stress

Tolong sy,sy stress...sy bru mgndung 8w tp sy muntah teruk sgt smpai kena drip air 8botol..sy tak blh tidur mlm,perut sy tk slesa walau mcm mne pon gaya sy cuba buat...apa perlu sy buat?sy trauma..sy dh rasa mcm tknk bby ni..tp xde spe mnyokong sy . ...sy dh xtahan😭

34 Balas

Kuat demi amanah Allah sis....bukan sis sorg je yg alami benda nii..ramai ibu" lain yg hadap benda nii...sy masa first pregnancy pon teruk jugk..smpai ulg alik hospital..skali admit smpai dekat 20botol drip air..balik rumah je lemah balik xboleh mkn minum semua...masuk 8bulan bru boleh mkn ye sis,nk bersalin pon sempat muntah dlu sblom meneran😅 tpi alhamdulillah wktu pantang senang jaga,jrg sakit... Skrg tgh pregnant anak second..pon sama alahan teruk jugk...3kli admit hospital , pon sama masuk air stiap admittion smpai 20botol...doc bekal ubat lps admit ke3,bertahan dgn brgantung ubat hospital,just boleh mkn lauk je😅,nasi masuk 5bulan bru boleh masuk tu pon paling byk 4sudu je...skrg dh boleh brhenti brgantung pada ubat hospital,usia kandungn skrg dh masuk 32w...alhamdulillah bby membesar dgn sihat☺️ dugaan sbgai penghidap hyperemesis gravidarium + anemia in pregnancy mmg mencabar sis...xsemua org paham..yg penting sis kuat ye👌

4y ago

Xpe sis kuat je...klo xlarat bdn jgn paksa ye,,sbb sy dh byk kli pitam sbb nk jaga hati mak,ikutkn paksa bwk jln n buat keje...masa anak first mmg brmandi air mata je stiap hari,tambah pulk time tu pjj,sebulan skali je jumpe suami.... pregnant yg kedua nii sy pekakkn telinga je ape org sekeliling ckp,dorg kate sy mls,mak n makcik sy ckp alah tu kmi pon mngndong,mabuk tu biase lahh,kena kuatkn badan,jgn ikotkn sgt bdn tu lemah.. Tpi sy buat dek je,sy boleh mkn,sy mkn,xboleh sy diam je,sy try n error mcm" mknan n minuman,bila mkn ubat doc bgi sy ok sikit tpi still muntah..sy kurung diri dkt bilik suami sy buat😅 sy xboleh duduk dgn mak sy sis,suami sy buat pondok blkg rumah..4bulan sy dok situ,xde lampu xde tv,suami tarik wayar untuk cerek air je tauu...sy xboleh bau semua bnde,bau dapur pon xboleh,bau yg wangi pon xboleh,suami balik kje siap mndi pon sy halau...sy kurung diri sndri,mkn sikit minum sikit muntah pastu tido,itu je keje sy...lps 5bulan bru sy klua pondok tu sbb sy rasa sy dh

Allah.. Jgn mcm tu sis.. Ramai yg nak anak tau.. Sy pn tgah alahan truk.. Mnum air. Mkan smua xmsk dlam bdn. Msk wad msa 7weeks.. Sbb kurang air dlam bdn.. Msk 6botol air.. Lemah. Brat bdn dri 67kg smpai tngl 54kg ja lg skrg.. Lani Sy bru 10weeks. Lju berat bdn truk.. Sy pn kdg2 truk skit. Smpai nk pengsan.. Suami la yg bg mndi. Bg pakai. Kdg2 letih trtdur xpakai apa lepas mndi. Kalau 10kali sy cuba mkan atau minum.. 10kali la sy muntah.. Sy cuba amalkan lemon. Buah naga. Apple merah/hijau. Angur. Mcm2 la Tp smpai ke hari ni alahan ttp truk.. Org msk pn sy muntah.. Smpai rasa nk keluar anak tekak dgn usus2 perut. Kdg2 mmg stress. Tp fikir2 balik.. Ingat anak yang kita kandung ja.. Sian dia.. Apa yang bleh iktiar.. Kita iktar jela sehabis mampu.. Setiap anak.. Berbeza ujian allah bg.. Bukan semua orang dpt rezeki mengandung.. Sbar ye sis.. Kuat demi anak

faham sgt rasa ni tp awk kena kuat.. sy pn dlu 6weeks smp nk dkt 4bln kena.. mmg muntah smp tekak berdarah muka cengkung muka kusam smua.. perut tk selesa smp nk makan jd trauma tkot muntah tp sama je tkde mknan kt perut pn sy akan muntah angin huhu perit.. tp mse tu sy fkr "apa lg aku nk merungut, rmai nak anak tkdpt.. Allah uji ni sikit mgkn nk hapuskn dosa aku sikit demi sikit" so sy slalu usap perut ckap tkpe dik kita kuat sesama.. malam sy mtk suami urut blkg sy n urut kt bawah tek tu kan.. dgn myk angin bru lega dpt tido.. Sis buat mse skg elakkn nasi, ayam, air masak ok.. kena kaji gk apa buat kita kerap muntah.. so sy makan la mee goreng n sate daging je mse mula².. huhu be strong yank.. jaga diri.. jgn stress² please.. skjp je in shaa Allah

4y ago

awak boleh yank... u can do it.. slalu pjuk hati.. rezeki ni tk smua dpt ckp cmtu okay

