sorg lagi tu baik..2 kali kena kat dia, 2 kali scan..klu GH ni tiap2 kali checkup mmg akan scan..seronok tgk baby gerak2 dlm tu

4y ago

Klinik swsta sy buat detail scan 1x Pastu buat plk kt hospital swsta utk bersalin Sana klau xde papehal.. Smua ok.. hospital swsta trus BG 4d.. Bergmbr smua msa tu xde msalh.. normal

Slalu hjung2 trimester sy mmg rajin g scan every week sbb nk tau kepala bby dah enganged atau blm....kalau kk sy pon xpasti smpai bila dorg scan sbb sy checkup klinik desa je

4y ago

Yg scan 32w tu kepala bwah.. Yg ckp dh msuk laluan nurse desa yg cek minggu2..

Kalau kat KK 3 kali scan kalau tak silap. Yang pertama time buka buka. Kedua 18-20w, yang ketiga 32-33w

4y ago

32 yg kdua . Ktiga patut ,36.. tpi Sy xde

Sy last scan 30wk.. doc ckp next scan dye akan buat 36wk..last sblom bersalin dye ckp.

4y ago

Moga dpermudhkan