Tak boleh makan zincofer

Hi mummies, saya nak tanya, kalau kkia bagi ubat zincofer tapi tiap kali makan tak sampai 15minit dah muntah balik patut teruskan makan ke tak? Boleh ke nak tukar makan ubat lain tanpa bertanya dengan nurse/doc? Dah try macam-macam tips tapi tak jalan jugak, memang akan terus muntah selepas makan zincofer, next (2nd) appointment ambik darah lagi seminggu. #newmom #firstmom #bantujawab

40 Balas

iberet ada je kt farmasi luar.. tp kena dptkn saranan dr dokter jg.. brpe dos perlu mkn.. bergantung dgn keadaan hb kita.. kalau mcm sy dah drop smpai 9 nk g ke 8.. dokter bg saranan ambik 2 sehari.. mksdnya 1 pagi 1 mlm.. pagi better ambik seblm sarapan. 2 jam sblm ye.. kalau lps mkn mcm waktu mlm.. mkn iberet tu 3-4 jam lps mkn.. kena berkorban lerr thn lpr nk mkn lg.. sbb bila kndungan mkin besar. nafsu mkn sentiasa on. nk mkn je kja nk kunyah2 je mulut. tp bila rasa nk mkn sgt.. boleh mkn buah tinggi vit C.. minum air buah/kosong.. masa preggy ni kena bnyk berkorban ye.. kena lupakan teh kopi bg yg minatnya smpai beranak. bergantung empunya bdn jg.. klau sy mmg xboleh.. minum sikit.. laju je hb turun walaupun dah consume ubat dgn cara2 ckup teratur..hbis diserap teh/kopi.. so bnyk berkorban ye.. dan bnykkn mkn sayuran hijau , buah, ikan sederhana mcm sardin,kembung .. telur rebus, memanjang komen sya😂😂

6mo ago

terima kasih sis bagi tips

saya makan zincofer dari awal smpai skrg . memula dulu saya makan waktu pagi . lepastu saya takboleh tahan . 2 hari pertama ok je . masuk hari ke3 ke4 , dah start muntah lepas makan tu . then cousin saya bagi tips . dia selalu tidur dulu pastu kunci la jam pukul berapa pun bangun pastu mkn . saya buat camtu jugak . alhamdulillah ok smpai skrg . tapi saya tak tidur dulu . saya rasa saya mengantuk sngt sngt baru saya makan . kekadang je kalau saya tngok husb saya mcm nak tidur lambat lagi , saya pesan la pukul berapa nk kejut saya utk makan ubat . gituuu . saya tanya nurse jugak boleh ke buat camtu . nurse kata ok je . asalkan 2 jam lepas makan and konsisten makan . sekian tips dari saya . hehe

sy first pregnant mkn obimin tapi hb lambat naik so tuko sendiri iberet beli kat farmas sbb kk xde ubat tu..second kk bg zincofer sama la mmg xbole telan..masok je mesti nak muntah..pastu bgtau misi then dorg tuko bg maltofer..haa yg ni ok sbb hisap je rasa pun sedap cuma dos kena tanye misi mkn sebiji o 2 biji bergantung keadaan hb mcm mana..just inform misi je awak xbole mkn ubat tu n kalau awak nak beli maltofer dulu kat luar pun bole cuma masa appointment bgtau misi la awak da tuko ubat..insha Allah hb akan ok je😊

6mo ago

biasa dorg akan suggest sblum mkn..sy biasa amik 2j sebelum supaya ubat btol2 berkesan..sbnarnye 2j tu utk elak drpd makanan jenis kekacang,telur,susu,teh dgn coklat sbb yg tu bole buat hb susah nak naik kalau xde jarak dgn waktu mkn ubat

try mkn iberet.. sy 2x tukar ubat.. mula mkn zincofer memang xmsuk. mmg muntah jwbnya. wlau mula2 mkn mmg loya2 sbb kena thn lapar nk mkn 2jam lps tu mmg tekak rasa hanyir je.. dah try saranan dokter minum dgn air masam xmnjdi.. sebulan je dgn zincofer. lpstu tukar vitamin 4 beradik.. hbx naik makin turun ada drop smpai 9.. last tukar ngn iberet.. so far oklh.. asal konsisten cara mknnya. elok mkn vitamin iberet ni waktu subuh.. kul 5 pg camtu. kul 7-8 pg dpt breakfast..

