Surat nikah dah hilang

Bulan dpn dah nk kna serah diri kat hospital, betul ke kna bawak surat nikah? Saya mintak suami cari surat nikah tp dia xjumpa, mungkin sbb kami ttc lama, dalam pada tu dah 2x pindah rumah, ntah kat mana dah kitorang simpan surat nikah tu 😅😅😅.. Kalau kad nikah ada la sentiasa kat dlm dompet, hospital terima x? #SeriusTanya #firstmom

26 Balas

penting tu wak surat nikah kdg hospital ada mintak gak masa ank pertama kli kdua bersalin xda pulak...tp klau hospital xmintak pun awak da nk bersalin mmg kna ada nk daftar nma anak dkt jpn surat nikah kna ada Salinan Dan yg original...nt klau x da slh 1 mcm mna nk bin Binti kn...klau x da dia x bole proceed...lg 1 awak tu hr Buat buku pink xda nurse mintak surat nikah ea?buat dkt swasta ke?atw kk . kk mintak klau swasta cincai jst bg thu tarikh nikah je...

4w ago

Allahu... 😢 ok nt saya usahakn

saya pon hilang jugak dua2 surat nikah bukan hilang .. tapi taktahu letak mana sbb dh bnyak kali jugak pindah.. kami pon pjj ni baru duk skali.. balik kg bruni saya pi pej agama buat salinan lain, kena bayar 20 pastu sign surat akuan sumpah kena bayar 10, tunggu 4 hari mcam tu pej agama call siap salinan baru, elok buat yg baru , yg lama dh jumpa balik tapi 1 ja lah

4w ago

huhuhu walaupun kat buku pink dh ada salinan sy sediakan jugak yg ori sbb nnti nk daftar kelahiran tu kena guna jugak

puan buka buku pink dekat kk atau swasta? sbb kalau kk memang detail ade dgn surat nikah copy.pegi hospital nnt mmg semua da de dlm buku tu. baru ni sy buka buku pink di swasta dorang tak minta surat nikah,cuma tarikh kawin je.Puan boleh call kk atau hospital dulu tanya jika perlu ada surat nikah tu.atau guna kad nikah pun boleh je rasa nya

4w ago

ha'ah puan anak first kk melaka ade minta. rasa sy tak de masalah kot bab ni,janji kad nikah tu ada kan😊 sbb yg second ni sy buat kt swasta,tp buku yg first da hilang nk rujuk balik. jd doctor cuma tanya tarikh nikah je.detail anak first pun tgk buku die je.

Sy g booking buku pink tak pernah kena minta surat nikah, bersalin pun tak pernah lg dorg mntk surat nikah. Nak daftar anak je pakai surat nikah. Tp kalau tak nak renyah bawa je, sy bawa salinan surat nikah & kad nikah buh skli dlm buku. Cuma seingat sy mmg dorg tak mnta pun, pengalaman di kajang & klinik Desa Damansara.

Ada KK yang minta, ada tak.. KK boleh lagi tu guna kad kahwin.. cerita je dekat misi.. tapi dalam masa yg sama, suami pergi ke pejabat agama untuk print yg baru.. Sebab masa nak daftar anak nanti, sijil nikah asal memang diorang minta..

4w ago

Noted sis, mmg kna apply baru la nmpk gaya ni..

Klu sy msa buka buku pink lg mmg dorang minta yg fotostat & letak terus dlm buku pink spya bila masuk LR nti xyah lg dorang nk minta2. So mksdnya klu hospital tu mintala tp x sure hospital lain mcm mna. Should be kad nikah pn ok kot.

4w ago

Nurse lupa kot atau lain klinik lain prosedure. Nti blh tnya nurse balik dorang perlu ke x

Nk taknak kena cari sis. Kalau kt buku pink takde copy, hospital akan mintak kalau tak suami tak boleh masuk. Nk discharge pun susah, nk buat surat beranak anak tu yg paling penting kena wat dlm tempoh 60 hari

4w ago

Noted sis, nasib baik sy tanya dlm ni.. sempat lg kot rushing2 apply baruu 😥

Kalau surat nikah hilang, boleh buat cabutan di Pejabat Agama tempat daftar nikah tu. Tapi saya pun belum ada pengalaman beranak lagi so tak tahu jawapan untuk soalan pertama puan tu hehe

4w ago

baik sis

saya dah 4 kali beranak..biasa KK je minta surat nikah waktu nak buka buku pink..tak pernah pula hospital minta surat nikah.. hospital hanya minta buku pink..

4w ago

Ya sbb dh ada salinan kn. Dlu msa dlm LR ibu tu nk bersalin dh tp x jumpa salinan sijil nikah so nurse tu minta. Nurse minta juga masa tu sbb sblm tu husbnd ibu tu nk msuk LR juga, tp better g try dptkn jugala yg ori mudah urusan nti

Surat nikah hilang? kad nikah xkn xd kak ? Nanti nak dftr surat beranak anak macam mna … skrg ni pergi jawi lepastu mintak dorg yg baru then buat la terus kad nikah tuuu

4w ago

Kad nikah ada, mmg xpernah keluarkn dari wallet. Sijil/surat nikah yg xjumpa tu.. baik sis. Saya pergi ke pej agama nt apply baru. Anak 1st ni selepas 8thn ttc tu la byk benda terlepas pandang...