Tukar ubat

Nak tanya boleh tak saya beli sndiri ubat tambah darah kt farmasi. Beli obimin atau maltofer ye yg okey? Saya nak tukar sbb first saya dpt iron tablet saya muntah. 2nd kk bagi zincofer sama je muntah jgk. Nk ckp kt nurse tukar ubat kali ketiga takut dah rasa 🥹 #advicepls #firsttimemom

5 Balas

Saya mintak tukar ubat kali ketiga, nurse tanya nak ubat apa. Saya cakap maltofer/iberet/obimin yang fungsinya sama tapi kurang loya. Rupanya KK kawasan saya skrg memang ada zincofer & 4 serangkai tu je. Dia cakap kena beli dekat farmasi. Sebab KK tak bekalkan ubat tu. Tak ada masalah nak tukar

boleh je sis..maltofer biasanye KK tak bagi senang2..dorang kena dapat kan sign doc pakar kat resit ubat baru boleh dpt..biasa maltofer perisa coklat senang makan..tapi kenapa nak takut tukar ubat? bgtau je makan ubat jadi muntah2..

1y ago

xpe sis..try je minta tukar..untung2 boleh dapat maltofer free..tp kalau sis malas nak dengar nurse maraah boleh je beli kat farmasi

Saya dapat zincofer dekat kk pun tak tahan makan. Jadi saya beli sendiri iberet folic dekat farmasi. Alhamdulillah serasi. Bagitau nurse kk, nurse kata ok je.

Blh aje tukar... Better bgtau kk spy rekod blh ditulis supplement yg sis ambil.. Risau klu sis pandai2 tukar sndri nnt lg kecoh..

saya tukar kpd maltofer+folic acid. tp kena inform nurse kk lah. okay je