Sama sy xleh mkn zincofer , nanti muntah. Pastu tukar mkn iberet, pun muntah pagi2. Doktor suggest mkn sblm tdo slps mkn mlm 2 jam. dari 1 biji skrg jadi 2 biji sbb HB turun. mkn pagi xleh sbb sy muntah n sakit kepala teruk sampai xlarat bangun. Jadi lemah badan tu lg jadi drop HB dah 2x. skrg dah try mkn mlm, doktor pantau 2x sebulan. 4hb April ni sy jumpa doktor balik. mmg try mkn mcm2 utk naikkan HB. 🥹

6mo ago

Masih makan sblm tdo. Nurse pesan jgn consume coklat, milo, teh, soya dll yg boleh ganggu penyerapan iron dlm masa dekat. kalau nak mkn minum yg tadi tu boleh, jarak 4 jam lebih kurang sebelum n selepas mkn ubat tambah darah tu.

i first month makan zincofer boleh telan lagi, tapi lepas next appointment tu macam you jugak. memang 15min macam tu auto mulut berair bak muntah 😂 i tukar dengan maltofer, next appointment inform dr and dr tu cakap boleh jee tapi kena amik 2 pill sebab maltofer punya kandungan zinc tu paling rendah kalau compare dengan zincofer & iberet. dah week 21 ni so far okay jee consumeee

6mo ago

saya after makan zincofer mmg berlari g bilik air sebab nak muntah tak boleh nak tahan, terima kasih sis untuk suggestion

sy pn mcm puan... xboleh telan zincofer lgsg.. muntah, pening, loya... then sy wasap nurse yg monitor sy, sy bgthu masalah sy, pastu nurse tanyakan doc utk tukar kpd iberet.. alhamdulillah, sy okay makan iberet, xmuntah atau pening.. hb pn Alhmdulillah okay 13.3 last check up.. puan try tanya nurse @ doc yg jaga puan tanya blh tukar ubat atau tak...

try makan sebelum tidur.. mcm saya pun, KK bagi zincofer.. tapi bila makan time pagi, sakit kepala... jadi saya makan sebelum tidur... bila pergi klinik biasa, doktor cakap, jgn ambil Zincofer selepas makan.. kalau nak ambil lepas makan, jarakkan sekurang-kurangnya 30 minit selepas makan, atau makan time perut kosong...

Boleh inform nurse or doc klau tak boleh telan zincofer . Nnt diaorg akan tukar ubat yg available dkt kk tu . Boleh tukar2 ubat sampai jumpa ubat yg sesuai dngn kita . Just inform je dkt nurse or doctor 😊 jngn ikut cakap org sekeliling sbb lain org lain penerimaan ubat . And jngn malu untuk inform apa sja dkt nurse kita

6mo ago

Betul sangat, kdg rasa down kejap bila org duk ckp dia okay je makan tp kita tak boleh nak terima ubat tu, bukannya kita sengaja nak muntah balik lepas makan, btw terima kasih sis

Wuaaa, saya pun tak boleh makan msa prgnant, kalau makan keluar habis isi2 perut, walaupun org kata minum dgn air oren. So sya decide msa tu tukar maltofer,tapi kena inform nurse awak, sbb dorg akan cek drh balik, tak silap saya.Btw maltofer sya beli luar sndiri sbb stgh KK x bekalkan and dorg ldg x de stok.

6mo ago

iya sis, penat duk muntah sebab nak makan ubat je, nanti bolehlah g cari dkt farmasi