17weeks for this week

Tdi pergi klnik, today appointment minum air gula, but already muntah, need to repeat minum air gula for next chckup. Mcm mana nk bgi muntah lepas minum air gula tu? ?

33 Balas

Sya 3 kali repeat mnum air gula 😂 first saya muntah saya tipu saya xmuntah tp kantoi sb bcaan rendah sgt sblum mnum 4.3 lepas mnum 2.8 😅 second saya muntah jugk then saya mnipu lg lepas muntah sya pegi mnum dutch lady 2kotak knon nk bg bcaan gula naik then brjaya mnipu bcaan ok sblum 4.2 lepas mnum 4.7 . Tp kene buat lg rupnya sb family ada sejarah kncing manis kali ke 3 tu saya mnum rsa loya nk muntah smua ada sllunye lepas mnum 10mint kmudian sya akn muntah tp kali 3 tu saya tahan akhirnya brjaya brthan 2jam . Alhamdulillah saya mmg xda kncing manis sblum mnum 4.5 lepas mnum 5.2

5y ago

Sama la masa first tu mmg muntah bnyk gila ..kedua muntah jugk .ke 3 tu tak muntah plak xtau psai apa haha

kalau xnk bg muntah.. ms minum tu tarik nafas dalam2.... pstu trus minum habiskn satu mug air gula tersebut.jgn minum sikit.....klu kita minum skit2 mmg kita akn muntah kmbali n kne repeat again for 2nd time..n make sure ms minum tu air gula tu msih suam2.. klu dh sejuk lg likat rs gulanya n sush nk telan n akn rs nak muntah dan muntah... 😉✌... ni dr pnglmn pertm sy kne minum air gula ..hehe.. skrng tgh tggu tuk kali kedua minum air gula sblm 28wik pregnancy.. lg few wiks more.. anyway gud luck sis..mg d prmudahkn segalanya nti ea ..😘✌aamiin

5y ago

Betul tu.sy mula2 minum.minum berdiri laju sikit 😂😂 minum je terus.tp jgn lah smpai xboleh bnafas.heheheheh..minum skligus smpai abis.lpas mimum tu nk minum air masak sikit ase xde masalah..ilang kan rasa gula kat tekak.spare vicks letak2 kat mana part2 yg sesuai

sy pn kna minum air gula pagi ni.. alhamdullilah dapat habiskn dgn jayanya... mula2 tu risau gak..sb duk bca review mom's lain ckp mmg nk termuntah sb air gula yg pekat...tapi bgi sy persiapan mental tu kna kuat..sy dah save dlm kpla sy..esok mama nk g minum jus yg tersedap sangat Kat klinik...dapat air gula plak suam2 sejuk..terus minum 2 teguk..x de la teruk sangat pn rasa dia..pas abis sy teguk air masak sikit nk hilangkn rasa manis dlm mulut.

Sye pon kene minim air gula jugak.. Mule2 seram gak sebab org lain semua cakap minum air gula mesti muntah.. Tapi sis set kat mind je kan dah puasa dari malam.. Jadi set kat mind nak buke minum air fresh oren.. 😂😂 alhamdulillah habis dengan jayanya.. Walaupun rase lepas minum tekak rase lain..

saya pun sama cm awak kne repeat minum air gula sbb muntah 😅. sbb dengar ckp kawan kata minum non stop, lagi la meloya tekak. kali kedua minum alhamdulillah x muntah sbb minum skit2 tapi x jarak masa yg lama. depends jugak pada org saya rasa.. semoga kali kedua ni awk berjaya minum... 😉

Dah dua kali dah minum air gula setakat ini bacaan semua okay & xda muntah selepas minum. Sy minum perlahan2 dgn mindset kena habiskan & takleh muntah sbb taknak repeat minum. Pastikan tidur tu cukup supaya tak rasa lesu & mual masa nak minum air gula 😊

Alhamdulillah sy lps minum air gula..mungkin sbb kn puasa dl pastu dahaga kut🤭sy pun minum n set kat mine..demi baby..n x nak kn repeat..sy pun minum dgn jayanya..tp nurse der bgtaw juga lps minum tu bley jer minum air kosong sket bg ilang manis tu

saya baru lepas minum air gula tadi. mmg tak terkata la dia punya rasa nak muntah tu. tu pun dh cuba bayangkan air sedap, jgan muntah nnti kena repeat and pk cecepat hbskn, cecepat settle 😂 alhamdulillah hbs walaupun ada rasa nak muntah.

Klau boleh puasa dr pukul 10 mlm tu smpai gi klinik jgn minum terus ... Biar haus ... Nnti automatik air gula tu nmpk sedap .. 🙂🙂 and set dlm kepala air tu sedap n jgn minum sikit2 , minum sekali gus 😋

Sy 17week..anak kedua tp pengalaman pertama uyk minum air gula..td checkup nirse ckp awal lagi nak minum so dia suruh tunggu masuk 20weeks+ nnti..hope tak muntah la..seram gak bila baca pengalaman2 ibu2 ni..hehe