Husband menyakitkan haty

Assalam, nk luahkn je sbb terlampau geram.husband sye ni jenis x reti berdikari pape semua harap mak die..nk mkn pun hrp mak die klau x mmg x mkn la kami...die mmg x keje tah ape die nk buat menunggu duit jatuh dri langit kot...klau mak die x bgi duit mmg x mkn la kami...sye kdg smpai kne hutang merata dgn kwn ii segan sye...pastu die x byr pulak tu haih kwn ii dh merungut kt sye bile nk byr hutang sye jgk kne...pastu moto ngan bil telefon pun nme sye..die x byr dh brpe bulan tertunggak smpai nme sye kne blacklist pdhl sblum sye dgn die aye x prnh berhutang ngan spe ii haihh lagi satu yg sye bengang die demi org lain sanggup berkorban la ape bagai tu sye kata kat die bgus la diperbodohkn org lain smpai belikn topup la ape laa dengan sye bkn main melawan klau sye tegur slh die dgn org lain pengecut...duit sendri org pinjam pun takut nk mintk..penat tau hri ii hdp bende cm ni...ank pun nk pkai pampers semua klau prngai die mcm ni tkkn sye nk kne mengemis kt kwn ii sye slalu...kwn ii pon dh naik meluat aihh org bknnye leh tolong kite sentiasa...yg sye risau skrg ni suami aye tu bekas penagih pastu skrg die berkwn pulak dgn penagih sye takut die buat balik jeee haih sye kesian kt ank kne hidup susah mcm ni...lgi satu die bknnye nk jge ank stkat tukar pampers pastu seharian hadap fon padahal sye tgh dlm pntg lagi..kdg ank nangis die buat bodo je geram sye dgn prngai die tu...pastu die slalu tipu sye ckp duit gune untuk bende penting la ape la xde duit laa padahal duit abis bgi dkt org ank bini kt umah terpaksa mengemis...sye ni dh brpe bulan x topup tpi die sng ii topupkn org lain...org lain xde duit mkn die bgi cm tu je..pastu sye ni terpaksa la crik cara lain nk mkn kdg ikat perut sbb xnk susahkn die..mental sye down sgt hri ii nangis.. penat jge ank penat hadap suami penat org mintk hutang...sye berpantang mkin stress adelah bknnye dpt rehat☺️tu jela kot luahan sye klau nk dicerita semua mmg smpai taun dpn x abis#firstbaby #firstmom

29 Balas

Hmm sedih baca luahan macam ni. Tapi satu jadi persoalan, kalau belum ready, kenapa kawin? Kawin bukan semata2 nak elakkan zina saja. Nak kawin tu make sure dah ready dari segi kewangan & mental. Kawin bukannya pakai daun. Nak bagi makan, pakaian, nafkah semua tu perlukan duit. Kalau tak kerja, macam mana nak ada duit?? Sorry ada yg tak puas hati sy cakap mcm ni. Saya cuma tak faham. Bukan sekali dua baca luahan pasal suami takde kerja. Buat sis yg post ni, sy doakan sis dipermudahkan segala urusan. Berbincang lah dgn suami tu, ingatkan dia tanggungjawab dia. Dia tu suami & ayah kepada anak. Dia bukannya masih bujang, taknak kerja & mengharapkan duit jatuh dari langit. Ada kaki, ada tangan, buat lah apa2 kerja yang halal. Tanggungjawab dia untuk member nafkah kepada isteri & anak dia. Culas tanggungjawab, dia mesti tau apa akibatnya. Kalau dah Berbincang elok, tp masih tak berubah juga, you do what is best for you & your kids. Pandang dan melangkahlah ke kehadapan. Kalau sis rasa dia buat balik kerja menagih tu, saya rasa mesti sis tau apa yg patut sis buat. Buat lah keputusan yang betul, hidup bersama ni bukan setahun dua, takkan nak hidup dengan org mcm ni sepanjang hidup??

