ubat gastrik

Hye mommy semua..nak tny dlm ni ada x yg mkn ubt gastrik time preggy..actually sy dah 3rd baby..n preggy kali ni sy alami gastrik yg agak teruk smp sy perlukan ubt angin gstrik stp hari..bhya tak utk kandungan sy baru 12week?

19 Balas

Masa saya pregnant dulu. Saya gastrik sampai muntah tu ada darah darah. Sampai nak makan pun takut sebab nanti mutah balik. Kalau awak nak lawan gastrik awak boleh cuba makan yogurt buah yang kecil tu. Saya lepas maka tu perut elok sikit and tak muntah muntah dah. Nenek saya amal kan makan yougurt buah tu. Cuba lah mana tahu membantu

5y ago

Yogurt le..😅 salah taip

Saya pun pernah minum gavicson masa pregnant dulu sebab pedih ulu hati. Tapi masa tu saya refer Dr dulu sis. Kawan saya pun masa awal2 mengandung makan ubat gastric lepas refer Dr. Better sis refer Dr dulu sebelum ambil ubat gastric. Salah satu yg boleh bantu kurang kn gastric, minum susu sis

5y ago

A'ah sis. Gaviscon saya makan dulu tu,dah salah eja pula saya kat atas tu 😂Okay sis 😊👍

Boleh pergi klinik swasta & tanya dekat doktor. Saya pregnant jugak & ada gastrik. Doktor bagi ubat yang tak effect dekat baby. Sekarang okay dah tak ada gastrik

Saya pernah juga makan ubat gastrik tapi lepas jumpa doktor. Kira farmasi hospital la yang bagi ubat tu.. Jadi, sebaiknya sis jumpa doktor dulu..

Sy pernah mkn sis msa trimester pertama juga sbb gastrik agak teruk..tp kna doc yg prescribe..nk beli sndri tkt kita termkn ubt yg x boleh..

T.ksh semua bg pendapat..saya dah dapatkan nasihat doctor.. alhamdulillah doc bg ubt yg sesuai..skng gastrik sy dah kurang sikit☺️

5y ago

Boleh je sis.. Ada ubat gastrik yg sesuai utk pregnant women.. Sy kerja klinik, selalu nya kitorg akan prescribed MMT syrup atau gelusil tablet (antacid) utk ibu hamil yg ada masalah mcm sis.. Dosage 3 kali sehari sehingga patient rasa okayy dan boleh continue bila perlu sahaja 😊.

makesure ubat tu doctor bagi yang sesuai untuk pregnancy. macam ubat gastric saya doctor bagi yang liquid putih tu.

Pergi ke farmasi minta Ubat gastrik untuk ibu hamil ranitidine 150mg . Dan ulu hati gaviscon atau sy mmt .

4y ago

Ranitidine ada masalah. Dah stop at most hospital

My doctor suggest gaviscon. Ada juga doctor bagi mmt. Anyhow pls consult ur gynae first ye

Jumpa doc dl sis.. Mnta suggestion ubat apa yg terbaik buat momy masa gastrik, ☺