Gastrik Waktu Mengandung

Usia kandungan sy baru 13 minggu..semenjak seminggu ni sy kena serangan gastrik yg teruk.. Camne ye cara nak hilangkan gastrik ni..

15 Balas

Dari awl 1st prgnnt smpai skrg kndungan 14 mggu, sy mngalami morning sickness dan gastrik yg teruk. Saya kena sentiasa makan, tak blh skip, tak blh lmbt mkn. Bangun je kena terus cari mknn. Kalau lmbt mkn je, gastrik serang satu hari sampai kepala pusing, sakit anak tekak, pedih ulu hati dan badan rasa tak sdp. Ambik ubat gastrik pun tak jalan. So kena makan mknn dgn lebih kerap sampai saya tak tahu nk makan apa dah sbb kalau makan pun xde selera, asyik nk muntah je lps tu. Nak share.. Saya baru dua hari ni pagi2 dan petang amal mnum air kelapa muda dan makan isi kelapa (bukan yg instant atau cmpur gula) satu biji kelapa sehari. Tak lebih. Alhamdulillah baru ada rasa ok. Tak tahu lah kalau dah tak mnum nanti mcm mana. Mula2 takut jugak nak mnum. Ada yg kata xbgus utk bayi diawal kehamilan. Ada jugak yg kata elok utk baby nnti baby kluar putih je kulit. Kandungan sy msih awal tapi saya cuba minum jugak dan tawakal dgn Allah dgn niat nk sihat dan harap baby pun sihat. Insya Allah

Waktu makan kena jaga. Jangan skip breakfast, itu penting walaupun makan sekeping roti, asal kan ada alas perut, saya pun macam itu. Kalau tak makan pagi atau makan terus waktu lunch mesti muntah-ii sebab masuk angin. Kita org mengandung badan cepat masuk angin, itu kena makan on time ikut mana, jangan bagi perut lapar.

Waktu makan kena jaga sangat sangat, kalau boleh standby je snek dalam handbag. Elakkan makanan yang berangin. Coffee tea elakkan. Kadang ada makanan yang kita makan okay time tak pregnant, time pregnant jadi berangin. Dulu waktu pregnant 3x kena, paham sangat dah seksa dia macamana. Huhu.

Mkn on time. Jgn tunggu perut lapar baru mkn. Minum air teh pudina klu boleh sekali sehari jgn selalu plk utk keluarkan angin. Saya pun gastrik masa preggy smpi nak bersalin dah kena lg. Muntah hari2 smpi nk bersalin. Harap2 awak tak seteruk saya.

Kena makan on time, banyakkan makan epal merah, jangan makan epal hijau sebab epal hijau masam so takut asid banyak pulak dalam perut. Lepas tu jangan minum susu la kalau gastrik. Sebab saya dari bujang sampai sekarang gastrik.

Awal kehamilan tu memang sy pernah rasa Gastrik, sakitnya tidak tertahan tapi sy takkan berhenti makan.balik2 kunyah makan je apa yang ada Walaupun time tu tak makan nasi, Yg pasti Sy tak makan ubat tu jer..

Kne mon sbelum gastric menyerang.. sye pun tgh kne nih.. kalu dah sakit tuh jgn mnum susu dlu.. mkn sup2 pnas2.. mnum air suam bnyk.. nnti pelan2 elok.. angin dlm perut kuar..

Sy pegi dapatkan advise doc private & doc bagi sy mkn ubat gastrik yg ni. Alhamdulillah serasi dgn sy. Makan pun bila perlu sahaja. Bila betul betul sakit.

Hi sis! Di sini ada panduan bagaimana nak merawat gastrik ketika hamil. Semoga berguna! https://my.theasianparent.com/gastrik-ketika-mengandung

Saya pernah kena gastrik time mengandung. Sis kena jaga waktu makan. Makan sedikit tapi kerap.