Minta pendapat

Sorry kalau soalan sye takde kena mengena dgn psl baby/pregnancy.. Just wanna ask... Patut ke sye pergi pejabat agama? Skrg bulan puasa right..? Sye dulu susah nak solat..solat tapi tak full 5 waktu.. skrg sye nekad 1 azam bulan puasa ni sye nk full solat... Tapi, suami sye mcm x suka.. bila sye ajak solat jemaah dia bg alasan "nanti lah" , "abang gastrik.." dan dia pun x puasa.. alasan gastrik... Mse bercinta tempoh perkenalan 2 tahun, setahun kenal setahun tunang, dia rajin solat.. puasa... Sye tnye mak dia,dia mcm mne,mak dia jwb dia baik,tak tingal solat, bertanggungjawab.. tp.. Lps kawen dia tunjuk diri dia x rajin plk.. dilema sye dibuatnya... Hidup sye jd serba salah.. bole tolong sye? Please jgn kecam sye.. sye tak tahu nak cerita kt siapa... Dan saya tak tahu pergi pejabat agama utk kes mcm sye ni perlu atau tidak.... Sye ad ank sorang,umur bru 5bulan.. how about her future kalau ayah dia mcm ni...

7 Balas

Pengalaman saya dlm guaman syarie, kebanyakan masalah rumahtangga ni, salah seorang atau kedua pasangan tak mendirikan solat. Jika mereka solat, mereka tak solat jemaah. Bagus puan, puan pentingkan mendirikan solat. Mudahan puan terus istiqomah. Puan boleh teruskan hubungan dgn suami puan dgn puan dapatkan pendapat ahli agama dan kaunseling utk puan menghadapi suami yg macam tu dan macamana cara mengasuh dan mendidik anak jika keadaan suami mcm tu. Puan teruskan merayu berdoa untuk Allah kurniakan Hidayah dan Taufiq supaya puan dan suami serta anak2 terus istiqomah menunaikan rukun Islam. 🀲🀲🀲🌻🌻🌻

Awak dah cuba cakap or nasihat dekat dia tak? Slow2 nasihat dia k.. doa biar lembut hati nya.. hari2 awak kena cakap dgn dia.. nasihat baik2.. Kita x mampu nak ubah org, melainkan dia sendiri nak berubah, sme mcm awak kan.. kita mampu berdoa & nasihat dia.. niat awk nak cukupkan solat tu terbit dari hati awk kan..utk awk pula, takpe slow2 kayuh utk istiqomah.. Allah tahu niat baik awak.

1y ago

sye dh cuba ajak dgn cara yg baik.. pujuk.. sye tak persoalkan pun knp dia x solat x puasa ke apa..sye diam kn.. lps solat sye akn cium tgn dia m sambil doa semoga Allah beri dia hidayah dan lembut hati😊 tapi dia tetap mcm tu..setiap kali sye habis solat nk salam tgn dia,muka dia masam,lps habes salam dia akn keluar dari rumah...😒 lps tu sye jd serba salah plk.. kt tiktok ad 1 vid lalu ujian isteri adalah suami.. dan urusan suami dgn Allah biar dia selesaikan..urusan kita sbgi isteri yg kena Taat Allah Taat Suami,teruskan je.. hmm

blh pergi pjbt agama bhgn kaunseling.. ibadat pertama yg disoal di alam kubur alam akhirat ialah solat.. lelaki lebih afdal sembahyang berjemaah di masjid manakala wanita afdhal di rumah.. doa bnykΒ² bg Allah lembut hati suami nk beribadat.. berat sgt ni klau ketua keluarga x tunaikan perintah Allah..

mgkin hsband awak segan & blum bsedia walaupun smemangnye dye solat sblum nie.. nsihat sye, klu solat & puasa tu, awak settle kn awak pnye dlu.. bia dye tgk awak sbgi cntoh.. mgkin nant dye yg akn segan sendri & mula brubah..

Hai. Alhamdulillah betul dan baik nekad puan tu. Terus lakukan perintah Allah. Boleh dapat nasihat pejabat agama. Moga dipermudah urusan

Sama la situasi kita… bila sy xda elok je dia solat semua 😞

boleh pegi pejabat agama. mntk kaunseling utk husband.