7mo ago

Tu lah. Nak kawin tp tak prepare apa pun. Dunia ni makin mencabar dgn harga barang makin naik. Nak hidup mcm mna klau xprepare? Makan, pakai isteri, anak mcm mna?? Maaf sy takleh brain😭

Sorry sis. Suami sis nampak macam belum matang. Dah berkahwin tapi tak bertanggungjawab sebagai suami. Dalam islam ada 3 benda suami wajib bagi dekat isteri. (Makan 2x sehari, pakaian dan tempat tinggal). Sepatutnya sblm berkahwin, suami dah kena faham tanggungjawab sebagai suami dan tanggungjawab sebagai seorang bapa. Sis kawin atas dasar cinta atau dijodohkan oleh keluarga? Saya kesian sangat dekat sis. Sampai ber hutang utk beli keperluan anak. Sis cuba slow talk dengan suami, kalau tak jadi jugak, bincang dengan mertua. Bincang elok2 bagitau perangai suami macamana. Sis skrg tgh pantang, kalau suami buat hal macam ni, memang mental sis. Tanggungjawab anak bukan sis sorang. Bapa dia kena main peranan jugak. Kalau suami masih tak berubah, sis fikir la jalan yang terbaik sama ada nak balik tinggal dengan family sendiri atau buat keputusan yang terbaik untuk anak. Sis kerja ke suri rumah? Kalau suri rumah, sis cuba la cari kerja, buat bisnes online ke. Slow2 berdikari untuk masa depan anak. Sy doakan sis dipermudahkan urusan. Take are ya sis and baby.

kes ni blh jumpa kadi & pjbat agama.. bljarlah hak² isteri dlm islam.. tlng jgn fikir syg lh apa lh.. x ada dik x ada.. lelaki klau dia syg dia tahu tanggungjawab.. tu baru ada anak sorang.. nt dh kluar anak berderet mcm keretapi lg susah.. alam perkahwinan ni ujian besar dik..tlng pergi pjbat agama.. penagih sgt susah utk berubah.. kpd perempuan² yg belum berkahwin.. tlng lh dngr nasihat org .. jikalau dh tahu bakal suami perangai x elok.. baran..suka maki..x bekerja.. atau penagih & sebagainya dari sblm kahwin lg.. tlng tinggalkan dia.. jgn fikir sy blh trm awak seadanya no.. no.. sbb masa tu kau tgh mabuk cinta lg mmng lh blh kata gitu.. sbb x rasa lg beratnya ujian alam rmhtangga.. alam rmhtangga alam ujian yg sgt besar.. bkn mudah nk lalui hingga hujung nyawa... bljarlah agama supaya kamu tahu apa itu cara membentuk keluarga yg bahagia..

Kalau awak lah adik sy, tahu apa sy suruh buat? Pack ur stuff n leave the house immediately. Bahaya weyhh kalau ada suami ex penagih nie. Yeah ada je yg berjaya sbb diorg yg ubah nasib diri mereka, tp ada yg x nk berubah mcm suami awak, sorry to say lah, mmg suami awak x akan berubah sampai bila2. Nk mkn pun harap dr mak sendiri, kalau x awak dan anak2 x makan lah? N how do u feel about that? X segan ke dgn mak mertua dah kahwin tp masih harapkan mak mertua. Mak mertua pun ntah masih larat ke x nk bekerja tu. Minta cerai je lah awak kalau suami masih mcm tu. X de masa dpn. Sampai bila nk harapkan mak mertua bg makan. Sampai bila nk pinjam duit dgn kawan2. Sy rasa awak keluar dr rumah tu, suruh mak bapa awak jaga anak2 awak, awak pergi lah bekerja untuk masa dpn awak dan juga masa dpn anak2 awak. Nk harapkan suami mmg susahlah. Kalau sy, sy fikirkan keselamatan anak2 sy skarang, takut suami otak x betul, senyap2 ambik brg, jap lg die libas anak2 dgn isteri skali. Takut sy.

