Induce

xpsl psl lak doc kata 14ari bln ni kne pkse brsalin . mse tu dh 37week tepat . sape prnh kne induce ? bole xshare pengalamn mommy2 . sy bru prtame kali ?

8 Balas

good morning , sy dah 37w5d 🥰 syukur alhamdulillah pgerakan baby active . doktor kata jaga2 sja tanda nak bersalin spt sakit contraction yg kerap spt 10/5minit dalam sejam . jika pecah air ketuban or keluar lendir yg bcampur darah blh terus ke hospital. ni anak sy yg kedua , anak pertama dulu sign labor mmg sakit contraction duluan. nervous pula yg kedua ni 🤗😅

Saya. Sama jerla dgn bersalin biasa sakit tu. Sy tepat 37w sy diinduce. Due tu high bp attack, gdm last minute & kencing dh kotor. Bezanya proses induce lama sikit sbb tungu kesan ubat insert atau drip.

5y ago

yela mudh mudhn . trime ksh .

Selalu kena induce bila kandungan lebih dari 41weeks . sis ada kencing manis ke?

5y ago

sy da xd mse dh sis . lg 2ari je sy di rumah . 13 ni dh kne thn wad . ahaha . sy mmg aktif pon last2 tris ni . lg2 nk tau kne induce plak . lg la aktif sy brgerk sne sni buat krje rumh . brsih kn habuk2 sgale . prnh memnjt batu bata d sungai2 tpi suami pimpin la sbb risau trgelincir licin kn . brsame suami tu nk kata kerap tu xd la . tpi ad la dlm 3ari 1kali brsame sbb sy rse da xslesa . mungkin faktor perot da besa n rangsangn kurg bile bby da msok laluan kn . jdi xd slera nk brsame sgt . ahaha 😂 arap cpt jela bukaan . sbb sy ni ank ke 3 preggy . sy ank ke 2dlu pon contrction bukaan xlame . sakit ptg tu sblm magrib dh kelua bby . Alhamdulillah .

Salam dear. Boleh tnya kenapa kena pksa bersalin ye? Kena cucuk dexa x?

5y ago

xkne cucuk dexa sbb doc induce 37minggu . dexa tu tok janin yg brisiko brsalin bwh 9bln sis . sy xd risiko tu . sy d induce sbb doc risau sy xperasan bukaan . sbb sy sakit contraction ari tu . bukaan dh 2cm . tpi tibe2 contraction ilang . jln tu pon still 2cm . doc kata nt awk rse nk kencing je tpi bby2 skli kelua sbb xd sakit contraction . doc risau. sbb tu dy kata induce ckop bln ni .

Mungkin lebih sakit, tapi selalu positif dan banyakkan berdoa

5y ago

In Shaa Allah . mudh mudhn mcm tula

Apa sebab sis kena paksa bersalin ya? Kalau boleh tahu. ☺

5y ago

sebab sakit contraction ilang . tapi jalan buka 2cm . doc risau nanti bukaan dh 10tpi xd tnde nk branak . tau2 je prgi kencing dgn bby2 kelua bhye . tu la doc kata 😂😂

maaf bertanye ape sebab kena indus nye sis

5y ago

In Shaa Allah . amin trime ksh 😊

Sakit 🤭🤭

5y ago

uhuhu tu yg sedikit cemas ni . 😂