Kk vs k.swasta

Hi.. sye cuma nk share pndapat sye.. Dari 2nd trimester sye ade msalah kputihan & ekzema.. sye ada bgtw nurse psl kputihan tu, dye ckp normal.. xde refer sye kt Dr pn..ubat pn x dpt.. psl ekzema plak sye ckp kt Dr, Dr ckp normal, lps bsalin bru hilg.. xde bg ubat2 or cream pun.. 3rd trimester, sye rse x sdap hati sbb kputihan mkin byk & ada bce psl GBS, sye trus peg klinik swasta.. sye tnjuk masalah ekzema sye, Dr trus bg ubat & cream utk sapu.. ble sye cte psl msalah kputihan sye, trus Dr ajak wat HVS swab.. n guess what, sye positive GBS! Lps sye tnjuk rsult swab kt nurse kk, bru la nurse refer sye kt Dr.. Sye x salahkn kk, paham patient ramai.. n masalah sye mgkin x bpe srius bg mereka.. sbb fokus dyorg mostly pd urine, blood test n scan bby.. So ibu2, nasihat sye, klu x sdap hati n da bgtw kk masalah kte tp mgkin xde tindakan lanjut, peg la check kt klinik swasta... Jgn la harap checkup kk sahaja.. Memg kos agak mahal, tp memg puas hati..

12 Balas

betol...mcm saya spotting dari 5week. siap p gh emergency sb jadi waktu mlm. doctor check ckp sb keputihan so dinding vagina luka. xdak bg ubat apa pun. n bnda tu berterusan xnmpk mcm nak ok. setiap kali check up saya bgtaw nurse n doctor.. doctor still ckp sb vagina luka. ikot report aritu. diorg xdak nak check balik. nasib Ms awal2 tu gh kata saya gbs -ve. so diaorg pun x check dh. sya xpuas hati so prgi klinik luar. doctor tu scan ckp baby ok. n spotting tu bukan dari vagina luka. but dari uri. dia cucuk ubat n bg saya duphaston. a now alhamdulilah dh better. much better. sikit2 spotting tu kurang... sampai sekarang 28week saya still checkup kat klinik luar tu n kk.

ye betul, setelah banyak kali check up mereka kata biasa sahaja. normal bila saya cerita tentang keputihan yg saya alami. pada minggu ke 28 baru dapat staff nurse yang refer saya untuk HVS swab. Nak amik appointment pun kemain payah, sbb swab buat time hari tertentu je. untuk sample tu dihantar ke HKL. waktu nak ambil appointment tu pun masih ada query, katanya ikut hormone mengandung tu biasa ada keputihan . Saya bertegas jugak nak swab. takut menyesal kemudian hari . Hari ambil swab tu barulah Dr kata nampak mcm fungus. Keputusan tak keluar lagi. Nasib saya tetapkan hati.

1y ago

da bpe hri awak wat swab? sye dpt rsult lps 2 hari.. sbb gbs +ve

sy 2 kali ambil sample keputihan. sbb sy mengadu keputihan banyak dekat nurse. terus nurse suruh jumpa doktor. mujur bukan gbs. kk sy mmg ambil berat pasal keputihan ni. eczema pun sy ada, mmg dah bertahun follow up dengan pakar. dorang bg je cream aquos dengan steroid. tp skrg sy stop pakai. sbb sama je gatal. kering. kalau da x tahan sgt, baru sy amik pil. mujur sis ikut gerak hati pergi swasta. tp bermodal la pula kan. patutnya sis request je kt kk utk cek sample keputihan tu.

some dr kt kk taknak prescribed eczema cream sbb krim tu confirmed ada steroid. takut bahaya utk baby. tp tulah kadang dorang ni pt ramai kan, & bila dorg tgk mcm "tak serius" tu dorang ignore je. pdahal kena tgk semua. dah la gbs bahayaaa tp takpelah mommy pun dah gi swasta. cuma faham mesti agak kecewa dgn yg kt kk cmtu kan. next time mommy tegas sikit tau, ckp je simptom tu mcm teruk gila baru dorang nak cepat2

sy alami keputihan teruk Dr 1st trimester smp 2ñd trimester..sy mmg checkup Di kk saja..Dan alhamdulillah nurse yg selalu sy jmpe Tu sgt membantu Dan sgt alert dgn setiap ibu² yg brmasalah..bila sy cerita hal keputihan sy dia terus hntr sy jmpe doc Dan amik sample keputihan Tu..lpstu DPT ubt utk mkn..alhamdulillah cuma ADA jangkitan kulat tp xteruk.. skang dah 3rd trimester keputihan pn dh normal je...

betul tu awak. kalau klinik swasta kita ckp masalah keputihan makin teruk mmg on the sport dorang ambik sample keputihan. sy ada candida dan +ve gbs jugak. doctor bagi antibiotik dgn ubat insert candida. utk gbs doctor kata nnt time nak bersalin inform doctor dkt hospital utk on antibiotik dkt kita. dn lepas bersalin paling cpt baby kena tahan 48jam utk pemantauan

saya pon kerap2 ada keputihan byk. masa check up haritu nurse cakap ada apa2 nak tanya?? saya cakap la keputihan kerap keluar byk..dia ckap gatal tak..kalau tak gatal normal je..kena pergi swasta jugak la buat test risau juga sbb gbs boleh effect kt baby..

1y ago

sme la sye pn ckp mcm tu.. sye ckp color kuning/hjau tp x gatal.. nurse ckp normal..

Saya ke PAC terus bila masalah keputihan yg mcm spotting pd trimister ke2. Memang nurse KK pesan banyak kali, jika keputihan lain mcm, terus ke PAC hospital. Biasalah kena tunggu lama. 😁

1y ago

Kan , serik menunggu tp at least dpt buat pemeriksaan dan dpt tahu tiada GBS. lps tu ada spotting dan wrna hijau, sy ke kk je. sbb result dah tau tiada gbs, doctor bg consultation je lah psl vagina hygine care. Dan sy perasan spoting dan perubahan warna ni jika sy kepenatan. So, pandai2 lh jg diri.

Saya memang ada keputihan dari sebelum kahwin. Nurse pun tanya masa awal2 buka buku pink. Minggu 30 request buat swab test and result +ve. Mujur nurse brief pasal gbs ni kalau tak, taktau pun

1y ago

sye tw pn dr antenatal class yg sye peg.. sye memg aware dgn msalah kputihan.. cme sblum nie ingtkn normal..

Mommy, ekzema tu kt area mana? Dkt vagina kita ke maksudnya? Atau kulit2 kt tgn ke badan ke kaki ke? Dan ekzema tu salah satu symptom GBS ke?

1y ago

mcm sy keputihan yg ada sblh dlm. kalau pakai pattyliner pon keluar tak byk. bila doctor pakai muncung itik utk ambik sample test tu baru nampak byk. sy pon doctor bg ubat insert tp still xokay. then sy pergi klinik swasta lain sbb kegatalan tu xhilang. kemudian dkt situ again ambik sample dn result keluar ada candida dan +ve gbs.