Mil queen control

Nk luahkn skit ni,sye dh msuk 8 bulan tpi brg bby ape pun x prepare lgi..dh byk kali suruh husband beli skit un jdi la asalkn ade tpi mil slalu msuk cmpur kata awl lagi la ape la pastu kata baik amik je baju bby adik husband yg lme ii tu tpi x bgi ii pun? Susah hty jgk ni sye klau keje dh lme sye beli sendri tpi husband yg x bgi keje nk buat work from home pon x bgi katanya biar die yg tanggung tpi die terlampau dgr ckp mak die smpai brg ank sendri un x sediakan..mil slalu masuk campur urusan rumah tangga kami siap cakap saya selalu bebankn husband sye pdhl duit die slalu abis byr hutang ngan bil ii je sye sanggup tahan perut sbb xnk susahkn husband tpi mil pulak ckp cm tu...down jgk kdg ii dianggap org luar kan ank ii die semua die lyn elok jee ..ank die rmai jgk yg perempuan die x takut ke ank die akn mengalami ape yg sye rse skrg? Mil sye xde tolak ansur langsung klau bole duit husband die je nk pegang..sye nk melawan x bole sbb sye dh xde spe ii hmm xpela sye mampu sabar je dan berharap ade la rezeki ank nnty walaupun lmbt☺️☺️#firstbaby

32 Balas

Satu je nak pesan. Zaman sekarang bukan macam zaman dulu. Zaman sekarang perempuan kena ada income sendiri. Kalau bukan untuk diri sendiri pun untuk anak kita sebab lelaki zaman sekarang tak semua mampu dari segi kewangan. Kalau ada yg mampu pulak sejenis bengap macam tak ada akal nak berfikir macam suami sis. Kalau orang nak bagi baju dia bagi tapi kita sebagai mak/bapak takkan tak nak sediakan langsung barang kelengkapan anak kita. Itu tanggungjawab. Jgn main2 dengan tanggungjawab. Orang jenis macam laki sis ni dia spesis akan persoalkan kenapa dah kerja tapi masih susah masih miskin. Inilah puncanya. Dengan anak bini berkira. Tak tahu tanggungjawab sebagai suami. Kalau dengan anak bini pun tak boleh nak sediakan keperluan jangan peliklah kenapa duit tak lekat hidup asyik miskin je. Mil sis tu tak guna sis cakap apa2 pun sbb hujung2 sis yg busuk. Sepatutnya husband tu yg main peranan tapi Ini tidak. Tahu main telur je tu yang kepala zero tu

10mo ago

Hahahah memang geram. Species macam ni always the miskin one. Dahlah miskin duit perangai pulak hauk. Duit tak ada tapi perangai elok orang boleh tahan. Kalau dah perangai cenggini please la. Kalau tak fikir diri kita pun fikir anak tu. patut simpan ke laki macam ni?

uish 8 bulan belom beli pape.. mmg keras lah nk sediakan sekaligus kalau husband je yg keje. sy Pon Suri rumah yg tinggal sekali ngan mil. syukur mil xdelah cmpur tgn rumahtangga kami. tapi dia mmg ada ckp Suh amek baju anak² kakak ipar yg lama...supaya xmmbazir.. sy Suh suami mintak je ngn kaka dia,selagi takde tindakan selagi tu sy duk sebut2 sbb nak prepare basuh sume tuu amek masa jugak.. sis kene ckp bnyk Kali.. sy paham stress tu cmne bila brg2 xcukup apetah lagi kalau xbeli langsung lagi...harap sis tabah yee.. ingatkan suami banyak Kali tntg tanggungjawab dia. antara awk Dan mak dia,dlm bab nafkah perlu dahulukan awk Dan Anak... biar lah kite mmbebel sikit,asal suami xterseksa kat akhirat sbb abaikan tanggungjawab dia. Dan paling penting kan . kalau mil cmtu better duk umah sndiri je sis.. menyewa even Kecik Pon. sbb lama² boleh rosakkan hubungan. kalau xhubungan dgn mak mentua rosak,hubungan awk suami/isteri yg rosak nanti....

mcm sy mula2 kawen dulu cmtu laa, tp sy dulu dok uma mil 5thun gak, ... so mmg rse sgt cm mnumpg... da ade uma sndry jauh lbih slese, bebs je ngn hubby nk kmane pn, klo x blek lewt je prli kami brdua igt uma mak ni hotel ke, leps tu kami ade cerita nk beli uma, pastu mak ckp leps ke, da settle tggl nk amk kunci bru kami bgthu, da dpt dh uma n nk pindh, pdhl arwh ibu x prnh pn ckp cmtu, arwh ibu yg bnyk bg suggestion beli uma, beli kete bru dpt zuriat... alhamdulillah berkat doa n turuti arwh ibu, dpt sorg wildan (miscarriage 17 week), kmudian leps pntg alhamdulillah rezeki baby ke2 (ank sulung d'dunia) doakn kandungan sy siht n slmt shingge mlhirkn ya... #ttc8years

Saya faham maksud Mil awak tu. Mungkin dia maksudkan baju baby tu baru beli bila baby dah selamat bersalin kat labour room 🤣🤣 Aduhai. Better awak trylah cari rumah sewa jauh dari dia. Sebab tulah orang selalu cakap bila dah kahwin ni jangan duduk dekat sebab “ lebih cepat busuk dari yang jauh “. Tengok, bila awak duduk dekat dgn mil, ada je tak kena kat mata dia. Awak buat je macam saya. Husband bagi je duit, saya senyap senyap je order brg. Tahu tahu je sampai. Time tu kalau Mil awak nak bising pun tak kisah sangat sebab barang dah sampai. Kalau orang jenis macam ni, jangan berlembut sangat. Awak kena jadi tegas. Awak berlembut, senanglah kena tindas.

