KK bagi saya zincofer tapi saya dah makan dua hari waktu malam, muntah.

ubat apa yg patut saya try selain zincofer ye? nurse kata kalau dah 2 hari muntah tukar je ubat lain beli kat farmasi sendiri.

23 Balas

Sy tiap kali pregnant mesty hb low 7.9 sampai admit wad masuk darah .. sy mmg alahan segala ubat tambah darah kt kk .. ap yg tak try iron , iberet , zincofer sume muntah .. last doc suruh beli maltofer kt farmasi .. sy makan 2 bijik sekali gus .. ikut kan tak bole makan 2 bijik sekali gus kene jarak² makan .. tapi bgi sy makan 2 bijik sekali gus tu lagi cepat naik hb sy terus 12 .9

sy pun macam tu jugk. first" makan zincofer. lepastu tkleyh muntah" pening. last last doc suruh try beli maltofer. makan maltofer okey tkde ape" tp hb sy tk naik naik. sbb dia tk kuat sngd. jdi last doc tukar iberet. Alhamdulillah still sekarang makan iberet je. tu je yang ngam dkt badan. tkde muntah. tkde pening dh

2mo ago

ouh yeke, sy first first tu mmg tkleyh masok zincofer. mase tu kndungn berapa weeks nth. terus doc suruh try beli maltofer. mkn hb 10.8 je. and then 19 week doc plan utk tukar iberet. mase tca 23 weeks tu. mkn iberat naik la 11 tp hb sy still tk cntik smpai skrg. aritu naik dh 11.5 lepastu turun balik 10.8 . 10.5 tkthu dh nk mkn ape nk bgi naik hb. iberet mkn je tk pernah skip.

Saya nurse tak bagi zincofer , dia suruh pergi beli Iberet kat farmasi. Harga dalam Rm20-30 camtu. Alhamdulilah, okay la boleh telan walaupun ubat dia ada bau sikit hihi. Tapi masa nak telan tu selalu telan dengan air sunquick suam tanpa gula. Takda la mual sangat.

2mo ago

ohh okay lah. masatu awak week ke berapa? skrg ni saya nk dkt 11 minggu. haritu baru mkn 2 kali je zincofer, then saya stop. saya makan folic acid hovid tu je… nanti baru nk beli iberet tu. takpe ke eh tak makan zat besi tu

sis mkn ubat tu guna air sanquick tk? pengalaman ank prtma mkn zincofer teruk btul muntah2.. xleh tahan. last2 mtk tukar dpt new obimin ja.. kali ni preg mkn zincofer alhmdulillah,allah izin elok je wlpun guna air masak saja..tp lg ok kalau guna air sanquick..

2mo ago

Klaw hb cantik 12 takpe dear .. tapi klaw hb low kne mkn ubat tambah darah takut baby tak dapat oksigen klaw ibu darah kuang .

Tanya doc mesti doc bagi ubat selain zincofer. saya dulu pun makan zincofer terus muntah merah2 sebb ubat nya merah. esok tu ad appointment g kk. doc nak jumpa bagi ubat iberet alhamdulillah dah okay. x smua mommy boleh telan ubat. perut lain2

2mo ago

oo yeke hha okay. btw boleh ke saya makan folic acid je skrg ni?

sy mkn perut 0 selepas 2 jam @ lebih waktu mkn mlm...sy pernh mkn lepas mkn doktor ckp x boleh mkn mcm tu x berkesan zincofer ni utk tambah hb jgn tinggal nanti hb kita rendah lagi teruk kena marah sbb sy jenis hb 11...x pernah naik 12

2mo ago

oo yeke. haritu masak saya 9 minggu saya check hb saya, 13 mcm tu. lepastu kk kasi saya zincofer tp mmg takleh telan sbb muntah. so saya stop lah skrg ni. saya consume folic acid je :(

first tri sy mkn obimin. bila start 2nd tri hb dh mula drop. then tukar zincofer hb ok. sy mkn zincofer muntah juga klu mkn waktu siang. so sy mkn waktu sblum btul2 nk tdo atau set alarm bgun tgh2 kita tdo tu. time tu mamai2 . ok je

2mo ago

ohhh paham. ok sis. bole saya tahu, apa tanda2 hb kurang ye? sbb saya skrg masih 1st tri.. bole tak saya stop mkn zincofer dan teruskan je dgn folic acid 5 mg

kalau zincofer ni biasanya telan masa betul² dah nak tido. lepas telan terus tido jangan main fon, jangan buat benda lain. terus pejam mata tido. tapi kalau masih tak ngam sis boleh tukar ke obimin, iberet atau maltofer

2mo ago

okie sis thanks !!!

Sy xleh mkn zincofer xkira siang ke mlm, mmg muntah. jd doktor tukar iberet, tu pun mkn mlm2 sblm tdo 2 jam perut kosong. Baru ngam dengan badan. Kalau x sakit kepala, muntah2 n hb drop teruk.

2mo ago

ok tulah saya pun nk try iberet tu. awak makan iberet tu sahaja ke? folic acid tk payah makan dah eh?