Entah la .buntu .rse mcm nk lari

Salam mommies semua . Sye nk mintak pendapat korang sikit .. Sye Suri rumah since Sye mengandung 6bulan Sye DH resign sbb xlarat Dan alahan teruk.. alhamdulillah .skrg ank Sye Dh 1 tahun. Hrini hari kelahiran dye cukup setahun dh.. anak masih direct feeding xnk botol langsung. Sepanjang Sye Dh tk bekerja sye nmpk mcm mne Cara suami layan sye.. Hari ke Hari makin berubah .. makin berkira ..waktu Sye bekerja dulu Sye xpnh nk berkire sngt. Sbb time Tu Sye mampu. Smpaikn nafkah pun Sye ckp bg semampu yg dye boleh walaupun rm50 atleast bg..sbb sye bekerja time Tu .jd Sye xpikir duit dye sngt sbb ade duit sndri .. Pastu baru2 ni kami sekluarga diuji dngn ujian ekonomi.. bile ujung Bulan dpt gji dye bnyk utama kn bnda lain. Kire hal Sye Dan ank . Yg akn jd terakhir laa .. pastu tiap2 Bulan bile dye gji dye bg sye duit belanje sikit ..bile Sye persoalkn dye ckp nk bayar Tu bayar ni .. smpai bpe Bulan ni .. dye tiap kli gji xde pun ajk g shopping KT lua ke apee .. kelua sje2 ambik angin pun xde..nty bile tngh2 Bulan bile brg dapo DH abis . Bru ckp xde duit laa ape laa .pastu hrpkn Sye beli brg ank mcm pampers ,brg mkanan ank,brg keperluan ank.. tp kebanykan Sye gune duit simpanan gji Sye tahun lepas Tu je dripde ank dlm perut LG perbelanjaan ank sume Sye. .sbb nk hrp duit dye memang xcukup .. kite tk kje .korek ,punye korek tabung abis jgkk sbb xde yg msok .kelua jee bnyk.. Pastu Bulan ni langsung X bg duit blnje KT sye Dan ank .. mcm Bulan lepas. Dah sempit sngt. Dye mintk Sye duit ank .. untuk beli gas .dye ckp dye DH xde langsung .. Sye pun ckp laa xde langsung sbb ape yg dye bg lebih dripd yg Sye belanje . Memang xde balance pun .. pastu bile dye DH gji dye xbg balik duit tu .. pastu kelmarin dye bg rm40 Sye ingtkn dye bg untuk duit belanje Sye. Sye bersyukur sngt laa walaupun amount Nye sikit. Tp rupe Nye dye ckp Tu gnti duit ank yg dye pinjam rm50 Tu. Abis Sye ckp laa xcukup nii . Dye ckp "ok la Tu .. balance dye bukan beli ape pun beli brg mkn kite jgkk" . Sye ckp laa Thu X hukum gune duit ank Tu ape .. Tu tanggungjawab suami Dan bapak ..mslah Nye dye bulan2 pun xbg duit msok tabung ank .Sye xberkerja Sye bg jgkk . Sblom ni pnh Sye nk buat collection Sye dngn suami msok kn rm20 seorg setiap Bulan .. dye bayar 2bulan jee lepas Tu tk penah bg dhh ..bile ckp . Dye kata nty la .. nty laa.. Sye ckp .dye nk hrpkn spe bg duit KT ank dye ??? Nk hrpkn org lua bg duit ke???? .. Tu pun klaw org bg alhamdulillah rezeki ank .. tp klaw xde mcm mne ?? Ekonomi skrg xsme mcm dulu . Makin bnyk nk pakai duit .. Tu Lg stu hal.. smlm Sye kelua dngn mak kandung sye.. Sye memang kerap kelua dngn mak Dan adik Sye. Memandangkn laki Sye Susah sngt nk ajk Sye kelua . Sye jd serabut + stress bile sorang2 KT rumah ..bile ajk pun dye bnyk bunyi..dye lebih suke kelua sndri dripde dngn ank Bini . Tahlaa maybe Sye ni mnyusahkn dye... PSL ank memang total Sye yg uruskan . Klaw Sye tngh sakit mcm nk mati skli pun Sye yg kne uruskn .dye xley buat .. ade jee alasan dye .so Sye Mls nk ckp dhh. Penat.. Psl mak sye pulakk . Smlm mak sye ade ckp something yg buat Sye rse Sye nk suruh adik Sye Anta Sye balik umh Sye time Tu jgk ..mak sye ckp smpai nagis2 .. pastu Sye ngndu la KT adik Sye .tnye knpe ibu tuu ttbe ckp cmtu.sedangkn Sye xde ckp pape pun yg pelik2 KT dye . Pastu rupe Nye adik Sye ckp dye ade terasa hti dngn suami sye. Suami sye jrg nk g umh mak ayh sye. Sbb rumah Tu bersepah.. buruk .. suami sye klaw nk demand lebih2 pun dye org kampung jgkk. Sye klaw balik kampung dye bnyk bnda Sye xley nk accept ..sbb sye tk suke ddok kampung . Dripde kecik lg ..Dan laki Sye Thu tuu .sbb sblom kawin Sye DH cerita.. tp lepas kawin Sye diam jee .. sbb xnk laki terasa hti .. pastu bab solat mak sye tegur.. sbb laki Sye nk Sye tutup litup tp dye sndri abaikn tanggungjawab dye sbagai suami .. klaw ikot. Sye pun xselesa dngn keadaan Sye yg bukan Sye sebenarnye..tp Sye cubee berubah.. tp bile Sye mintak suami solat dye xnk . Tp klaw balik kampung dye solat .siap g Surau .. sbb dye tkut dngn bapak dyee ..kdng Tu Sye rse mcm nk bwk ank g jauh dripde dye .. tp Sye xkuat ..Dan Sye Thu.. mcm mne jauh pun Sye bwk ank . Dye tetap bapak ank syee.... Maaflaa panjang sikit..Dan bnyk yg mcm X paham ..

