Berpantang sorang ii

Takpe ke klau berpantang sorg ii? Sbb my mum dh lme meninggal so sye mmg xde spe ii yg leh jgekn time pantang mak mertua pon x nk jge alasan nye sbb anak ii die rmai kt umah la ape la terasa haty tpi xpela...so just nk tau nnty time pantang ape je kne buat ape yg xleh buat and kne elakkn mkn ape? Doakan sye semoga sye kuat time bersalin nnty and boleh berpantang sorg ii☺️

35 Balas

hired cl or nanny. tips ke ape xkn sama dgn apa yg awk bakal hadap lps bersalin nnti. both of u xde experience lagi. apa yg org cerita xkn sama dgn apa yg u hadap. nak2 lagi bila dlm fasa baby blues. ade org boleh lawan baby blues. tapi ramai kecundang part baby blues ni. especially bila bdn u terlampau penat and baby meragam non stop sepanjang hari or malam. time tu ramai sgt² yg dgr bisikan yg x sepatutnya mcm campak anak kt dinding, tekup anak dgn bantal. and ramai je moms yg cubit anak pukul anak marah anak dlm pantang ni sbb anak non stop menangis and mental serta fizikal terlalu penat. tu belum lagi hadap bengkak susu. pantang fasa plg penting adalah mental, bukan makanan bukan apa benda boleh buat ke x boleh buat. org ramai x cerita part nii. sbb nak cerita pon x tau mcm mana nak mula. sampai ada yg kena depression masa dlm pantang sbb xde org yg boleh tlg handle baby. sometimes bila ada yg tlg pon still xboleh lawan fasa baby blues nii. so nasihat saya yg dah bersalin nii, hired cl for 2w or nanny for 1month. atleast kalau baby meragam and u penat, ada org boleh handle baby kejap sementara u tarik nafas kejap.

9mo ago

Betul.. saya first time mom. Orang sekeliling nasihat hire cl sebab saya dgn husband pjj. Hampir give up.. menangis je..

Sy lagi suka pantang kat rumah sendiri, rasa bebas nak buat apa apa pun, tak payah nak dgar orang komen ini itu yg tak perlu.. minta tolong suami cuti dalam 1minggu ke 10 hari macam tu, bagi kita pulihkan badan ni.. bab bahan makanan tu prepare awal, nak masak pun senang main campak campak je.. janji nutrition terpenuhi semua sebab kita kena menyusukan baby.. pasal kemas rumah, cuci baju tu semua selagi ada suami manfaat suami, bila suami dah kerja balik kita buat santai santai je, mana yg boleh kerjakan hari ni kita kerjakan, yg tak boleh hari ini kita kerjakan esoknya.. sy memang tak terima tamu dalam seminggu awal selepas bersalin selain nurse yg dtg rumah untuk check kita & baby.. family, kawan, jiran, tetamu sy bolehkan dtg rumah selepas seminggu sy balik dr hospital time sy rasa dah cukup sihat.. alhamdulillah semua orang paham.. itu je tips dr sy

Blh je pantang sendiri.. sy pun takda mak ayah dah.. suami jaga seminggu je lpastu dia dh start kja balik.. so berpantang lah smbil jaga si sulung umo 3y.. kalau ada Bajet lebih blh ambik CL.. Dri anak 1st mmg pantang sndri .. mmg taknak pantang rumah mertua sbb ipar semua laki.. just elakkan makanan yg awk allergik.. bykkan makan sayuran hijau utk lawas.. Makan lobak putih, kurma merah, air 2L sekurang kurangnya utk bykkan susu..jaga emosi.. elakkan stress.. kalau anak kuning , ibu blh amalkan minum susu kambing then susukan bby.. Alhamdulillah so far sy amalkan dri anak pertama, mmg tak ulang alik byk kali.. Jangan malu luah dkt suami @ org rapat kalau awak rasa tak mampu utk buat sesuatu benda.. yg penting kena luahkan okay?.. in shaa allah semoga awak sentiasa sihat, dan semoga pantang awak berjalan dgn baik.. ingt jaga emosi semasa pantang..

Bagi saya tak ada masalah pantang sendiri. Lebih selesa. Bab makanan, saya sediakan makanan kering, serunding daging dan ikan, ikan bilis goreng, bawang goreng, ikan tenggiri potong siap2, bahan mentah blend awal, lauk singgang/bakar(oven/air fryer), sup lobak putih. Saya maklum ke jiran juga, kalau tak mampu, saya upah jiran utk masakkan. Suami saya minta standby kalau diperlukan, saya akan minta dia tambah 1 minggu cuti tambahan (bergantung situasi), saya sediakan pes nasi goreng, dan sambal, untuk dia masak bagi anak dan dia sendiri. Kalau malas, sila order grab, saya nak focus pada baby dan diri sendiri untuk 1 bulan ni. Seminggu sekali, saya upah maid harian untuk dtg kemas rumah, basuh baju, dan apa2 yang patut. Support dari orang keliling sangat diperlukan. InsyaAllah dipermudahkan. Esok saya serah diri ke hospital.

9mo ago

semoga dipermudahkan urusan sis..

