bcaan air gula sy lps mnum 8.5.. Tnggi sgt..Sllu klau kne gdm kne brsalin seawal brpe mnggu?

Kne induce ke?

4 Balas

sy gdm on diet control sis... sy ada tanya doctor.. doctor cakap boleh tunggu sampai due date... kalau x brslin sblm due date nnt die orng akan bagi surat ke hospital.... sbb gdm/dc x boleh lebih dari due date...kalau gdm on ubat kena serah diri on 38 minggu... ada kawan sy gdm / ubat infrm .... kalau skrng sis dh ada gdm.. dctr suruh buat bsp kan? sis jaga betul2.... kalau dh merah bacaan bsp nnt dctr akan on ubat .... then kalau x blh jugak on insulin.... apapun sis jaga diri😍! hrp semua dipermudahkan!

1y ago

Sy pn xblh telan nasi perang.. shari blh mkn mcm dss tu brpe kli ? utk pngambilan karbo tu.. hari yg buat bsp tu kan yg gap antara 8am-10am tu kalau x mkn ape2 just mnum air putih sahaja boleh ke sis? sbb nurse pesan tdi xblh mkn berat time cmtu tkot bcaan tinggi. Mkn biskut/roti je. Tpi sy rasa mcm biskut/roti gula tinggi jgk kn.

yang gap 2 jam tu... sis boleh minum air putih... contoh slps test darah puasa pagi... sis makan breakfast.. 8am stop makan.. puasa 2 jam lepas tu check darah ... sis ikut procedure yang sama je selepas lunch n dinner.. biskut/roti pun ada kandungam gula..sis makan dlm kuantiti sedikit.makan roti wholemeal tu ok sikit... minum air barli tanpa gula pun elok jugak....

1y ago

ye sis..kalau kita x makan/ tahan lapar/ x makan pd waktu yng tepat boleh mybbkan gula dalam darah meningkat.... sis jgn x makan breakfast..breakfast tu penting... badan perlukan tenaga dn baby pun perlukan nutrisi.... kita last makan malam.. sis boleh makan oats(bukan jenis 3 in 1 sbb gula tinggi jugak)/nuts/telur rebus... ada byk pilihan.....

selalunya bila sangkut masa minum air gula, kk bg peluang utk buat bsp & gdm on diet dulu. kalau bsp ada bacaan yg kantoi, baru on ubat/insulin. ikut kk. bila on ubat/insulin, kena serah diri masa 38w. gdm on diet sahaja yg boleh bersalin ikut due date.

1y ago

Sy mnum air kelapa setakat nie mmg ok je.. sy ingatkan gdm xblh mnum air kelapa fresh tu.. 😆 Klau boleh lega sikit la.. tq share tips

Kalau gdm, 38 weeks kena bersalin, kalau mmg time 38 weeks tu mmg dah bersalin, okayla, tapi kalau tak, induce birth, if I am not mistaken.

1y ago

serah diri masa 38w utk gdm on ubat/insulin sahaja. gdm on diet boleh ikut due date tp tak boleh lebih.