Boleh bagi nasihat n kata2 semangat

Since masuk 32 weeks.rasa mcm emosi tak stabil sangat2..cepat penat,malas gila asik nk tidur je sharian kdg tak keluar bilik..takde semangat,takde mood,takde selera makan,suami kerja kdg tak balik jadi saya sorang2 kat rumah..saya rasa mcm sunyi sangat,cepat penat nak urus rumah pon rasa tak larat..kdg tak kawal emosi mula la nangis sorang2..

11 Balas

sy pon 32 mnggu... sy dduk ngan mertua .. mertua dua2 dah uzur.. ad mak sdara oku sorng.. sya kena msak setiap hari... sya penat sngat.. tk bkerja.. sya berhenti sebb mabuk truk awal kerja aritu... sdih sebb tk boleh pndah..sy pon strrss sekrang fk bdan tk lrt... nak baring je.. makn tk lalu...nak nangis je.. suami kerja.. bnyak p kursus.. malam2 nangis.. nak ikut p kursus tk boleh suami driver... sya jadi mcm ni sebb mak mertua sy hrapkan sya n suami jaga orng rmah ni..sy makin tk lrt.. dia tk bagi sya pndah.. nangis2 tak bgi... pdhal ad adik bradik lain dduk dekat2.. smua lepas tnggungjwab... fyi, suami sya anak bongsu... sedih sebb mati2 tak bgi sy pndah walaupun duduk dlm 1 tman.... tu sy stress.. sebb rse cm tk dduk rmah...mcm sewa blik.. strrss makin nak bersalin makin kuat nak nangis... ksian bb... tp sya nak buat cmne.. harapan sya nak kuar dri rmah ni.. sya strrss sebb rmah ni terlalu padat .. 5 orng ckuo rimas dduk sma2... nak2 plak mertua dlm keadaan uzur kena jaga cucu 3 orng smua lasak2... sya kena msak dlm kuantiti bnyak tkde bantuan dri sp2.. kkdng2 sya penat.. tk terluah sya pd suami.. sebb suami pon tk thu nak buat mcmne.. 2x mnta nak pndah 2x mak mertua nangis2... 😔😔 sya isteri ni tiap hari nangis.. sebb tu stress.. kita sme sis.... strss msa skrng... cme lain stuasi.. moga kita dpermudahkan urusan.......

sya pn 32weeks sda skg. tp pksa buat kja mcm2 dlm rumah agkat2 apa smua brang sb dduk dgn kluga ngm2 tda adik bradik pmpun laki ja smua bru blum kawin smua. x dak yg fhm cmna kdaan org mngndung suami sibuk kja ja tiap ari.. pagi2 bgun dri jam5 masak bekal untuk suami kja. lpas lgsung xdpt rehat suda apa lg tdur2. buat kja ja mcm2 dlm rumah. mak bpak sakit msala pnglihatan. sya yg urus smua masak basu kain segala benda. dpt rehat pun klu jam12 mlm suda waktu smua tdur bru sya pun dpt rehat. mau mengadu dgn suami pun xble segan jga sb kluaga sndiri bkn kluga suami pksa tahan ja kaki bgkak2 pun heret ja. buat sgala bnda. kdang tnga mlm sya mnagis ja dgn kdaan cmni. sda la bru anak prtama lg...

Puan kene kuat semangat demi anak.. Fikir diri sendiri dan anak dulu.. Buat rutin harian macam biasa.. Jangan sampai stress kan diri.. Nanti akan effect baby.. Sy pun alami mcm Puan tapi nak xnk kene fikir positif.. Makan tetap kene makan.. Ingat kite makan untuk anak sekali.. Kalau perlu kawan, cari la kawan ke, adik beradik, mak ayah or someone yang kite boleh luah or buat kite lupe kan kesunyian tu.. Nangis boleh tapi lepas tu kene kuat la..

sy pun, dgn anak kecik lagi, sy akan pastikan sy spam ja suami, luah ja apa nk diluah, kdg nmpk online ja terus vc, mlm mmg train anak tido awal so sy pun tido awal

saya pon sma..asyik tdo jaa…smpai suami balik kja..kdg2 saya pon suami xbalik sbb kja…saya hnya kluar blik time nk mkn ja pastu msuk tdo balik..

kdg2 sye pn rse bnde yg sme.. cuma sye make sure bnde tu x blarutan la.. klu da bosan, sye akn blek umah mak, call/ws kwn2, tgk muvie cte best2..

Saya pun sama sis. Housewife, kawan pun takde. Hadap dinding je. Ulang2 scroll socmed. Kuatkan semangat kita

Sama la.. Kadang2 nak cari gaduh dgn suami. Berkurung dlm bilik tak nak bercakap.

sekarang ja rsa cmtu nnt bby dah kluar busy pasai ank...kwan pn xdan nk myapa