Baju newborn

Assalamualaikum, hai..nak tnya ibu2 dan bakal ibu2...sy buntu nk beli baju utk newborn baby sebenarnya..? so soalan sy.. 1.Baju utk NB baby ni kena beli byk ke tidak ataupun kena beli 7 helai utk pakai siang..7 helai untuk malam je? 2.Kalau nak beli baju NB baby, nk beli saiz utk 0-3 month je ke...atau 3-6m atau 6-9m atau 9-12?? Sbb org kata baby cepat membesar..buntu jugak nk beli saiz ape.. #First baby #Bakal ibu yg dlm dilema ??

19 Balas

Saya banyak beli saiz 0-6 utk pendek & panjang lebih kurang 10 psg. Pengalaman saya bila dah bersalin ni saiz baju bergantung pada saiz baby kita bila lahir nanti. Baby sy ni lahir kecik 2.58kg bila pakai baju saiz 0-6m pun agak besar. Saya ada beli dalam 2 psg nb, 3 psg 0-3. Jadi kena selalu basuh. Lps bersalin saya beli on9 saiz 0-3. Sekarang ni baby dah 2 bulan 14hari n baju saiz nb n 0-3 masih boleh pakai lagi. Pandangan saya, boleh beli baju nb tapi tak terlalu banyak sangat. Saiz lain better beli bila anak dah lahir n banyak pilihan. Sure mommy rambang mata. Tambah2 baby girl 😊

Macam sy ada 5 helai je rasanya baju2 NB. Tu pun ibu sy yg pegi belikan. Sy kata takyah banyak2. Sbb memang takkan pakai lama nanti. Ada jugak yg dia beli 0-3m rasanya tapi dlm sehelai dua je. Cuma nak kena basuh setiap hari la kan sbb bajunya tak banyak. Apa yg ibu sy beli tu sy mmg dah siap packing terus utk bwk ke hosp. Bila dia dah lahir nanti baru beli lagi.

Dr pengalaman sy tahun lepas pestime jd mak... Bju nb ni sy beli 4psg je.. yg lain sy beli size utk 6 bln size ke 12 bln size bsr2.. sbb bila bby dh umo sebulan dia cpt mmbsr dan dh stat pkai size bsr.. mcm tu juge sarung tgn .jgn bli byk..bile bby dh stat isap jari xprlu guna dh

Beli 5 helai baju malam, 5 helai baju siang pun dah cukup. Better beli yg 0-6 months terus daripada beli yg saiz newborn. Kalau nk beli lebih baju, boleh lah beli yg 6-12 months, 3 - 6 months sikit

saya tak banyak beli pun. rasa xde kot newborn sy beli. yg ada 0-3 months. tu pun beli sikit je. yang lain semua sy beli size besar2. biar dia pakai lama sikit. 😊

better jgn beli byk sis. sy beli 3psg siang 3psg mlm utk newborn pun dah mcm x muat dia pakai ni baru 3minggu 😂 sy beli sikit je ekali ade org bagi jg makin banyak pula

4y ago

beli je semua saiz. kite x tau lagi baby keluar besar ke kecil 😅

Saya hari tu baju NB sya beli nk dkt 20pasang eksited punya pasal,ank pertama😂😂... Dh sebulan bju ketat ,😅 better jgn beli byk sis...

First bby..Hari tu sy beli baju newborn 6 helai je..klu nak beli lagi ambl utk 3-6m atau 6-9m sbb takut bby cepat mbesar..

saya dlu banyak beli baju newborn, skali kuar baby saya besar. sama size dgan cousin dia yang da 2bulan. better beli 3-6.

Beli campur2 size dulu pun xpe. Sbb xtau baby tu besar mana kan. & ada jenis2 brand baju nb cutting besar lama boleh pakai.

4y ago

Beli lebih pun xpe. Bli ngam2 klo rajin basuh hari2 xpela 😁