7 Balas

setiap mak ayah nk yg terbaik utk anak die. apa kata awk ajak mak ayah mertua tgl dgn awk dulu sebulan dua. atleast masa nii, suami awk akan solat, sbb die takut ayah die kan? and cerita dgn ayah dia apa yg dia buat dkt awk dgn anak. kalau cerita dgn mak mertua ni kena tgok mak mertua jenis mcm mana, jenis menangkan anak ke jenis shoot je anak tu. kalau jenis menangkan anak, jgn libatkan mak mertua, sbb dia tetap akn salah kn awk. bila cerita dgn ayah mertua ni, senang, sbb lelaki bukan jenis emosi mcm perempuan. dlm masa yg sama awk boleh pg pjbt agama buat aduan dan mntk utk kaunseling both of u. kalau u rasa u mampu utk duduk bincang sendiri dgn suami dulu, then go ahead. kalau x mampu, buat mcm yg awl sye ckp tdi., mntk tlg ayah dia. kalau die takut ayah dia, dia akan dgr ckp ayah dia. dan psl kewangan dia awk kena amek tau, gaji berapa byk, commitment, brg dapur berapa byk, duit susu pampers anak. awk siap2 kan list, apa brg dapur yg wajib ada sekali dgn brg anak. bagi list tu kt dia, biar dia beli. jgn sesekali awk keluar duit sendiri utk beli. brg dapur habis, awk jgn masak. awk beli je mkn utk awk tapi make sure xde bukti laa awk beli mkn tu. biar kan laki awk tu kebulur je. bila dia tanya ckp brg dapo habis. kalau die x beli jugak, awk ugut lah ckp nk report polis, kes dera x bagi bini mkn kt rumah bape hari. atau ckp awk mengadu dgn bapak dia. brg anak mintak je hari2. jgn beli pakai duit sendiri atau duit anak. duit ank awk tu awk pegi simpan bank. jgn simpan cash dlm rumah. selagi awk x confront dgn dia psl kewangan, selagi tu la awk akn serabut. kalau dah susah sgt, awk boleh pegi mahkamah, buat tuntutan nafkah anak dan duit nafkah bulanan awk. sbb laki awk xjln kn tanggungjawab die. nafkah dia x complete dan awk berhak utk tuntut.

