carseat

Taon dpn dh nk kne bg bby pkai carseat..tpi klau bby jnis xnk ddok dlm carseat mcm mne plak yer..?? Bby sy ske ddok ngn sy klau dlm kete..skrg bby dh nk msok 9 bln..taon dpn dh 1 taon..xpe ke klau xde carseat..?? Hmmm..pening2..

15 Balas

Kalau rasa x nak carseat... X yah pakai carseat... Kalau jenis rajin membaca and faham kenapa carseat tu diwujudkan usually org akan cuba sedaya upaya nak ajar baby or anak ddk dlm carseat on safety purposes... Sbb belum berlaku kecelakaan lagi mungkin sebab tu sis x fhm.. Bagi org yg dah pernah lost baby's life due to accident... Maybe diorang lebih appreciate benda2 ni... Benda2 mcm tu bukan sekadar nak ada... Tp atas dasar safety... I'm not saying yg i setuju gov buat rules mcm tu.. Tp sbb rakyat masih belum mampu nak beli carseat for each child or even upgrade kereta besar.... Mcm sis.. Nampak mcm dah ada carseat, stroller and all.. Nampak mcm mampu lgi.. Just level understanding on certain issues tu belum capai tahap yg sepatutnya.... Anak kita.. Kita yg bentuk dia... Kita yg ajar dia... Ajar drp kecil.... At first memang susah.... Tp.. Lama2 dia akan faham... Itula namanya budak2.... Perlu diajar dan didik drp kecil lagi... Kita yg membentuk anak kita.. Sbb kita parents dia... Bukan disebaliknya.. Just my 2cent.... Sometimes kita kene lebih terbuka pada changes.... Tp it depends.. Kalau sis rasa x nak... X kisah on safety issues... Just nk baby x nangis... And x kisah on apa2 berlaku on his/her safety kalau ada accident.. Then go on with it... It's your choice.... Nak seribu daya, x nak seribu dalih.. Itulah perumpamaannya...

4y ago

You're welcome

Anak sy dah mula duduk kat carseat masa 2 bln... mula2 sy teman dia kat belakang. Main2 dgn dia.. saya tengok anak lebih selesa kat carseat... skrang dia jadi bos kat belakang.. buat hal dia... kadang2 kita org borak2 dgn dia. ... mula2 berat jugak nak biar dia sorg2 kat belakang... tp skrang rasa dia lebih selamat kat kosi tu... Lagi pon saya x nak apa yg jadi kat kwn sy jadi kat saya... dia kemalangan time tu anak dia yg masih baby kat pangku dia... cermen pecah n baby tercampak keluar dari kete... kwn sy luka kat kepala kene kaca... suami dia luka ringan.. tp anak dia x dapat d selamat kn... 😢... klau di takdir kn anak sy jadi anak surga mcm yg 1st...(gugur)... biar dia pergi dengan cara yg baik... bukan sebab sy n suami cuai...

Anak sis yg perlu ikut ajaran sis bukan sis yg ikut kehendak anak sis... Klu dh mmg sis biasakan dok atas riba sis dan xpernah duduk carseat mmg la sis boleh ckp anak sis reject carseat... Tp demi keselamatn.. Ajarla anak tu.. Slowly die akan adapt perubahan lagipun die kecik lagi.. Keselamatan sgt penting.. InsyaAllah belum terlambat lg nk berubah kalau sis ada kesedaran.. Anak tu xreti pape lagi jd sis la yg kene buat perubahan utk baby drp xnak dok carseat kepada selesa dok carseat..

Saya memang awal2 nk ajar anak duduk dalam carseat so sebelum dia lahir da beli, skrg alhamdulillah baby ok ja duduk dalam car seat skrg nk masuk 4 bulan da.. rasa selamat lagi satu kta xpayah nk pangku dia nak plak perjalanan jauh sakit2 pingang nnti.. sis cuba tarik perhatian dia, bg dia mainan ke, kalau dia nangis xnak diamkn aja, lama2 insyaallah ok.. rasanya da bole mula dari sekarang.. klau nk tggu taun depan rsau dia lagi banyak akai.. masa dia xleh berjalan lgi ni la nk ajar.. 😊 goodluck sis

Diana sebelum diwartakan oleh kerajaan... Awal2 dah beli... Sebab tu waktu mula2 mengandung... Beli barang baby sikit2... Yang last2 tu... Beli yang mahal2 macam katil carseat n stroller... Baju pun tak payah lah mahal2... Budaj bukan tau apa2... Beli murah2 je... Lagipun baju baby asyik nak kene beli baru sebab ikut pembesaran dia... Saya walaupun suami mampu... Tapi saya tetap buat slow2 n cari kelengkapan baby murah2... Kecuali carseat stroller n katil

Anak saya pun boleh tahan buas dalam kereta, tapi saya ajar dia. Buat pekak je, ok la. Nak ajar dia biasa, kena biarkan dia. Jangan ikut sangat protes dia., 😆 sebelum ni saya beli carseat hanya foward facing, memang menangis je. Sejak tukar carseat yang rear facing, nangis mengada je. Dia lebih fokus pandang apa yang ada dibelakang. Macam pokok ke, kalu belakang lori pun dia pandang je.

Sama dgn ank sy..tp bila sy berdua dgn die naik kereta mmg wajib sy letk dlm carseat..lg tenang nk drive sbb tgn die terhad xboleh capai apa2..mulut die mmg bising la sekejap kena thn je la telinga..smp ktorang psg video kt radio tu psg lagu2 nursery rhymes bg die tgok..hehe..

4y ago

Sy x pndai drive kte sis..g mne2 bby akn ddok ats riba sy jer..

Yer sis2 smua..mmg ank akn ngis pnya klau ddok dlm carseat..tmbh bby sy jnis buas..lg la xnk dya..kt umh ddok dlm wlker pown xnk..kne dkung dye lme2 pstu bru dye nk ddok..tu pown xlma..mgamuk nk kuar dri walker..siap pnjat sndri...huhu..

masa mula2 sy letak anak sy dlm carseat, mmg dia akan nangis..tp sy biarkan je, buat taktau je..lama2 dia dah tak nangis dah bila letak dlm carseat..sbb dia tau, dia nangis ke tak nangis tetap jugak kena duduk dlm carseat 🤣

4y ago

Hahaha kan.. Sy pun cmtu.. Xley ikot sgt.. Byk daa kes bby tcmpak kluar mse excdent.. Nauzubillah min zalik.. Hrap kita smue di jauh kn laa dri bnde2 cmtu.. Amin...

Time mkn..ddukkan dia dlm carseat. Letak dlm rumah. Lama2 dia xrsa janggal dduk. Mmg ktor la jugak..bnda boleh cci..😅 sy ajar mcmtu bila ank start mkn dri 6bulan. Bila letak dlm kreta dia ok..