Tips naikkan hb

Salam mommy2, ad tips tak naik naikkan hb.. Mse buka buku hb sy 12,nurse bg zincofer bln ke 3 hb mkin drop, tukar vitamin yg 4jenis tu, drop jgk.. Sy dh mkn jmbu btu dgn delima.. Buntu dah rase😒#firstmom

2 Balas

Alhamdullilah hb saya cantik dari buka buku smpai skrg dalam 24w. Saya amalkan buah jambu, delima, naga, wajib amik tiap2 hari, setengah biji memadai. Caffien2 saya stop, koko, kopi semua la, hanya minum jus2 kadang tanpa gula. Sayur hijau pun bagus sis, hari2 saya makan bayam, tak lalu nasi, makan ratah masak tumis air tu je. Insyallah. kalau susu saya minum susu rizki mamadil tuu. Alhamdullilah

1y ago

tambahan, saya makan maltofer, beli sendiri farmasi luar, sbb kk tak supply yg tu🀭. Ke sis try maltofer pulak, tapi dah tukar kena inform nurse balik, nnti dia amik drh utk tngk hb lebih detail.

Baca article ni sis, senarai makanan yang membantu naikkan hb ☺️ https://my.theasianparent.com/makanan-penambah-darah Lepastu , sis elak makan dan minum kafein seperti kopi, teh, coklat (termasuk milo.), air berkabonat. Makan ubat tambah darah setiap hari dan jangan skip 😊