Masuk 7 bulan emosi tak stabil

Tak tau macam mana nk kawal emosi..rasa macam useless..macam nak menyendiri.kdg2 sampai lupa nak makan.rasa penat tah la tak terurus pon ada..berkurung je kat rumah.nak keluar suami kerja.takde kawan.boleh share tak macam mana nk kawal emosi biar rasa happy sikit.

9 Balas

sy masa mngandung bnyak jalan sana sini. biasa dgn suami. tunggu time dia blik kerja/cuti. dia ksian sy sorg kt rumah . lgi2 duduk area prumahan sini takde kawan. kawan pulak duduk jauh n kekangan kerja jugak. nk mmbe dgn jiran,sejak pindah sini,kiri kanan jiran smua jenis kerja punya org.. kluar pagi blik malam..tp kadang2 kalau malas tunggu suami blik kerja,sy jalan je sorg. drive pergi mall. tesco ke,mamak,g msuk kedai baby,g beli barang basah,lepak makan luar tengok youtube sorg..kalau tringin nk mkn apa2 kadang tu sy g sendiri cari.. malas nk tunggu suami blik kerja bawak sy kluar..tu jela aktiviti sy.. kalau duduk rumah bukk movie,main game.. kluar je sis. minta izin suami. g lepak mamak ke.. jalan2 kt mall ke.. ni sy dah bersalin, nk keluar mana pon xdpt.. sbb sy bukan jenis rajin nk layan bby meragam kalau bawak kluar.. tunggu dah 6 bulan besok bru fikir nk bawak kluar.. so ada baki lgi 4 bulan ni nk trperuk kt rumah je 😂 so bg sy smentara tengh mngandung ni,nk kluar,kluar je.. minta izin suami. g taman pon ok dah..sy faham prasaan sis tu.. jgn fikir sgt

suami kerja jauh ke? kalau tak jauh, luahkan la dekat suami, ajak dia keluar dekat2 atau pusing dalam kereta kejap pun takpe, sekadar ambil angin.. takde kawan zaman sekolah dulu yg boleh dihubungi? dapat msg pun kadang dah ok.. selain dari tu, luangkan masa baca atau join kelas ibu hamil ke, banyak yg online sekarang.. kadang nak survey jenis pampers, jenis botol susu, jenis carseat bagai ni pun ambil masa, fokus pada benda2 mcm ni daripada melayan perasaan sorang2.. tengok tv ke.. ini cara saya isi masa saya duduk dekat rumah dan tak kerja la..

sama dgn sy sis,cuma sy ade anak sorang dan tgh pregnant 8bulan..mmg ada hari2 sy menangis je tp senyap2,kdg2 luah dkt suami kdg2 solat hajat/mengaji..kdg2 sy pergi supermarket tapi balik penat sgt sbb bwk anak umur 3tahun ni byk kena handle..kewangan pun xstabil sbb dah brenti keje,pjj sebelum ni..actually byk konflik dgn perasaan sendiri jela,sy hanya mampu berdoa jela,sbb nak luah pd org luar selain suami sy rasa lagi xbagus..sama2 kita cuba positif yer🤜🤛

Sy pun xleh nak berkurung sgt kat rumah. Tiap2 hari lepas mkn malam sy suruh suami bawak pergi mall terdekat jalan jalan bersiar siar. Tak beli ape pun cuma jalan mcm 30 min naik turun eskaltor pun jadi la. Kdg2 dah lewat kita pusing2 dlm keta jer. Mood pun bertambah baik. Tp klau yg suami selalu xde kat rumah petang2 boleh jer awak keluar jln jln keliling taman perumahan.

tgok movie ke. keluar sorg2 pon boleh. pegi mkn. beli ice cream ke. xde mslh pon keluar sorg2. tpi jgn pegi jauh2 sgt pulak. pg yg dkt2 je, pg mall boleh. make sure pakai kasut yg x licin. and kena hati2 bila jalan sorg2.

Kawal emosi puan. Busy kan diri, layan netflix ke, tv ke. Kesian baby, kesian diri tu tak makan. Tarik nafas, fikir baik2 ☺️💪🏼

Sy main game or buka YouTube.. Or fb.. Kalau sorang² kat rumah la.. Then tdo.. 😅

Pergi klinik bgtau Dr.

saya suka tgok youtube