Saya ada banyak soalan mengenai baju baby! (takda pengalaman & takda adik kecik)

1) Saya banyak baca jgn beli baju saiz newborn byk sangat tapi saya confused nak beli saiz 3bulan atau 6bulan? 2) Boleh tak mommy2 recommend nak beli baju baby jenis mcm mana utk bawak pegi checkup? 3) newborn boleh pakai baju eyelet lubang2 tu time berbedung? Atau better pakai romper? Terima kasih mommy sekalian. Semoga dipermudahkan urusan. Aminnn

14 Balas

1. sy akan tengok due sy time musim hujan or musim panas... kalau musim panas sy akan beli baju newborn dlm 5 helai mcm 2.. kalau musim hujan sy akan beli lebih mungkin 10 helai... baju newborn ade y 0-3M so sy akan beli baju ney dulu sbb kita boleh angar berat ank kita melalui scan kalau scan baby dr ckp baby besar sy akn siap² beli baju 3-6M sbb takut baby cepat besar and xmuat... 2. beli baju y senang pakai and senang bukak.. biase sy akn pakai kan seluar pendek ng baju butang tengah.. bagi sy baju jenis ney mudah untuk sy pakai and buka untuk baby... 3. bagi sy newborn pakai kan baju y eyelet lubang² butang tengah lagi mudah drpd romper... sbb romper bahu baby mudah terkehel jika kita tak pandai pakaikan... bahu terkehel boleh buat kan baby susah tidor mlm dan menagis sepanjang masa...

2,3 helai sbnrnya kena rajin sgt awk mencuci semula. seeloknya sediakan cmni pada hemat sy. baju newbor 0-3 bulan. make sure awak tau berapa anggaran baby awk nti. so kalo baby kecik, lama boleh pakai. mcm baby sy lahir x smpai 3kg. baju newborn bleh pakai lg smpai ke 3 bulan. 1. baju siang 5 helai. 2.baju tidur 5 helai. 3.baju jalan 2 helai baju 3-6 bulan tu kalo baby awk besar, bleh la awk beli byk. pastu kena ingat ada masa ketika, pampers bocorlah.. muntah lah. so kalo baju setakat 2,3 helai..pstu x membasuh hari2.. then nk pakaikan apa? baju lubang2 tu pn ok je nk beli. bedung tu tgklah material kain awk cmne.kalo tebal xkan nk pakaikan baju tebal2. tgklah gak keadaan umah awk cmne.sejuk ke jenis panas. sian baby kalo panas

3y ago

pergi klinik tu pakaikanlah topi utk baby.

1) Saya beli baju newborn dalam 2helai, 0-3 dalam 5helai and 3-6 5helai juga.. Saya bawa baju newborn masa dihospital and baby saya sekarang dah sebulan lebih masih muat 0-3.. And disebabkan sekarang musim sejuk saya selalu pakai kan baju lengan panjang and beli dekt shoppe.. Beli dulu dalam 10helai and kalau tak cukup baru sis beli lagi.. Jangan lebi banyak sebab takut tak sempat pakai.. 2) masa awal2 dulu pun seram juga pikir macam mane nanti nak check up,. Lepastu bila cukup masa check up saya pakaikan dress yang ada 1butang saja and pants socks.. Bagi saya sngt mudah just tarik keatas then buka socks and pampers.. Cepat and baby pun tak sempat nangis😁 3) Boleh je sis pakaikan baju eyelet tu.. Kalau musim panas lagi okey..

Pengalaman sy yg tgh pantang anak pertama 😁 1) prepare je baju 0-3@3-6 extra sikit. saiz newborn kurang xpe . at least 10 psg ke atas..byk xpe sbb newborn akan byk kali tukar baju jgk eg sbb jeluak susu ke bocor poopoo ke. so senang nk gilir basuh. xdela kalut musim² hujan cuaca xmenentu ni. pkp ni lg lah susah nk ke kedai. beli on9 amek ms jgk 😁😁 2) baju waktu checkup ikut keselesaan awak. kene rasa dlue. hihi. sy ada masa suka yg 1pc macam romper. ad ms suka yg 2pc baju. prepare je dedua k. 3) boleh je newborn pakai bju eyelet. act xkisah sgt bju mcm mn sbb mmg akan dibedung kn. yg penting baby selesa xmerengek. harap membantu bg idea kt new mommies 🥰

jwpn : 1) beli size 0-3 bln. sbb baby cpt demok , bole beli utk seminggu persalinan siang & mlm. lps tu repeat je. 2)utk newborn -1bln. sy pg checkup biase hnya pakaikn baju shj & bedung. baju berbutang dpn mudah utk uruskan baby mse nk timbang berat n ukur tgi. selepas tu bole pkaikn tshirt @ seluar pendek. nk pakai romper bole tpy kesian baby kaki peha sejuk kk tpt sy pakai aircond. better bwk la selimot tutup kaki smtra nk tgu nurse pgil. 3) bole je nk pkai romper ( dgn seluar panjang), baju eyelet utk hr siang.

di sini sy sharekan list tuk brgan bby...hrp dpt.mmbntu puan..mcm bju bby newborn puan jgn bli byk sgt tw..bli 5 psg pn dh ok dh..sbb nti bby cpt bsr..mcm.sy dlu sy bli bju newborn skit shj...byk bli bju 0-6... dan 6-12 bulan..stiap jenama baju size nya berbeza tw..ada yg kata sesuai bby 6bln.tp kcik saiz nye..jd better bli saiz bsr..bby pkai bsr sikit pn xpe..nti dia dh msuk sebulan 2 bln..bdn akn naik dan bju pn kejap je dh xmuat dh.. 😉✌mg dpmudahkan segalanya..aamiin

sy beli size newborn tp x beli bnyk...ada dlm 10helai je sy beli sbb bby cpt mmbesar kn.. baju2 yg lain jd bnyk sbb saudara mara sy bg ..tilam,selimut ,lampin..stroller ,semua saudara sy bg sy just beli kperluan2 lain je ..mcm pempers..bedung,tissue basah n mandian tuk bby je law g kk pkai je baju yg butang depan senang msa nurse nk chek....

Kalau beli skit sgt pun payah jgk, takkan tiap kali nk basuh baju kan takut tk sempat kering lg. Beli je 10-15 psg klau nk senang, mana tahu baby muntah ke bocor ke ada la spare. utk chekup baju pape bole. Bole je pakai baju lubang-2 jika cuaca panas tp klau pakai rompers mmg senang nk salin diapers sis.

samalah! sy pon 1st time mom. keliru nk beli banyak org ckp newborn jgn banyak2.. tp takkanlah newborn xguna banyak baju kan 😅 lg 1 jenis baju ape yg sesuai dipakai newborn selalunya. perlu ke sy beli banyak rompers atau 2 pieces clothing.. aduh pening 🤣

1) beli yang 0-3 months dalam 10 pasang macam tu, baby Ni cepat membesar so tak perlu beli banyak sangat.. 2) tak kisah pun, cuma saya biasanya akan pakaikan yang ada button then bedungkan dia hehe.. 3)depends, kalau baby okay keep going but better romper