Kk vs k.swasta

Hi.. sye cuma nk share pndapat sye.. Dari 2nd trimester sye ade msalah kputihan & ekzema.. sye ada bgtw nurse psl kputihan tu, dye ckp normal.. xde refer sye kt Dr pn..ubat pn x dpt.. psl ekzema plak sye ckp kt Dr, Dr ckp normal, lps bsalin bru hilg.. xde bg ubat2 or cream pun.. 3rd trimester, sye rse x sdap hati sbb kputihan mkin byk & ada bce psl GBS, sye trus peg klinik swasta.. sye tnjuk masalah ekzema sye, Dr trus bg ubat & cream utk sapu.. ble sye cte psl msalah kputihan sye, trus Dr ajak wat HVS swab.. n guess what, sye positive GBS! Lps sye tnjuk rsult swab kt nurse kk, bru la nurse refer sye kt Dr.. Sye x salahkn kk, paham patient ramai.. n masalah sye mgkin x bpe srius bg mereka.. sbb fokus dyorg mostly pd urine, blood test n scan bby.. So ibu2, nasihat sye, klu x sdap hati n da bgtw kk masalah kte tp mgkin xde tindakan lanjut, peg la check kt klinik swasta... Jgn la harap checkup kk sahaja.. Memg kos agak mahal, tp memg puas hati..

12 Balas

some dr kt kk taknak prescribed eczema cream sbb krim tu confirmed ada steroid. takut bahaya utk baby. tp tulah kadang dorang ni pt ramai kan, & bila dorg tgk mcm "tak serius" tu dorang ignore je. pdahal kena tgk semua. dah la gbs bahayaaa tp takpelah mommy pun dah gi swasta. cuma faham mesti agak kecewa dgn yg kt kk cmtu kan. next time mommy tegas sikit tau, ckp je simptom tu mcm teruk gila baru dorang nak cepat2