Proses nikah bagi yg hamil luar nikah

Hai betul ke kalau kita da pregnant dlu nnti nak nikah kena denda dgan mahkamah? Boleh tahu apa proses nya nak nikah? jika pej agama n tok kadi tahu sya da pregnant parents sya pun tok kadi n pej agama bagi tahu? 😞 Sya kalau boleh nak nikah tapi xnak bgi tahu family. And boleh share proses nak nikah yg pengalaman mcm saya ? #seriusnanya #jangandibully #1stimemom #pregnancy

8 Balas

bab pregnant dulu baru nak nikah ni WAJIB terus terang utk elak sebarang masalah status anak dimasa hadapan. dekat family pun kena bagitau jugak, tu bapak awak tu wali awk , mak awk tu dia yg usung awk dlm rahim dia 9 bulan, bertarung nyawa lahirkan awak. bakal suami awk ? klau dia seorang lelaki yg bertanggungjawab, dia kena berdepan dgn family awk. klau awk yg paksa dia utk bertanggungjawab, awk yakin ke bila dah nikah dia akan jalankan tanggungjawab dia? nikah ni bukan boleh buat main2.

sy akan nikah minggu depan. skg ni sy dah 23 weeks. mak mmg thu. ayah xthu lagi. so nanti kami kena terus terang jugak sbb parents jauh nak bawak ke sini. malu mmg malu tp pikir laa ank dalam perut tu. marah mmg marah tp marah diorg akan reda bila nmpk baby tu lahir. cuma nak diorg nak lupa ap yg kita dah buat tu sy rsa agk mustahil. ap pun sy doakan semoga keluarga sis dapat terima keadaan sis skg. dan doakan sy semoga ayah sy lembut hati.

3y ago

Semoga urusan awk d permudahkan ♥️ Tq for ur comment sis😊

pasal denda tuh .. x kne denda . sy nikah bln 6 thun lpss . masa abis pantang .. sama jee mcm org lain nikahhh . tp kalau awa bg thu dorang y wak pregy nk nikahhh . nnti dorang tolonggg . tp psl parent tuh better bgi tahuuu . sbb wali awak tuh nnti nk nikahhhh .. skg nie x silap sye semua on9 . tp ikot negeri jgkk asenyee .. cube kol pjbt agama y dekat gn rumah awak

3y ago

hi nak tanya, mcm mana prosedur dia ye.. saya tgh pregnant 15 minggu.. hmm.. teman lelaki nk bertanggungjawab

berani buat kena berani juga lh hadapi resiko,, fmly wajib tahu pasal ni benda sbb klw lh contoh nya orng yg mengasi hamil kw tu ndk bertanggungjawab sekurang-kurangnya fmly kau tau dan buli buat tuntutan terhadap c lelaki ,,oky ,, pasal fmly malu tu mmg lh malu cuma marah MCM mana pun fmly kita trhadp kita "drg ttp lh fmly ,,,oky

Boleh nikah. Pasal denda tu saya xpasti. Cumanya lebih baik sis berterus terang tentang kandungan sis sebab mengandung sebelum nikah ni berkait nasab anak. Kesan nya besar di kemudian hari. Perkara dah berlaku, hadapi dengan sabar. Semoga dipermudahkan urusan nikah sis.

kalau kandungan bwah 3bulan better nikah la..terus terang ngn family...so nnty ank tu boley di bin kan atas nama ayah dya tp kalau dh lebih xboley..ank kna di bin atas nama 99 nama rasul...tu untuk masa depan anak awk nnty...terus terang ja..diowg mrah sekejap..hadap jew

3y ago

maaf ye .anak luar nikah ..even baru seminggu pun ,harma ye utk dibin/binti kan nama bapak..Hukum Allah jangan buat main

terjadi pada keluarga sy sendiri..penting maklumkan pada mak ayah... selepas itu bincang baik2.. seeloknya nikah secepat mungkin.. masa nikah x perlu bgtau pejabat agama dan tok kadi dah mengandung.. biar antara keluarga saja tahu..

3y ago

pasal nasab anak sebenarnya byk perbezaan pendapat antara mazhab2... ada mazhab membolehkan jika kandungan tidak lebih dr 2 bulan... ada yg x benarkan.. sy nak cakap lebih2 pun x brp pandai.. x apa yg penting skrg uruskan dulu hal nikah secepat mungkin. hal nasab bin,binti anak selesaikan kemudian...

berapa week awk?