Zincofer tak sesuai

Hi semua. Saya skrg tgh consume zincofer tapi saya rasa dengan saya tak sesuai sebab bila makan je muntah. Dh banyak hari dh mcm tu. Tapi nurse dekat kk saya suruh cuba jugak sebab hb saya naik. Tapi lately ni mmg saya tak boleh telan langsung sbb asyik muntah je lepas makan. Skrg tgh pregnant 16w3d. Boleh ke saya sendiri nk tukar ubat lain dgn beli kat farmasi ke? Ubat apa yg okay ye?

11 Balas

Sy brand ni langsung tak bleh telan . Nasib lah hb sy cantik je . Sy dpt je tahu prgnnt terus sy beli dekat famasi obimin . Lps buka buku dia nak tukar sy cakp siap2 hb sy cantik . Jd kalau tukr brand tu mmg tak sesuai . Sebb anak first sy ada sejarah hb low . So sampai skrg sy makan je obimin tak penah tukar langsung . Maybe awak bleh ambik obimin

Saya dulu kk bagi zincofer jugak, hari2 muntah. Bila check hb, result makin turun sbb ubat x sempat serap saya dah muntah. Lepas tu pergi ke klinik swasta consult dr, dr bagi maltofer makan 2 biji sehari. Alhamdulillah boleh telan sbb rasa coklat2 n hb pun naik.

10mo ago

sama la sis. saya pon consume maltofer sb jb low. kena juga kk bg ubat zincofer. tapi maltofer sy beli sendiri kat farmasi. bila checkup bgtau nurse siap2 dah tukar ubat maltofer sb zincofer mmg tak bole masuk langsung.

Sis try sangobion Good brand and hb naik dlm 2 minggu. Saya 18 minggu masih ambil sangobion dari 10.6 naik ke 11.7 dlm 2 minggu. Makan jambu batu everyday Try blend buah delima minum Hb surely akan naik sis.

Hi sis. Saya pun tak boleh makan zincofer, obimin. Semua muntah. Kakak saya suggest makan maltofer. Beli dekat farmasi. Alhamdullilah okey. Sebab rasa dia macam chocolate. Sedap. Boleh kemam atau telan mcm tu.

Sama dgn saya. Rasa mual loya. Tpi Alhamdulillah skrg dah boleh, saya makan sebelum tidur. Sepupu saya bgi tips makan betul2 sebelum nak tidur and try minum dgn air oren (vitamin c)

Saya dari awal pregnnt okay dengn zincofer , sis try tnya nurse selalu kalau tak okay diorg akan tukar, sya setiap kali checkup nurse tnya ubat okay atau tak

doktor saya plk tukar ke iberet sbb sy ni jnis gastrik n xblh msuk zincofer.. alhamdulilah ok lepas mkn pun blh consume xyah tggu perut ksg ke apa

10mo ago

Saya dah try zincofer, maltofer still muntah2. Makan lah macam mana cara sekalipun tetap sama. So nurse kata try iberet. And boleh consume after makan ye untuk iberet? Saya try consume pagi sebelum makan still loya jugak. Maybe saya tak boleh consume ubat time perut kosong

Kene ckp dkt nurse mmg xleh telan mntk tuka ubat lain.. bese kalau tiap kali mkn muntah and xde energy nurse bg ubat lg..

Smalh sbb zincofer ni besar sngt mcm mna nk telan

Maltofer okay rasa pun macam coklat je..