SCAN

2-3 mgu lepas sy ada tya tntg scan KK..sbb last dorng scan 32w Ada ckp xperlu risau kalau dh nurse cek minggu2 ok.. Tapi sy nasihatkan kena scan jugak 36/37w. Sebb pagi 39w nurse ckp bby dh masuk laluan tpi petang scan sebenarnya breech.. Sy dh selamat melahirkan 15/3 secara cezer..masa 39w sy kurang sihat..batuk+ selsema.. KK refer jumpa doc UTK ambil ubat tp doc tgok xda scan 36w jd doc tu nk scan bby.. tp msa scan bby sy songsang.. doc kelam kabut refer pakar.. lepas refer pakar cdgkan UTK ECV(pusingkan baby) pd 15/3..doc pakar bising pada KK sbb 36w xscan.msa ni kalau ecv peluang masih tinggi.14 admit dan 15 ecv tpi apabila cek ctg bby mengeras maksudnya ada cntrction jdi xdpt buat ecv terus emergncy cezer..

SCAN
13 Balas

Mcm sy dlu dua2 tmpt pantau..hsptl dgn kk.. klu kk xscan doc kata hsptl akan scan.. sbb mcm sy nye kes pp type 3. Bby pn breech...kk doc pling sush nk scan..alasan patient rmai..nsb ada refer gh..klu x msti perkara yg memudaratkn blh trjd... Tu pn ms dkt kk doc leh acuh x acuh ms sy bgtw pd 25wik yg sy alami pp type 2.. doc blh kata alaa..nti pusing la.tu..tnye mne tahu?? Sbuk sgt scan nk tahu...sy tahu pn lepas buat details scan dkt private klnik... Sanographer bg details scannye report suh bg dkt kk.. kk tu pn nsb2 dpt doc ok..dia akn chck btl2.. ada tu akn kata xpyh risau nti bby pusing..tgk2 ms 32wik bby sy xpusing..tu pn sbb chck dkt gh kes endometriosis.. klu x msti xtw pape.. ms 33 wik msih sm dan doc gh decide suh admit pd 34wik suh bedrest until due..tgk2 admit hsptl esknya dh trpkse brsalin awl..doc tkut jika bleeding ms dorg xde cuti perayaan.. tu czer ms 34wik...

4y ago

Tulah alhmdulillah sy Pon thu awal.trus cezer xde la tunggu tanda sakit 2x