scan baby

Sy nak tanya. Boleh ke scan baby kerap kali? Nanti mggu ke 21 sy buat details scan dekat private. Tapi mggu yg ke 22 tu sy kena scan dkt kk plak(skdar utk tgok growth baby). Last sy scan masa sy week 14. Ada tak mummy yg pernah jadi mcm ni?

11 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Boleh je scan byk kali tp tak leh lama..ada tye gak dgn pakar sonography, dia ckp scan ni mcm torch light je..cume tak boleh lama2 sbb tu detail scan tak buat lama2 sbb nanti kalau lama2 akan panas kat baby tu..tu je la..sbb risau gak mcm 22hb January ptg syg scan KKIA, scan biasa, 23hb sy buat detail scan pagi, ptg lak jmp pakar kat KKIA balik utk tgok ada fibroid tak..3 kali jmp, 3 kali sy tye doktor..sume ckp benda yg sama..ok dan tak bahaya..๐Ÿ˜Š

Baca lagi

takde masalah. scan tak bahaya. sy waktu threatened miscarriage 7w kerap scan. time warded scan, time jumpa pakar scan. follow up doc pun scan lagi. Alhamdulillah baby ok, sekarang dah 38w, tunggu hari jer nak bersalin.

Klu ada alat scan yg murah. Sya nak beli. Boleh hari2 scan baby. Sekodeng apa dia tgh buat dlm tu. ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚... Sambil2 scan sekali perut husband ๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚...

2y ago

Boleh cari dkt shoppe baby heartbeat detector. Bole dgr jantung baby tkpe dah. ๐Ÿ˜ Dlm rm60-70 mcm tu.

VIP Member

Every month pun boleh...cuma minggu ke 35 hingga 40w jgn kerap...org selalu ckp nnt bby kna radiasi...itu x betul...jgn risau...lg elok selalu scan sbb kita tau perkembangan baby.

Doc pernah bagitau utk jarakkan scan dlm seminggu mcm tu sbb kebetulan pagi tu sy scan kt kk, petang jumpa doc, doc kata xperlu scan hari yg sama.

Sy spnjg prggy, mmg every month scan sis.. scan kk or private.. sbb anak 1st kan, so excited dia lain mcm ehehhe ..

Blh je tk berbahaya sbb bkn x tray..lagi kerap lagi baik sbb tau perkmbngn baby..yg tak baik y bnyk klr duit j hhhe

VIP Member

ultrasound scan boleh je. Sy pun kerap scan sbb buat check up kat dua2, kk & private.

saya xpnh Scan kk... selalu swasta je... mintak scan kk dorg srh tggu 28mggu..

nk scan better every month.. klu every week mcm x elok utk baby..