scan

Nk tya.. Last scan berapa weeks? Sy KK scan last 32w.. masa tu nurse baju biru yg suruh pergi scan n dia ckp nnti 36w kena scan lagi.. selepas 36w sy tya nurse yg sllu cek sy baju putih.. scan 36w bila.. sbb keesokkan sy dh 37w. Dia ckp xperlu.. kalau dh hari due tpi Blum branak baru scan..skrg sy jdi was2.. sbb masa last scan 32w. Doc xde explain ape.. cuma ckp ok kepala bby dh kt bwah.. sy PLK xtya byk sbb fikir 36w scan lagi.. skrg dh 38w.. trtya2.. bby dh msuk laluan belum... Dan tertanya2.. msa 32w tu baby boleh berpusing lg or x? Nk scan swsta pon rsa dah dkt due sgt.. dh cnfius ?

12 Balas

Sya skrg dah 33w..setakat ni checkup kat kk baru sekali je scan masa 30w..klu ank2 yg lain sblum ni checkup kat swasta mmg tiap2 bulan time check tu mintak doktor scan sbb nak tahu keadaan baby..tak tahu lah bila lagi kk nak scan sbb kena bsalin induce ada darah tinggi and gdm.masa ank no 3 due 16hb tapi takde tanda mlm tu jugak sya gi klinik swasta scan risau.doktor ckp kepala mmg dah betul2 turun bawah..kol 3pagi tu air ketuban pecah terus gi hospital..semoga dipermudahkan

4y ago

Smoga dipermudhkan

Mungkin sebab kepala dah kat bawah kot tu yg tak perlu scan..saya hari tu scan 27 week .kepala baby masih kat atas 😟 jadi minggu depan 36 week kena scan nak pastikan kat bawah..rasanya saya pernah dengar selalunya baby bila dah besar ni ..dah tak pusing sgt sebab ruang dah terlalu sempit...in sya Allah kena doa lah supaya time nak bersalin nanti dah tepat ..

4y ago

Ya.sbb ktanya Sy xda msalah.tpi pakar mrh Kat kk sbb xscan.sbb ruang BBY msih byk boleh pusing

Kalau kepala baby dah ada kat bawah, tak perlu risau dah laa sebab dia tak berpusing dah. Kedudukan bayi tu bukan sahaja dr tengok masa scan tapi masa nurse pegang perut, check jantung baby dorg boleh rasa dah kedudukannya macam mana. Jadi kalau nurse kata tak perlu, sis tak payah risau laa. Hanya fokus teknik untuk melahirkan dengan betul

2y ago

klinik kt tmpt sy pun last scan 36w.. sbb nk pastikan kedudukan bby, uri n air ketuban ok sblm brsalin

Macam saya, saya last scan 34 weeks, 36 weeks tu saya bagitau nurse mmg tak dapat buat check up sebab masa tu saya ada kerja yg melibatkan training syarikat luar. Tengok-tengok, 37 weeks, dah selamat bersalin🤭🤭😂. Seingat saya, masa saya 30 weeks atau 20 weeks++, kepala baby mmg dah kat bawah.

4y ago

Sama.. 26w dh kepala bwah..

Saya pun last scan dengan doc masa 33 weeks..sepanjang tu,check up dengan nurse jer..last checkup ari isnin ari tu (masa nie 39 weeks), nurse just bgtau baby keadaan baby okay n kepala da kat bawah..sy isau gak nie sbb saya xnak bersalin overdue..doakan saya selamat bersalin dalam masa terdekat nie..

4y ago

Sy Pon tiap minggu nurse ckp BBY kepala bwah.. siap hri sy dpt thu BBY breech pagi tu jmpa nurse ckp dh msuk laluan... Tpi ptg scan sbnrnya bby breech.. dorg asyik tya dh turun tnda x. Ada cntrction x.. sbb dh 39w.. dorg ckp next week klu xde sakit Bru scan.. kalau x.. xpsai takut sakit dlu.. sakit dlu lagi bhya

klinik kt tmpt sy pun last scan 36w.. doc tgh oncall msa tu pn nurse pnggil jgk utk scan perut sy.. sbb nk pastikan kedudukan bby, uri n air ketuban ok sblm bersalin..

Sy baru lps scan mgu lepas.. Doktor ckp 36weeks mmg kene scan.. Nnt lagi 2 mgu kalau xbersalin lagi kene scan lagi..

4y ago

Itu sebetulnya.. sbb ruang Ada lg utk BBY pusing.. sy dorg xscan.39w songsang

Xpenting pon nk scan slalu...klu nk sgt g swasta ..klu rse da dekat sgt nk due,xnk g swasta da..snyap2 jek..

4y ago

Kalau rsa masuk sini nak menyemak je xyah jawab.. org tya. Xkena diri sendiri xpala

Sy pula bru 22weeks scan dh telebih 5 kali....#x tw lah 😹

4y ago

Bestnya...

Sa scan 32mggu kepala baby d bwah sdh..

4y ago

Tp 39w anak breech.. sy dh czer