Sabar okay wak..sy dulu pon camtu..start dari 6 weeks sampai 4 bulan mmg muntah teruk and lemah..tapi awak kena kuat demi bby k.. Sy masa alaminya tu pon mmg stress sgt tapi saya selalu pike anak sulung sy..kalau sy tak kuat,sape nak jaga dia...tmbh lagi suami sy mmg keje full..alhamdulillah skrg dh 6 bulan kandungan.. Dah bertenaga sikit tapi masih kerap muntah.. Sbb tu tiap kali g mne mne sy prepare tisu and plastik.. Org yg tgk pon paham..sbb ibu hamil kan.. Take care awak..kuatkan semangat k..bby kat dlm tu perlukan awak..minum susu k..💞💞💞

4y ago

Thank you awakkk

Jgn cakap x nak baby sis😭 kesian baby. Baby blh kesan yg ibu nya x nak kat dia. So kalo dia lahir dg posisi sis menolak dia sbb teruknya alahan, dia akan lahir dg sifat suka melawan. Itu pernah sy dengar dr ceramah seorang ustaz. Rilex je sis. Cakap dlm hati, "Ini akan segera berlalu. Ini ujian utk aku. So aku pasti kuat, sbb Allah x kan bagi benda diluar kemampuan hambaNya". Positif thingking sis♥️ sekejap lg sis akan boleh rase pergerakan die. Time tu la sis akan jatuh cinta ngan baby tu😊♥️

Jgn perlu nk mngeluh dgn khdran dye di dlm rahim kita. .blom tntu org yg mnnti zuriat di luar 2 mcm mna. .kita yg dbri pluang mrsa utk ade nya zuriat. .hargai laa. .bkn slalu bkn lme utk moments2 ny semua. .sye kalo pregnant dri awl smpai nk berslin alahm mmg xkn ilg. .dri awl smpi 5bln akn kne gastrik mntah2 angn semua . .yg slong dri awl pregnant smpai berslin xbole mkn nsi. .mkn msty mntah. .yg kdua gstrik trok. .x lame pon nk lalui 2 semua . .bthan la wahai mommy. .sabar mnmpuh dgaan ny semua. .🥰😍

rilex sis .. kena hadap je benda ni normal. sis baru drip 8 botol. sy drip 45 botol dlm masa seminggu tak boleh makan tak boleh minum muntah 24 jam mlm mmg xlena . masuk je buah or mknan terus keluar balik masuk hospital 5/6 kali bukan muntah biasa dr muntah mknan ke muntah air asid dan muntah darah smp dpt gastrik dan gerd ni pengorbanan sis. tp sy xde la smp xnk bby tu.. skrg sy tgh tggu due. sy smp 4-5 bulan masih muntah tp mkin berkurang sabar byk2 zikir

4y ago

inshaallah sis kuat.. kuat ok demi bby.. sy fhm sgt mcm mana kedaan sis smpi satu ms sy rasa nk tido dlm bilik air tekak jgn ckp la pedih perit. sy smpi skrg pedih ulu hati. mabuk yg sgt2 teruk 3 bulan sy balik duduk kg dgn mak semua mk yg buat. try mkn mknan yg sis rasa blh masuk sikit.mmg xde ubt. ubt thn muntah pn xjalan yg doc bg. saya sis satu mlm tu mcm nk hbs nywa dh sy xblh bernafas sakit dada masa tu kt hospital mak sy jaga smpi tahap mak saya dh bacakn yassin mmg sekse tp jp je nanti ok.. sbr ye

Ayat awk y last tu sama mcm sy😅 bila xtahan sgttt smpai sy blh ckp cmtu.. tp sy akn cpt2 positif😓 org lain y teringin nk ank btahun2 kawin tp msh xdpt....... kitaaa y daaa dpt tp siap ad niat ckp cmtu pulakkk.... yg keduaa sy fikir,, klauuu ank ni xde pn, mgkin klau pregnant nextime sy tetap akn alami benda y sama... so alang2 da alami benda ni,, bertahan laaaaa... utk starting balikkkk alahan tu sgt myeksa kn....

4y ago

Sy tak thu knp mgndung yg no 2 ni sy down betul...bdn sy asyik xselesa...anak no 1 pon sy xblh peluk cium dia...sy rasa sy mnyusahkan semua org😭

Sabar sis. Sy masa alahan start 9w smpai 22w. Mkn muntah, minum muntah, bau masakan muntah,naik kereta muntah. Minum air sejuk tak smpai 2 minit muntah. Smpai luka dalam tekak. Air kencing smpai tak Ada. Berat turun 20kg. Msk hospital masa 14w, drip air 18bag.. Elok sehari dua. Semggu lepas tu warded lg. Masuk air 10bag.. Takpe sis, enjoy your pregnancy.. Semoga semua dipermudahkan. Aamin

4y ago

Semoga sy blh kuat mcm awak

Sabar sis..x semua org dpt pengalaman yg sama..walaupun anak dah 5..semua lain2..saya pun ada alahan..muntah2..demam..letih..sampai anak2 lain n kerja rmh terabai..tp mujur suami memahami..dia byk tolong saya..skrg saya dah 7 bulan..makin besar perut makin letih dan x selesa..berharap sgt2..cepat2 lahirkan baby ni hu..hu..tp moment ni la kita akan ingat sampai bila2 kan..sabar itu penting..doa byk2 ye