9minggu

Sy preggy 9 minggu... Minggu lepas 11/5 1st scan doc kata kandungan 6weeks6days... Kalau ikotkan last period spatutnya 7weeks 4days... Hari ni lepas berbuka ada keluar darah sikit, terus g klinik doc scan kandungan ikot scan 6 weeks2days.. Spatutnye da masuk 9weeks...doc kata 2 kemungkinan sama ada gugur atau lambat mbesar... Tp kantung refer pd yg 1st scan bentuk x berapa nak cantik kata doc... Doc suruh tggu lagi 2 minggu utk tgok pkembangan... Sbb hanya ad kantung heartbeat xde, kantung kosong... Doc kata dia byk2 mane tau kuasa Allah kan kndungan tu masih selamat... Sekarang sy down sgt, sedih... Ni kandungan ke 2...2tahun lepas pernah gugur... Sy da bkahwin 3 tahun... Sgt mnantikan cahayamata.. Tolong doakan saya ibu2 semua... ?

27 Balas

sy bulan 1 hari tu , scan patut dah 5minggu tapi bila scan doc kata kecik sgt mcm baru lagi dlm 2 minggu , lepas 2minggu scan lagi ,patut dah 9minggu tapi doc ckp mcm 4 minggu , 9minggu tu dah start bleeding tapi yg sedih bila scan masa bleeding tu doc scan ckp twins jadi sb bleeding sy kena refer hospital ,x lama doc kata yg twins dah x de tinggal 1 ,tu pun yg 1 mcm x bertahan sedih sgt , hujung bulan 2 d&c sbb kantung dah x menjadi,, sy berpantangx sempat ambil apa2 ubat pkp pulak ,last2 bulan 4 badan rasa x sedap check upt +ve ...Alhamdulillah ,sgt x sangka sbb cepat ,Alhamdulillah rezeki sy ...sy doakan semua sihat2 & semua kandungan dlm lindungan Allah s.w.t ...

Fikir yg baik2 sis. Sy haritu masa 9w ada spotting beberapa hari, sbb pernah gugur sebelum ni jd sy terus pegi scan kt klinik primer. Masa scan doc ckp baby kecik sgt ni macam baru 5w. Pdhal klu ikutkan dh 9w. Lpstu doc bg prescription ubat kuat rahim duphaston dan vitamin utk ibu mengandung ganilia. Lps 2 minggu (11w), kena repeat scan lagi, alhamdulillah doc ckp baby elok je membesar sesuai dgn umurnya. Sis bedrest je buat masa ni..jgn angkat berat2 even bakul penuh baju pn jgn angkat. Cuba ambil mknn berzat dan vitamin. InsyaAllah klu ada rezeki sis, bby ada je lagi tu. Doa byk2 k.

2y ago

sis, sy br scan smlm. 9w tp scan 5w. Masa 7w pon scan 5w, tp ad naik sikit saiz kantung. tp sikit sgt naiknya. sy mmg ad spotting dr week5. continue mkn Duphaston smpi skrg week 9. Hr tu dh stop spotting seminggu. Lps dr turunkan dos jd spotting balik. Sedih dan risau. 2 minggu lagi scan lagi. Skrg sy consume Duphaston dan Folic Acid je. Vitamin Ganilia tu blh beli sendiri ke?

Jgn la risau sis....kdng kita pnya waktu subur lari sikit...thts why usia kndungan xsama dgn weeker...sy ikut last menstual,mmg lari seminggu dgn scan..ms 1st scan 4week to.ikut date spatutnya 5week...ma scan kantung pn xnmpk lg...ye la sb ikut scan br je 4w...doc sruh dtg smula 2 minggu..ms tu dh 6w ikut scan..ikut date dh 7w...so mmg dh nmpk small janin...skrg ni sis xpayah ikut date last period..ikut je scan...sy pn sblm ni doc ckp bentuk kantung pn xcantik...sb bergerigi....dia nak bulat...doa bnyk2 fikir yg baik2....

