Tips naikkan hb .. first mom xde pengalaman lgi .. hrp dpt membantu thankyou 🥰

Tips naikkan hb 🥹 checkup time 24week tiba2 hb drop jd 8.9 sebelum ni mmg 12 ke ats selalu… saya ambil maltofer.. saya juga minum pati jus delima tp kdg tk igt minum hehe. Dn bru jgk start minyak kelapa dara.. tips lain selain ni 🥺 risau la banyak sgt drop..

Tips naikkan hb .. first mom xde pengalaman lgi .. hrp dpt membantu thankyou 🥰
68 Balas

kalau mcm sy maltofer xserasi. sbb hb sy mcm makin drop. walaupon sehari dh makan 2biji. doctor sendiri yg tukar ubat iron lain. sy makan ferrous fumarate. 1) boleh makan real food yg boleh menaikkan hb awak cth mcm jambu batu, delima, hati, kerang, ulam raja dn etc (boleh google utk yg lain lg☺️) 2) if ada minum minuman berkafien (milo, tea, coffee, nescafe) kena jarakkan sekurang kurangnya 3jam sebelom atau selepas makan ubat. 3) boleh makan ubat iron dgn air oren sunquick/limau kasturi tanpa gula. mcm sy makan ubat iron sebelom nk tido. pagi sy makan ganilia warna purple. 4) kalau ada minum susu mesti jarak kn juga dgn pengambilan ubat iron. sekurang2 nya 3jam. supaya ubat dpt diserap dgn baik dah minum air gula ka? sebab jus delima ni ada gula tambahan. takut nanti awak sangkut gdm pula. mcm sy xberani amalkan myk kelapa dara. sbb masa bersalin anak 1st haritu kena mrh dgn doctor. sy thn contraction 15j. dn hampir kena ceaser. terus masa pregnant 2nd baby sy xamalkan pape. xberani. kwn sy pula kulit bawah dia jadi lembut. doctor susah nak jahit.

11mo ago

sama2 awak. mcm tu xpe la. kalau awak nak amal kan lebih baik real food la. mcm buah delima betul. tak perlu makan hari2 cukup la dlm seminggu or 2mggu sebiji. sbb dlm buah pon dh ada gula tersendiri☺️

Kena jaga diet puan, jangan makan asam2 cicah tu, makanan tinggi gula, minuman berkafein dan makanan yg ada msg mcm keropok2, juga mcm makanan bergluten. Ni semua boleh menurunkan HB dgn sgt banyak. Pil tu bg sy tak berfungsi naikkan HB pun, sy dah buat test sendiri utk diri sy. Sy amalkan jus natural (green juice), buah jambu, sayur bayam, green leafy vege kena ambil.. dan senaman konsisten. Inshaallah HB boleh naik dan maintain sehingga beranak. ni pengalaman sy sendiri

mcm saya mmg ada masalah hb low jugak so sy amalkan sangobian dgn susu calla milk tu ja. sangobian tu acid folic tapi ada vit lain dlm dia termasuk tambah darah. sy amalkan 2 benda ni, alhmdulillah hb sy okay dah. selalu 11 ke atas. 1 lagi cara makan ubat pun sama, kena 2 jam gap sebelum @ selepas makan.

11mo ago

susu tu bg sy okay ja, at least naikkan hb dgn bg kenyang sikit. susu tu susu kambing, ada campuran kurma,delima apa smua. so kalau malas nak makan buah, cari susu ni pun okay. at least ada jugak nutrition masuk dlm badan dari takda lansung 🤭

Saya sepanjang pregnant, doktor bagi Obimin perot tak boleh terima. Zincofer pon sama. Lepastu saya try Maltofer. Tak muntah² macam vitamin sebelum ni. Tapi perut sebu teruk. Hb dari awal pregnant memang low 9.4, 9.6 bawah 10. Baru² ni saya try minum susu Rizqi. Alhamdulillah, hb terus naik 10.7. Tukar dah dari sticker kuning ke sticker hijau.

cuba sis stop minum jus delima .. minum jus jambu batu pink tu ... yg tu vitamin b12 tinggi ... mcm sy tak boleh minum jus delima hb mmg akan drop .. so sy minum jus jambu batu saja .. mkn jambu batu .. elakkn minum kafien buat sementara waktu ... mnum air oren juga ... mkn bayam .. hati ayam ... HB sy maintan lepas tu ...

11mo ago

cuba jgn x cuba ...

Hi , saya masa pregnant hb mula 12 lepastu drop jadi 10.2 , saya makan maltofer tapi dah 3kali checkup naik 1 je , thenn saya makan kurma ajwa 3biji pagi 3biji malam , next checkup naik 11 dan checkup seterusnya naik 13 . *sebelom makan saya selawat nabi 3kali☺️

Sy ade talasimia. Hb paling rendah 9. Jenuh jugak sy nk maintain kan 9 tu jgn bg drop lg. Sy ambil maltofer 3bijik sehari. Lepas makan terus makan maltofer pulak. Sy try jugak jus delima , jambu batu, hati ayam, naik sikit je. So sy mmg jaga utk tak miss pengambilan maltofer. Third trimester naik jadi 10 lebih.

mcm saya pun sama last month checkup hb drop jadi 10.0 . jadi kena checkup balik 2 minggu skali. lepastu saya hari2 makan jambu batu sis. smpaikan besok tu nak checkup malam tu saya makan lagi jambu tu🤣alhamdulillah besok tu check hb naik mendadak smpai 13,8 misi pun terkejut. sis cuba try dgn jambu batu

Cuba cek balik dgn misi kk waktu makan maltofer mcm mna..sy penah hb drop pastu bila cerita dkt nurse rupanya salah waktu pengambilan menyebabkan iron tk diserap..lepas tu sy ikut apa misi ckp lepas sebulan hb sy naik balik..Alhamdulillah Lg satu sis,kita kena elak kafein jugak..

sy ank ke 1 n ke 2 asyik hb low even mkn supp. ank ke 3 sy stop mkn supp naik darah dan amal kurma ajwa dr awal khmilan shingga lahir. alhamdulillah xde hb low. sy amal 3 pg dan 4 petang utk ckupkan 7 biji shari.. ank pun xde masalah kuning seperti abg2nya.