Hi sis.. sekadar pendapat, ekonomi skg memg mcabar.. lg2 ble suami keje sorg.. sye pun dlu bkerja ble pregnant sye berhenti.. nasib baik byk jgak saving dlu.. Awal2 kwen dlu, memg ktorg da bincg psl kwangan fmily.. Da deal suami kne bayar semua sewa, bil2, blanje dapur, duit nafkah sye.. duit sye utk topup sikit2/bcuti je.. Ble sye da bhenti, amount yg hsband bg sye tiap2 bln masih jumlah yg sme even da ade anak.. memg luak sgt duit simpanan sye.. nak bisg pun paham je sbb gaji nilai sme tp tggungan da mningkat.. So basically ktorg nie simpanan memg xde, hbes utk blanje rumah je.. Memg xde cara lain nk naikkn pndapatan mlainkn sye kne cri kerja.. cuma nya, rezeki sye dpt suami yg memahami & jalankn tggjawab dgn baik.. ble nmpk sye stress, dye bawak jln2 mall.. mlm2 dye bgn bg susu anak.. Skurang2nye ble mood sye x ok, ble dye byk tlg hal rumah, sye rse ok.. sbenanye sye rse hsband kne mainkn pranan pentg dlm rumah tgga.. Klu x mampu kwangan, mgkin bley bntu urusan rumah..

Bersabar tau sis. Hidup ni memang penuh ujian. Semoga sis kuat untuk anakanak. Harapnya suami berubah lah & utamakan keluarga dulu. Takpe sis, try cari kerja semula 💪🏻💪🏻 in sha Allah ada rezeki untuk sis & anak. Jangan tunggu suami takut makin makan hati. Bila dah ada duit nanti benda yng wajib suami bayar macam duit rumah, barang dapur basah semua biarkan suami yang bayar. Melainkan duit suami memang dah habis langsung tak mampu, baru sis boleh tolong. Kalau tak nanti takut suami amik mudah & lepas tangan.

susah nak bg pendapat. ni semua bergantung pada suami sis. sy hrp suami sis berubah & jalankan tanggungjawab sbg suami & ayah kpd anak sis. buat masa ni, jgn rasa down ok. kena kuat demi anak. sy bukan backup suami sis. biar je dia, bukan semua org lelaki sempurna. kite sbg isteri, kena ingatkan dia.. dia sedar x dia buat apa? sis cuba berbincang balik apa yg sis x puas hati dgn suami sis. kalau suami sis tak boleh terima, sis je yg tahu jalan terbaik untuk diri sis & anak.

Sy risau kalau awak kerja balik semula, awak sorang juga lah yg akan tanggung baby dgn duit gaji awak 😭😭😭 Moga dipermudahkan lah ya sis. Kalau saya mmg sejenis protest. Husband saya pernah suruh saya pakai tudung labuh, saya bg syarat dia stop smoking dulu. Saya tetap nk win2 situation. Saya jenis tak bagi muka tp saya tetap hormat dia cuma jgn cari pasal la. Sebab saya educated & sebelum kahwin mmg dah independent. Berani la dia 😂

suami sis tu yg perlu ubah diri. punca dia x jaga solat, rumahtangga jadi huru hara. punca dia kedekut dgn anak bini jgk la duit gaji dia slalu tak cukup. cuba kalau dia jalankan tanggungjawab dia dgn baik, pasti cukup je sbnrnya utk tanggung ank bini

dah tak yah harap dia lah sis. nafkah isteri anak tu, dia tak bagu jugak..jawablah dia nanti. jom kita belajar buat side income dari rumah. semoga ada rezeki sis.