anak luar nikah bkn pinta ku

? tiada surat nikah hanya berbin dan berbinti kan abdullah ada yg blh bantu 1) camne nak urus sekolah dia darjah 1 nanti dan kalau cikgu2 minta surat nikah, apa sy harus berterus terang? adakah anak sy tak di terima masuk darjah 1? 2) tukar mykid minta surat nikah juga ke? jika tiada..bagaimana ye.. 3) saya tau ni salah dn dosa2 saya.. ?? bantu saya..

27 Balas

Maaf kpd anak tersebut. Anak mmg tak bersalah 100%. Kehadiran dia adalah kekuasaan dr Allah. Dalam hal ini yg bersalah adalah ibu dan juga lelaki yg bersama si ibu. Sila betulkan ayat anak luar nikah bukan ku pinta tu. Sb perbuatan berzina sendiri dah terang² sendiri yg meminta. Sy prejudis benda mcm ni. Sy x memihak pd si ibu. Dan sy sedih dgn perbuatan si ibu. Allah secara khusus menyebutkan larangan merasa kasihan terhadap penzina. Berkaitan dgn kemasukkan sekolah anak, paatikan anak telah didaftar mykid dan surat beranak. Jika ada surat beranak walaupun tanpa butir bapa, sekolah tetap terima pendaftaran. Sb pendaftaran sekolah hnya memerlukan surat beranak shj. Harap² ibu dpt berjumpa guru yg ada sikap empati. Yg akan membantu anak tersebut selama dia bersekolah Bertaubatlah, segera kembali dan bertaubat dengan sungguh-sungguh, menyesali apa yang pernah dilakukannya dan berusaha sekuat tenaga untuk tidak kembali melakukannya. Dan yang paling penting adalah memutuskan hubungun dengan siapa sahaja dan apa sahaja yang boleh menarik ke arah perbuatan keji tersebut. Dengan demikian diharapkan Allah akan menerima taubat itu dan mengampuni segala dosa yang pernah dilakukan, dan ingatlah, tidak ada istilah ‘putus asa’ dalam mencari rahmat Allah. Mudah²an, insya'Allah.

Xdak masalah.. Cuma ckp umur 2thn mskkn nama ayah kt surat beranak ank. Klu sis dh nikah. Klu blm nikah, mgkn surat beranak akn kosong kt keterangan bapa tue je. Bin/bt ank ttp xblh letak nama bapa, ttp nama abdullah. Sekurangnya ank tahu dia ada bapa. Sekolah pun bkn kisah pun ank luar nikah ke,ank nikah pun. Sbb sekolah pun tahu, ramai sgt yg senasib mcm ank tue. Janji ank tue blh sekolah mcm ank2 org lain. Tp.... Ank luar nikah nie, sis kena tahu. Mrk nie ada kelebihan yg Allah berikan pd mereka.ank luar nikah nie kebanyakkan ank yg cerdik n byk kelebihan. Allah anugerah utk ank tue.

4y ago

Taklaa ada bin /binti jugak , and skrg dah bleh berbin/bintikan 99 nama Allah 🥰

Alah.. Moga allah bgi gnjaran buat awak yg pertahankn baby kandungn. Dosa lepas allah sentiasa ampunkn jika bertaubt. Mngenai baby, atas pengalmn saya bertugs di pjbt agama. Puan, ikut ja prosuder yg ditetapkn kerajaan. Jgn nyorokkn anak dan lain². Bila lahir nnti pergi ja daftr walaupn ada denda skit bayaran. Insyaallah step sekolh dan seterusnya akn mudah. Waallahualam. :)

4y ago

Anak luar nikah tidak boleh dibin atau binti bapak kandungnya wlpn nikah sblm 6 bulan . Ank luar nikah tiada bapak hanya ibu sahaja .

Salam sis. Sy salah sorang anak tu. Pengalanab sy, takkan ada masalah untuk daftar sekolah as long as ibu adalah Warganegara. Ini pendapat sy, boleh terima atau tak terpulang. Kalau boleh dari kecil jelaskan dekat anak.. Jangan sorokkan. Memang pahit untuk terima tp lama2 insyallah akan faham.

sy ank sulung..ank xsah taraf/binti abdullah..xada masalah untuk daftar sekolah sis jgn sedih2..yg penting ank lahir berdaftarkan JPN..ada sijil lahir dan lahir di malaysia..sy ank da 9tahun da..niat kita nk bg dy pandai kan..so abaikan kata2 org..sy mula pon mcm tu tp pihak sekolah bnyk membantu..

7d ago

salam puan maaf saya nk tanya kalau bg kat sekolah tu surat nikah yg thailand punya sekolah terima tak? anak ada sijil lahir.. nk daftar darjah 1 nnti risau pikir sekolah tak terima..

Hmmm... stay strong sis... setahu saya cuma perlukan surat beranak anak je utk register skolah semua. Xperlukan surat nikah... sbb berdasarkan surat beranak je kan... tp tue la... kena check gak school regulation. Stay strong... xder org yg blh hukum sis. Sis dh bertaubat tue yg penting.

Tkde mslh lh kalau bab persekolah utk ank luar nikah ni, tkde isu pun utk sekolah kn ank luar nikah ni kt sekolah,jgn pikir sgt apa org ckp yg pntg ank tu dijg elok2, bg sekolah mcm ank2 ln ok sis😘

Ank sy 2org pun berbin kn Abdullah jgk..tp bkn ank luar nikah..sy nikah kmpung n xda sijil nikah sbb sy kawin dgn org bukn wrganegara..urusan sekolah smua ok..pihak sekolah hnya minta surat lahir ank je..

Mugkin ada maslah juga sis klu nk dftr masuk drjah 1 tue sbb smua perlukan dokumen lengkap..if xde surat nikah sis perlu rujuk pada yg lbh arif..mugkin diowg ada pndapt sendri..

Jagan risau sekolah nnti cekgu tgk surat beranak dia akan tahu tak kan tanya byk janji anak tu ada surat beranak..jgn malu ramai je yg bin atau binti kan abdullah..🙂