Baik pikir masak masak sebelum makan usia makan tahun. Anak2 makin membesar perlukan persekitaran yg baik dan suasana pembesaran yg elok. Puan pikir la seelok2 nyer pilihan ditangan puan. Tak kan puan nak hidup mcm ni sampai bila2. Tak kn puan nk dapat depression or anxiety atau sakit teruk baru nk bertindak. fikir sedalam dalam nyer. Kebanyakan kaum wanita ni ramai kena tindas sbb lelaki tau bini tak akan buat apa2 confident yg bini tak sanggup tinggalkan die. Zaman makin maju, keperluan anak bkn murah makan minum anak diri sndr pakaian dll tu bkn murah. Pikir la puan.. tk kn puan tk kesian pd anak2 puan. Keluar la dr idup mcm ni. Insyallah 1 pintu tutup akan ada pintu lain terbuka utk puan. menangis menyesal sedih tak boleh ubah apa2. Hny puan saja boleh ubah idup puan. Take care

sis kalau bekas penagih better tinggal kan... saya dulu pun kawen terkena... perut 5bulan baru tahu ada kes dadah..masa tu pun dok lawan kes makhamah..duit pun tak ada. Sampai mak dia pun ikut sekali duduk dgn kami. Perangai mmg tk blh ubah ..mesti nak melepak, kluar mlm, duit ada main judi, panas baran. Sy bercerai lps pantang 44hari..ank mati dlm perut. Buat la keputusan bijak sis.. Cari kehidupan yang lebih baik. Dari hidup dgn kehidupan yang tak bahagia. Kalau pergi pejabat agama , cerai..hakim pun tak kata apa.sbb suami penagih ada rekod. Cari la kehidupan yg terbaik utk awak n anak. Semoga awak bahagia dan dipermudahkan urusan...🤲

kalau terjadi lah situasi tu pada saya ...saya akan minta dilepaskan ...first sebab suami dah gagal untuk pikul tanggungjawab sebagai suami dan bapa ...kedua, sis sendiri cakap suami sis bekas penagih kan ?dan dah mula berkawan semula dgn kawan lama dia ...sis bahaya tau ,macam macam dah kes terjadi sampai anak bini pun kadang sanggup nak bunuh kalau diorang dah nak sangat benda too ...sis fikir la baik baik demi masa depan anak sis dan sis ...kesian anak sis hidup dalam situasi mcm nie ...persekitaran yang tak sihat ...in my opinion , hidup dengan anak anak lebih baik 😊cari kerja cari income ubah kehidupan lebih bahagia tanpa suami

g je peg agama . saya pun laki berhutang seluruh keluarga dia saye bergaduh sebab perangai anak tk matang buat loan yg susah kn bini . Dah bergaduh pandai plk cari org settle kan hutang . bini membebel sikit tak heran . Dah bergaduh adik beradik dia pandai pulak dengar cakap adik beradik dia tu . nampak lebih dgr cakap fmly sndri dri cakap bini . lani buat hati keras sis . jgn bagi muka . keluar dari toxic camtu . cinta sayang skrg tkbole pakai kalau laki takpikir bini & tanggungjawab .

kalau menurut saya better cerai je sis. Bukannya saya nak menggalakkan tapi dia tu macam tak bersedia untuk pegang tanggungjawab lagi. Nafkah ? confirm zero tu. Dia tu lupa ke apa yang dia baca dalam lafaz taklik ke sekadar baca je ? fikirkan lah yang terbaik untuk awak dan anak awak. harap awak sentiasa jaga kesihatan dan jangan stress kan kepala awak. nanti memudaratkan awak. banyak banyakkan berdoa dan minta petunjuk dariNya okay 💕😊

Ada kebaikan ke sis kalau bertahan dalam rumahtangga ni? Drpd apa yg sis cerita saya rasa takda. Lebih baik jadi single mom. Sama shj macam skrg ada suami ke takde sama je. Single mom lebih baik, dpt cari duit sendiri, utk anak dan kita shj. Tak perlu peduli tentang orang lain lagi. Penagih boleh buat macam2 ya sis, jangan kemudian hari awak menyesal. Lebih baik bina kehidupan sendiri dari bersuamikan org sebegini.

7mo ago

betul. drpd cerita sis ni,sama je mcm takde suami. beza kalau takde suami, takde la serabut kepala nak jalani hidup 😅