tips nak naikkan hb

Hai semua.. Hari ni checked up hb drop dari 12.3 ke 10.3.. Nurse sampai check 2x sebab pelik nape drop sgt.. Ada tips nak naikkan hb tak..?

18 Balas

Ni yg sy sentiasa amalkan la stakat ni hb sy alhamdulillah maintain... First2 chek dulu 11.0 ,kali kedua chek 11.8 dan yg last sy chek 12.8... Sy cuma amalkan minum air sunquick kosong tanpa gula, masak ikan bilis dan jambu batu... Yg paling penting jgn skip minum air sunquick tnpa gula... Tu jer.. Minum air sunquick tu time nk telan folid acid ..selamat mencuba..

5y ago

Baik sis..thanks ye

Eh, sama kes. Bacaan saya sebelum ni pun 12.3 dan turun 10.3. Masa bacaan oK tu depa ambik darah atas lipatan siku tu. Yang 10.3 kat hujung jari. Kat lipatan tu lebih accurate katanya tapi bacaan tak banyak beza pun kalau ambik kat jari. Wallahualam. Kena cover balik ni... Biasa makan kurma. Bacaan turun tu minggu2 sebelum tu saya memang tak makan kurma.

5y ago

Yeke...makan kurma takpe ke

Sy amal mkn Blackmores multivitamin for pregnancy.. Alhamdulilah dr first trimester smp skrg da third trimester, hb maintain 13.8 and paling rendah pun 12.8.. X mkn ubat lain lgsg.. Hanya mkn Blackmores shj..

5y ago

Ok..thanks ye

Jambu batu sis sy dri 10 naik la 11.4, xde la nurse bising.. Setiap kli nk checkup mlm tu pulun la mkn jambu batu.

5y ago

Wah..tips boleh pakai ni...😄

Sy pn sama. Masuk trim 3 hb drop.. Doc bagi iberet.. 16/8 nanti cek up lg harap2 hb da ok..

5y ago

Iberet tak pernah try...nanti tanya nurse...

Saya hari tu maintan je sis hb,,tp drop juga,,dan skrg 9.2 je,

5y ago

Sy risau juga ni

Byakkan mkanan yg mngandungi zat besi.sayur2.ikan bilis,kekacang,hati ayam

5y ago

Baik...thanks sis

Sy amalkan minum ubat dgn air sunquick tanpa gula Alhamdulillah hb maintain je

5y ago

Boleh ye minum sunquick..

makan jambu batu kerap n byk2..insyaallah membantu..😊

5y ago

Baik sis...tq ye

Saya makan bayam, kerang selain saya amalkan buah kiwi sebiji sehari.

5y ago

Kerang ye...tp sy alergik sikit...before pregnant gatal2 kalau mkn