Pelan2 runding dgn suami sis. Saya pun lebih kurang gitu. Lg2 jauh dgn family sendri. Dulu awal kawen dduk dgn mil, sy pon boleh terjebak dgn perangai mil. Sebab sayang mcm mak sendiri. Tp sejak dh dduk luar, sy lg mudah pujuk suami, ubah pandangan suami, biar terbuka minda apa itu hidup berkeluarga sendri, ada tanggungjawab pd isteri, lg2 rezeki anak tiba awal, apa2 hal anak, kami bincang berdua. Kalau ada yg kata nk sedekah baju atau barang, itu semua kemudian je, saya x terlalu bergantung supaya nnty dh dekat due, kita yg serabut kalau apa yg ditunggu x sampai. Sis kuatkan semangat ok, kuat utk diri sis n baby ☺️

Sis better beli je sis..jgn pedulikan apa mil ckp.dia nk tolong ke nnti beli brg baby.nak bg baju bby pun belum tentu klu tidak lama dah dia bg sis..sis kena berkeras dgn suami sis jgak..psiko dia balik..ckp je ,xnk beli barang baby ni xpe.klu x prepair dr skrg sy bg baby ni ada org..sis gertak sikit.biar ada akal.biasa suami ni takut klu kita gertak camtu.nnti suami xkan hiraukan dah mak di nak cakap apa.klu xde lg sis sis beli yg penting dulu utk baby dn jgak diri sis..selebihnya nnti sis sediakan cari masa dlm pantang.cari online je..sy skrg dah nak masuk 8 bulan malas betul nak keluar jln mana2..sy beli online.

Saya pregnant 8 bulan bru start beli sikit2 tu pon husband yg nak sbb byk je sepupu dia bgi baju2 bby tpi smua baju bby girl anak sy boy 😅 alhamdullilah mak mertua sngat memahami kadang dia sndri pon beli kn baju anak2 sy biarpon kita org dh pesan jngn belikn baju2 tpi tetap juga belikn biasala sis org tua sy masa anak sulung pon mcm tu tpi husband bersuara sbb kebanyakan baju yg org bgi smua saiz besar2 dh rupa pakai jubahh baru baju lain lagi seluar smua dh loose getah dia 😅 beli je mana yg patut sis husband pon kena mainkn peranan juga sis bincang elok2 dgn suami

sis sama dengan saya masa saya mengandungkan anak pertama.. mil saya pun mcm tu suka ckp saya macam2.. saya pun tade siapa siapa.. tapi saya tetap lawan kalau benda tu melampau.. saya banyak habiskan masa dengan tidur dan makan dalam bilik je.. saya doa banyak2 supaya tuhan permudahkan jalan saya dan baby dlm kandungan alhamdulillah berkat doa , pampers ,baju baby lengkap dan makanan untuk dalam hospital biskut ke apa ke alhamdulillah lengkap.. sis banyakkan berdoa ya.. cuma jauhkan diri dari mil dan banyak slow talk dgn husband inshaallah dia akan faham..

sis kena tegas. tegas tak bermakna biadap. mil sy takut dh sekarang nk masuk campur hal sy. sbb sy jenis direct. takdanya nk pendam makan hati lama2. lagi2 dpt suami jenis yg sikit2 suruh sabar. ha takda. sy apa2 takpuas hati, sy jumpa and cakap. kalau buat diam je, mmg kesudahnya mil akan teruuusss masuk campur hal sis sekeluarga. mil kena faham and BELAJAR AGAMA yg dia sebagai ibu dia takboleh berlebihan dlm mencampuri urusan anak menantu. dia hanya boleh campur tangan bila sis and suami ada masalah yg perlukan nasihat dia. tu je. so kuncinya sis kena tegas.

hmmm... fhm sgt mcmna ni mil queen kontrol ni. skrg dia kontrol sis & suami. nti pula sis sekeluarga (dgn anak²) pun dikontrol. segala gala akan dikontrol termasuk makan pakai sis sekeluarga. kalau xnak bertegas sikit, memang susah tu sis. xpa klu tegas ikut keadaan. kita ada hak utk bersuara sebab nak ikut sgt pun nanti hati sendiri sakit sebab merasa terkongkong@tiada kebebasan. satu²nya cara, kena slow talk dgn suami. luah dgn suami spya suami fhm. moga dipermudahkan ya sis

10mo ago

aduhai... ckp ngan suami,"klu bukan krna syg seorang yg baik, dah lama aku angkat kaki chau jauh². tak tahan lama² klu mcm ni. mcm nak gila". confirm suami akan berfikir tu sis😂😂geram pulak. dulu sy ckp mcm tu ngan suami. sbb asal bahas psl mak dia, confirm kami gaduh. syukur la skrg dia dah fhm..