Saya pun sedang lalui perkara yang sama. Kalau ikut last period kandungan 8 minggu. Refer HKL sebab scan tak nampak Janin. Just nampak kantung kosong. Doc HKL scan bawah, nampak janin tapi tiada heartbeat. Saiz kecil macam baru 6 minggu. Doc bagi masa sampai lepas raya ni datang scan lagi. Kalau still tak ada heartbeat maknanya kandungan tak menjadi. Sedih. Sekarang berdoa banyak2 je mintak semua selamat.

5y ago

Sama2 kita doa ye sis

Update. Baru je lepas g klinik scan baby... Good news Alhamdulillah da nampak heartbeat baby.. Tp masih lagi tiada perubahan pembesaran baby.. Masih lagi 6w..sama macam 2minggu lepas jgk.. Sepatutnye hari ni da 10 minggu 4hari...doc bagi masa lagi 2 minggu utk scan... Harap lg 2 mggu ada berita baik.. Aamiin.. Ada x ibu2 yg ada pengalaman macam saya tapi baby ok lepas scan yg seterusnye?

5y ago

Thniah...sy tggu mgu dpn tgk ad heartbeat tk

Akak,masa saya awal2 tahu saya mengandung pon pergi klinik swasta check ckp ada kantung tapi xde baby lagi dlm tu.. doktor minta sy buat checkout semula dlm 2 3 minggu selepas 1st checkup(masa Tu baru sebulan lebih).. akak jaga pemakanan,jangan stress,elakkan buat kerja berat 2..jgn bagi badan letih.. in Sha Allah mana tahu rezeki akak Ramadhan ni.. doa yang baik2 kak

5y ago

Masa tu saya masih kerja,then amek keputusan resign sbb badan saya sgt letih.. jaga pemakanan (xmakan kelapa/nenas/tebu) apa2 makanan yg tajam dan pedas pon xamek.. folic acid saya sharp makan without miss.. susu dan kurma pon kalau boleh jgn lupa amek.. yg penting kena positif ja.. jgn lansung stress/marah2 sbb diawal penghamilan hormon x stabil.. alhamdulillah skrg saya sudah 23weeks3days.. banyak2kan doa.. usap rahim/perut minta baby kuat..jgn putus asa.. kita badan xsama,pedulikan mulut orang ckp kita mengada ke ape ke.. suami akak pon kena bagi semangat byk kat akak jugak..doa sama2..

kalau sy time mula mula g scan doc cakap bby baru 6mgu.. kira dri tarikh period spatotnye dh 13mgu time tu.. nurse KD bising cakap awal awal bby kecik dah..smalam g repeat scan..doc ckp bby 11mgu.. spatotnye dlm 16mgu dh.. mmg lari sgt dgn tarikh period.. so far bby ad heartbeat.. doc tanye pasal sejarah period. bile dia tahu sejarah jadi tak ad masalah ..

Sy td scan kali ke 2.. Dr tnye betul ke trikh period ni 22/3? Sbb ikut die scan kndungn ni 8 mnggu 5 hari padahal ikut trikh last period tu sptutnye dh 9 mnggu 3 hri. N dr ckp abnormal.. Lepas tu dr lg sorg smbung die kata kadang scan abnormal tp lahir2 normal je.. Sy mcm takut jgk tp bulan2 puasa ni kita bnykk doa.. Cuma yg sy nk tau apa punca abnormal tu😅

5y ago

Baby sis ok ke? Sy scan balik 2/6 ni.. Risau sgt2 ni

saya pun alami benda yang sama.. patut dah 8 weeks.. pegi scan xnmpk baby.. doktor kata patut dah nampak baby dah.. heart beat xde.. jadi doktor test hormone dlm blood.. ada increase.. so myb salah tarikh.. sy pun tgh risaw.. esok nak pegi scan lagi.. sbb ptt dah 10 weeks esok.. doakan sy jugak.. takut sgt esok.. nanti esok sy share lagi result ye..

5y ago

Tq share sis ☹️ sama2 kita doa ye

sama dgn sy..scan dr 9 weeks cuma nmpak kantung..kantung cantik cuma janin xde..scan 11 weeks pon xnampak jugak..scan tvs nmpak janin kecik 6weeks n xde heartbeat..akhirnya gugur kandungn xmenjadi..skrg tgh berpantang hr ke 3

5y ago

Risau sy... Doc suruh tggu lg 2weeks utk tgok pkembangan baby