baby 10month nak ajar minum susu botol

Tolong ajar macam mana nak bagi dia botol susu .. Sb slama ni susu badan je . Ingat nak bagi campur fm tapi dia tanak botol susu dia tolak . Saya dah belikan dia botol susu biasa dengan botol jenama avent . Saya tak tau anak saya taknak botol susu atau tak suka dengan rasa susu formula .. Jenama susu similac

13 Balas

baby sy pun tolak kalau bg susu fm, masa awal² lahir dulu nurse bg enfagrow, bila habis sy try bg enfalac tp baby mesti tolak siap buat muntah so sy tukar lactogen baby minum pastu kakipar suggest bg nanpro sbb anak dia minum okay tp baby tkngam, baby berak tahi hitam je then tukar balik lactogen, ngam sampai skrg wlaupun sehari cuma bg 2/3 kali sbb dia lebih prefer bf, tapi bila sy tinggal dia dgn kakak elok je minum susu fm. try botol susu tommee tippee. mahal sikit tapi for me okayla sbb puting tommee tippee macam mommy punya and takkeras macam avent. tapi klau susu. sis kena try and error. lain anak lain ragam. yg penting sis beli packaging kecik so tkde lh membazir. or cuba sis tny ur mom. masa kecik susu fm apa yg sis minum. mcm sy mmg masa kecik my mom bg fm lactogen.

4y ago

tkpun sis bagi dia susu badan sis tapi letak dlm botol. buat selang seli. cth; 2 jam susu sis lps 2 jam susu fm then 2 jam susu sis lak. ni cuma cth je. sy tksure anak sis minum brapa jam sekali. mcm baby sy mmg every 2 hours. goodluck kayy

baby 5m. awalawal nak susu botol. masuk 2bulan sampai skrg terpaksa bagi bf sbb kes usus tesumbat. skrg nak bagi susu botol balik, dia taknak pulak dah 😪 susah nak cari kerja. semua jenis botol susu / puting dah try. susu formula pun sama. ada cara lain tak? 😅

12mo ago

Hye sis berjaya tak bg susu botol lepastu ?

Mmg struggle sikit bab ni.. Cube bagi baby minum susu tu pakai sudu. Try sikit je nak tau dia suke ke x.. Klu dia minum n dia nak lagi tu mksudnye kene tukar botol la. Kene byk kali try and error..

4y ago

Ha kene tukar susu lain la jwbnye.. Hihi sis beli paket kecik je dlu klu semua ok bru beli yg besar.. Sy salu google nme2 susu n mintak sample.. Tp lmbt la smpai dlm 6 mggu..

Saya masa anak sebulan lebih elok je minum susu badan guna botol tomme tippee. Sekarang dah 2 bulan nak ajar susu fm sebab nak campur taknak susu botol pulak. Aigoo dah try pigeon still taknak

Avent awak amek yg mane? Puting yg mane? Saya pki yg paling soft n my baby likes it. I have entire set of tommee tippie, tp die langsung xmo. Die nk Avent jugak n I pakai botol kaca. So kne cuba2

4y ago

Taktau la yg mane .sb suami yg beli hehe 😅

Sama sis... anak baru mau masuk 2 bulan.. tp x mau sdh susu botol sebelum ni dia mau pulak.. trpksa try n error semua jenis botol ni😂😂

Biasa akak klu ajar susu botol dari dlm hari lagi dlm 2 minggu..ni dah 10 bulan susah skit lah mmg dia tak nak sbb dia biasa dgn susu badan

4y ago

Oh ye ke..dia tak nak lah kot ..dia lebih suka susu ibunya😁

Cuba campur susu badan letak sikit formula .. lepas tu baru kurang kan kuantiti susu badan... banyak kan formula...

2y ago

sorry walau komen dah lama tapi takpe sekadar info ..susu badan dan susu formula tak boleh dicampur sekali dalam botol untuk baby minum dalam waktu sama ..harap maklum

Cuba try botol susu pigeon wide neck sis.

try pakai botol jenama mum