Tukar Ubat atau teruskan ?

Hi mommy. Nurse bagi ubat zincofer, tapi bila telan je ubat tu, muntah makin menjadi2. Sebelom consume ubat tu, alahan saya dah okey malah dah happy dah sebab kurang muntah2. Boleh tak kalau beli sendiri ubat yg mcm zincofer tapi brand lain (obimin atau iberet) dekat farmasi? Nak tunggu next checkup lambat lagi utk mintak tukar ubat. Muntah menjadi2 ni perut jadi x selesa & mengganggu bila time bekerja. #firstmom #firstbaby

7 Balas

Zincofer mmg x ssuai utk kebanyakan ibu... Jgn beli supplement lain tanpa guide dari nurse sis.. Better refer pd dorang dan nyatakan masalah sis. Jgn risau dorang akan tukar ubat lain.. Xprlu tggu next check up, just tg klinik terus atau wassap nurse in charge. Sy pregnant kedua x blh telan lgsg dh zincofer terus nk pitam, sakit kepala sgt.. Third pregnancy ni sy ambik obimin tp susahnya nk gap 2 hours bfr after tu nasib baik dh consult dgn nurse dorang suruh beli maltofer je😊

Awak mkn mcm mana? Saya mkn time mlm, bila betul2 nk tdo dh. Normally 2-3 jam gap lps last saya mkn for that night, baru amek zincofer tu. Bancuh air sunquick 1 sudu tanpa gula, mkn dgn air sunquick tu. Pastu terus naik katil tido. So far ok boleh tahan. tk pernah try mkn pagi2, atau mkn ubat tu less than 2 hour gap dr last mknn saya ambil 🤰🏻

1y ago

Yaa.. klu mkn pagi pun mmg kena gap 2 jam sebelum breakfast. Nurse ckp klu bgun subuh pukul 6, mkn ubat. Lpstu plg awal pkul 8 pagi baru boleh breakfast klu x bole muntah. Saya x mkn zincofer pagi sbb selalu bgun pagi mmg akan lapar, xboleh tggu 2 jam sbb tu mkn mlm bila nk tdo 🤣

Sy makan zincofer pun loya perut rasa berombak.. sy bgtau nurse blh ke nak mintak tukar.. nurse kata boleh.. dia bg obimin.. Alhamdulillah makan obimin takda dah nk muntah nk loya semua.. Cer tanya nurse dulu.. kalau diorg kata takda stok boleh lah risik2 beli luar..

kalau sy zincofer mmng xleh nak telan..4skwn pn vtmin n iron tk bole nk tlan..last sy mkn obimin..cara sy jgn hidu bau ubat trus telan n mnum air..xdaa skip mkn ubt darah pn cntik dri 11.6 p 13.😊ad sstngh klinik durng ad sdiakn obimin ad yg tk,beli sndri..

Sy pon sma x bole mkn zincofer..misi bg iberet trus..klu mkn zincofer muntah2 smp lembik bdn 😓..awk bole gtaw misi yg jga awk tu,nt dy akan tukarkan..

Saya kalau makan time pagi tu, mesti muntah. So saya tukar makan time sebelum tidur. Pastikan perut kosong. Then terus tidur. Dah okay tak muntah

Selalu makan waktu bila?

1y ago

Cite dia nya, sy makan waktu pagi.. dlm pkl 10 mcm tu.. ade gak terpikir nk try makan belah mlm pulak.. ☹️