Bagi pendapat saya takpe tak berpantang dgn org tua. Saya rasa lagi tenang tanpa campur tangan org tua kadang itu tak boleh ini tak boleh saya jadi rimas. Banyakkan membaca posting dr imleda pasal pantang. Bab makanan takde istilah pantang makan lepas bersalin pls makan yang sihat. Skrg zaman dah moden banyak kajian dah keluar dari doc pakar org dulu mcm mcm pantang mungkin sbb kajian dari doc pakar terbatas so org tua buat rules sendiri. Tapi sebaiknya mintak peneman utk awak sepanjang pantang atau lepas awak dah betul betul kuat. Mintak ahli keluarga mcm adik beradik ke kawan ke yang boleh tolong awak. Ni nak elakkan kalau awak ada postpartum blues and at least ada org tengokkan awak.

Sy pun bakal pantang sendiri, so prepare list siap2 utk nak msk apa.. dan explain kat suami apa yg perlu dia bantu..sy pun x pantang dgn mak sendiri sbb x ngam dgn mak sendiri dan dari kecik mmg stay dgn ayah saya.. Mil pun kat rumah dia ramai budak jd risau sy yg x selesa tambah risau baby jenis sensitive pada bunyi.. Jd pantang ni santai2 je sy nak lalui.. Makanan dah minuman mana yg boleh dan tak boleh ni sy tgk kat facebook.. Skrg kan org share 30hari menu pantang apa.. Pasal menyusu sy join group happy breastfeeding utk ilmu menyusu, baby language utk tangisan baby. Lain2 tu kalau mana yg x tau memby saya akan call mil tanya apa yg patut.. Apa2 bykkan doa semoga allah mudahkan proses dlm pantang nanti..ada rezeki lebih boleh dapatkan khidmat dr CL.

sy pun berpantang sendiri Dari ank pertama..n on the way ank ke 7..sy pun xde parents ngn adik bradik..sorg2 je.insyaAllah mommy blh bt.. pertama jgn stress..bt rutin biasa..klau msk y simple2 je..klau blh beli lauk y dah ciap msk kt kedai pun ok..keje umh klau suami blh tlg alhamdulillah..klau suami dah kerja awk just bt y mmpu blh bt.jg bb plak just mndi..nyusu..tukar pampers.just enjoy..pnglaman y menyeronokkan.nk hadap peel bb berbeza2..kena kuat mental fizikal.sy pun Ade ank Mase bb Dari newborn smpai umo nk masuk 5 bln y jns kuat meragam..tp bnykkan bersabar utk diri sy..klau bkn diri sendiri siapa lg y blh bantu sy..yes mmg suami ada tp die pn Ade tnggungjawab nk kene kerja..asal die bg sokongan dh cukup bg sy.ape y sy pegang sorg misi bgtau..bnykkan berzikir insyaAllah

InshaAllah saya pun bakal berpantang sendiri anak ke 2 bulan Sept ni. Husb maybe akan cuti seminggu sahaja. Nak mintak mak teman, dia dah uzur tua sgt mmg tak larat. Mil plak bekerja, mmg rumah dekat ja. Jadi better pantang sendiri jela since ada pengalaman sikit dari anak 1st. Jadi untuk menu makanan, sy akan sediakan bahan perapan utk mudah urusan suami. Sup² ka apa² makanan yang mudah di sediakan. Kena study awal² la bab tu & educate suami cara nak sediakan. Menu pantang senang je, cuma kita la baru lepas bersalin kurang larat nak sediakan sorang kan. Kalo ni 1st anak awk, kena study cara handle baby ye. sbb setiap bby tak sama, mcm 1st born sy, baby high demand 🤭. Semoga kita semua terus kuat dear. Aamiinn

Saya pun pantang sendiri sis. First week tu mmg husb yg jagakan dia ambik leave 7days. So after that saya dah start pantang sendiri, masak sendiri semuanya sendiri. Dalam seminggu tu pun luka saya dah kering and x sakit ( bersalin normal ) . Pasal pantang makan tu disebakan saya yg masak sendiri everyday same menu je saya buat sup sayur simple janji perut kenyang. Lagi time anak kuning elakkan je lah makan bawang putih, black pepper, halia and jamu. Sis banyakkan makan makanan yg sihat je buah pun makan. Makan sayur yg tambahkan susu badan. And yes saya lebih prefer pantang sorang sbb saya tak suka serabut kalau ada yg sibuk2 masa saya berpantang

samalah saya pon nnti bulan 9 pantang sndiri moga bersalin normal snng sikit nak jaga cepat baik ,sbb mak duk jauh dkt srwak lgpon mak pon jaga anak kakak xdpt dtg jaga pantang mak mertua pon sama jaga cucu sorang sbb mak nye kerja ada nenek asben dkt2 saya sini dia pon mengasuh anak orang ..so saya faham keadaan kluarga ..skrg hrpkn suami jaga minggu pertama yg mana makanan pntang yg snng tahan lama saya order dri shoppee mcm serunding bawang halia ..selebihan tu asben masakkan yg mana snng dia msak n ssuai tuk berpantang da siap2 tag makanan pantang dpt dkt fb..moga mental kita kuat nnti sis n permudahkan urusan